Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Jāņa Ivanova Atlantīda skanēs Latgales vēstniecībā Gors

Easyget.lv, 20.11.2013. 17:37

Jāņa Ivanova klaviermūzika un 4. simfonija „Atlantīda” – šīs brīnišķākās Jāņa Ivanova daiļrades pērles izskanēs trīs koncertos Latvijā, tai skaitā Latgales vēstniecībā Gors Rēzeknē 30. Novembrī, informē Aija Eriņa. Vakaru baudāmāku darīs video projekcijas.
Jāņa Ivanova Atlantīda skanēs Latgales vēstniecībā Gors

Koncerta pirmo daļu rotās Jāņa Ivanova skaistākie skaņdarbi, kas komponēti klavierēm solista Riharda Plešanova sniegumā. Pianists ir viens no Latvijas izpildītāj mākslas lepnumiem, starptautisko konkursu laureāts, šobrīd viņš stažējas Maskavas konservatorijā pie ievērojamā pianista Mihaila Voskresenska.

Koncerta otrajā daļā skanēs izcilā skaņraža 4. simfonija ar nosaukumu „Atlantīda”. 2009. gadā izveidotais kultūras kanons apvieno tās garīgās vērtības, kas, pēc ekspertu atzinuma, vislabāk raksturo un izgaismo Latvijas kultūras mantojumu un viens no mūsu lepnumiem mūzikā ir izcilais komponists Jānis Ivanovs, kas iezīmē veselu pusgadsimtu latviešu kultūras attīstībā. Tieši viņa simfoniskā mūzika ir atzīta par kultūras kanona cienīgu vērtību. Simfonijas trauksmainais tapšanas laiks no 1939. – 1941. gadam un tajā ieliktais emocionālais komponista pārdzīvojums un priekšnojautas par tuvojošos vēstures katastrofu - Latvijas Republikas pastāvēšanas beigām, filozofiskā pamatdoma par varenas civilizācijas bojāeju Atlantijas okeānā, dara šo darbu aktuālu arī mūsdienās. Tā ir drāma, pirmais Ivanova darbs, kur tādā spilgtumā izcelts nesavienojamu spēku pretstats un sadursme – bargā nāve un cilvēka dzīvības skaistums. Šie divi pretpoli komponista mūzikā ieguvuši līdz šim nedzirdētu spilgtumu, kontrastainību.

Koncertam ir pieaicināts izcilais režisors Uģis Brikmanis un klausītājam tiks piedāvāta arī video projekcijā tērpta vizuāla šī koncerta koncepcija. Simfonijas atskaņojumā piedalīsies Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas meiteņu koris (diriģente Anda Lipska), Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas meiteņu koris (diriģente Agnese Grudinska), Madonas valsts ģimnāzijas meiteņu koris (diriģente Ija Voiniča), kā arī mūzikas skolu jauniešu apvienotais orķestris, kura sastāvā spēlē jaunie mūziķi no Rēzeknes, Madonas un Ventspils mūzikas vidusskolas, Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas, Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolas, Latvijas Mūzikas akadēmijas, kā arī Jēkabpils pilsētas kamerorķestris diriģenta Mārtiņa Berga vadībā.

Jāņa Ivanova klaviermūzika un 4. simfonija „Atlantīda” būs klausāma arī koncertos Jēkabpils tautas namā 28. novembrī plkst. 19 un Madonas kultūras namā 29. novembrī plkst. 18.

Biļetes uz Latgales vēstniecības Gors pasākumiem iegādājamas „Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetā.

Vairāk: www.latgalesgors.lv; www.twitter.com/latgalesgors; www.facebook.com/latgalesgors; www.draugiem.lv/latgalesgors

Foto: Jānis Ivanovs. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV