Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

VADi izdod debijas mini albumu “N o F e a r EP”

Easyget.lv, 19.11.2013. 15:18

Pēc pusotra gada aktīvas darbības Liepājas/ Rīgas eksperimentālās, ambient un lo-fi mūzikas projekts VADi izdod pirmo digitālo bandcamp ierakstu ar četrām dziesmām.
VADi izdod debijas mini albumu “N o F e a r EP”

Psihoakustiskais projekts VADi (saīsinājums no “Vocals Are Dead technological”; arī WiRES) ir Mārtiņa Eņģeļa solo projekts, kas aizsācies 2012.gada pavasarī kā audiovizuāls organisms no četriem Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas programmas studentiem, tomēr ātri pārvēršoties par viena cilvēka eksperimentu.

Vadi, neatkarīgi no saīsinājuma, ir arī termins Hindustāņu un Karnātiskajā jeb klasiskajā Indijas mūzikā – tā ir dominējošā nots gammā, un, tieši vai netieši, VADu koncepts ir likt cilvēkiem aizmirst par visu apkārtējo, paļaujoties un nododoties nekam citam kā tikai skaņai, liekot tai kļūt par notikumu epicentru. Tāpēc projekts tiecas aizpildīt ne tikai muzikālo un telpas atmosfēru, bet arī patverties cilvēku prātos, liekot ieslīgt miegā, meditācijā vai, tieši pretēji, atmosties, piemēram, performancēs atskaņojot mūziku guļošiem cilvēkiem.

Albums “N o F e a r EP” ir pilnīgi pretējs Mārtiņa Eņģeļa iepriekšveidotajām lauka ierakstu, musique concrete un elektroakustiskajām kompozīcijām, tas ir ritmiskāks un melodiskāks, un albuma skanējumā dominē beats, modulāro sintezatoru un ērģeļu skaņas. Svarīgi pieminēt, ka “N o F e a r EP” ir tapis, izmantojot tikai un vienīgi Linux Ubuntu™ vidi, strādājot ar tādām programmām kā AM Synth, Hydrogene, Audacity, VMPK, Rakarrack, Jack, kā arī iespēlējot dzīvos instrumentus.

VADu priekšnesumus bieži papildina viesmākslinieki, kas izpaužas “spoken word” jeb runas mākslā (Frédéric Demissine, īpašs projekts ar dzejnieci Dianu Lelis). Tāpat sadarbība notiek arī ar horeogrāfiem, veidojot mūziku Noras Melderes diplomdarbam, Elīnas Pampes dejas performancei Valmieras pilsētas svētkos u.c. darbiem; regulāri tiek sacerēta mūzika Jauno mediju mākslas programmas īsfilmām Liepājā. Mārtiņam Eņģelim ir īstenoti projekti arī vairākās kultūras telpās, piemēram, Francijas institūtā Latvijā, MPLab, RIXC un kultūras un kulinārijas mezglā “371”, kur VADi uzstāsies jau sestdien no plkst. 18:00-23:00 gaismas festivāla “Staro Rīga” ietvaros.

Kā vienu no VADi sākotnējiem iedvesmas stūrakmeņiem var nosaukt ASV dzīvojošos audiovizuālos gigantus “Soundwalk Collective”. Arī Mārtiņš Eņģelis, vērojot “SC” projektus, vēl aizvien turpina plānot līdzīgas audio ekspedīcijas un skaņas ainavu dokumentēšanas, lai iegūtu desmitiem stundu lielu materiālu nākamajiem darbiem, paralēli turpinot darbu arī pie vokāli eksperimentālā projekta “1988”, noise dubstep apvienības “cmyk” un vadot nakts mūzikas raidījumu “Mirklis pirms Miera” Radio Naba frekvencē.

VADi muzikāli ietekmējies no Ben Frost, Leyland Kirby, Richard Skelton, Sylvain Chauveau, Mountains, Nico Muhly, Kaspara Groševa, Peter Broderick, Deaf Center, Tim Hecker, Oneohtrix Point Never, Kyle Bobby Dunn un Jacob Kirkegaard.

Minialbumu “N o F e a r EP” no 15.novembra var noklausīties un lejupielādēt par velti vai izvēlētu samaksu vietnē: https://vadi.bandcamp.com/

Sekojiet VADi aktivitātei arī mūziķa soundcloud profilā: https://soundcloud.com/vadimusic

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV