Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

10 slavenākie brāļi un māsas populārās mūzikas vēsturē

Easyget.lv, 22.11.2013. 09:55 | komentāri (2)

Viena no šī gada spožākajām debijām mūzikā izdevās Kalifornijas kvartetam HAIM, kura kodolu veido trīs Haimu māsas. Easyget.lv piedāvā hronoloģisku ieskatu citās slavenās grupās, kuru sastāvā darbojas brāļi un māsas.
10 slavenākie brāļi un māsas populārās mūzikas vēsturē

The Kinks (Rejs un Deivs Deivizi)

Vieni no slavenākajiem brāļiem mūzikā sešdesmitajos gados bija Rejs un Deivids Deivizi, kas bija jaunākie astoņu bērnu ģimenē. Sešdesmito gadu sākumā abi nodibināja grupu The Kinks, kurā Rejs pildīja līdera un solista pienākumus, bet Deivs ņēma rokās ģitāru, vēlāk ierindojoties arī daudzu mūzikas izdevumu visu laiku labāko ģitāristu sarakstā. The Kinks savu aktīvo darbību pārtrauca jau deviņdesmitajos gados, taču baumas par iespējamo grupas apvienošanos nerimstas joprojām.

The Jackson 5 (Džekijs, Tito, Džermeins, Marlons un Maikls Džeksoni)

Jaunākais brālis Maikls izvērsa tik spožu karjeru mūzikā, ka daudzviet pat tiek piemirsts, ka savus pirmos soļus diktatoriskā tēva pavadībā vēlākais popmūzikas karalis sāka sešdesmitajos gados ar saviem brāļiem ansamblī The Jackson 5. Septiņdesmitajos gados ar savām lipīgajām r’n’b/ motown/ disco mūzikas dziesmām Džeksonu piecinieks bija viena no populārākajām grupām. Turklāt bija viena no retajām grupām, kas ar pirmajiem četriem singliem pēc kārtas spēja iekarot ASV Billboard Hot 100 pirmās pozīcijas. Grupa oficiāli nekad netika pasludināta par izjukušu, taču pēc 1979.gada Maikla Džeksona triumfa ar solo albumu „Off The Wall” pamazām norietēja.

The Beach Boys (Braiens, Deniss un Karls Vilsoni)

Vēl viens teju ģimenes ansamblis sešdesmitajos gados bija sērfroka grupa The Beach Boys. Turklāt bez trim brāļiem Vilsoniem tajā darbojās arī viņu brālēns Maiks Lavs, savukārt menedžera pienākumus pildīja tēvs Marijs Vilsons. Diemžēl no trim brāļiem dzīvs ir palicis tikai solists un galvenais dziesmu autors Braiens. Bundzinieks Deniss, kas ilgstoši cīnījās ar atkarību no alkohola, nomira jau 1983.gadā, dzērumā noslīkstot. Savukārt ģitāristam Karlam diagnosticēja plaušu vēzi 1997.gadā, un gadu vēlāk šo pasauli atstāja arī viņš. Tikmēr Braiens ar citiem kompanjoniem turpina muzicēt joprojām. Vēl pērn iznāca jauns Beach Boys albums „That’s Why God Made The Radio”.

Bee Gees (Berijs, Robins un Moriss Gibi)

Mančestras brāļi Gibi muzikālās gaitas uzsāka jau piecdesmito gadu beigās, un diez vai ir daudzi, kas zina, ka sešdesmitajos gados Bee Gees spēlēja rokmūziku. Pasaules slavu gan brāļi ieguva disko mūzikas ēras pašā plaukumā - septiņdesmito gadu vidū, pārdodot neskaitāmu daudzumu vinila plašu. Grupa turpināja muzicēt vēl deviņdesmitajos gados un tikai pēc negaidītās Morisa nāves 2003.gadā šķīra Bee Gees grāmatu ciet. Pagājušajā gadā pēc ilgstošas cīņas ar vēzi nomira otrs no dvīņiem - Robins. Savukārt vecākais brālis Berijs kopā ar dēlu Stīvu un Morisa meitu Samantu turpina muzicēt un koncertēt joprojām.

The Jesus and Mary Chain (Džims un Viljamss Rīdi)

Neizdzēšamas pēdas mūzikā atstājuši arī skotu brāļi Džims un Viljamss Rīdi, kas astoņdesmito gadu sākumā, iespaidojoties no Sex Pistols un citām tā laika pankroka grupām, nodibināja savu kolektīvu The Jesus and Mary Chain. Ģitārista Viljamsa un solista Rīda vadītā grupa 1985.gadā izdeva vienu no leģendārākajiem astoņdesmito gadu albumiem „Psychocandy”, kas kļuva par celmlauzi noise-pop mūzikai un radīja pirmos aizmetņus šūgeiza kustībai.

Oasis (Noels un Laiems Galaheri)

Ja būtu jāveido nevis slavenāko, bet skandalozāko brāļu tops mūzikā, tad, nav šaubu, tā augšagalā zaigotos Noels un Laiems Gallaheri. Pietiktu veselai grāmatai ar abu strīdiem, nesaskaņām, vārdu apmaiņām un pat kautiņiem. Interesanti, ka neviens no brāļiem nav piedalījies grupas tapšanā. Jaunākais Laiems tika izvēlēts kā solists konkursa kārtībā, bet Noels pievienojās vēl vēlāk. Toties brāļi ir tie, kas pielika punktu grupai, vismaz pagaidām. Pēc kāda 2009.gada augusta koncerta strīda karstumā Laiems esot salauzis Noela ģitāru, un tas bija pēdējais piliens Noela pacietības traukā.

Radiohead (Kolins un Džonijs Grīnvudi)

Vārds „Radiohead” vispirms asociējas ar Tomu Jorku. Taču kas gan būtu Radiohead bez abiem lieliskajiem ģitāristiem Grīnvudiem? Ar vecāko brāli Kolinu Toms Jorks mācījās vienā skolā un kopīgi sāka muzicēt jau astoņdesmito gadu vidū. Džonijs Grīnvuds kolektīvam pievienojās deviņdesmito gadu sākumā, neilgi pirms debijas albuma „Pablo Honey” ieraksta. Taču tieši viņa unikālais spēles stils, eksperimenti ar ģitāras skaņām ir viena no Radiohead atpazīstamības zīmēm.

The Knife (Karina Dreiere Andersone un Olofs Dreiers)

Tikmēr mazu revolūciju elektroniskajā mūzikā pirms aptuveni desmit gadiem sarīkoja zviedru duets The Knife, kurā darbojas māsa un brālis Kārina un Olofs Dreieri. Interesanti, ka plašāku uzmanību The Knife izpelnījās vien tad, kad viņu tautietis Hosē Gonsaless ierakstīja dueta dziesmas „Heartbeats” kaverversiju, kas kļuva par milzīgu hitu. Tikmēr pašu The Knife kontā viens no visu laiku izcilākajiem elektroniskās mūzikas albumiem „Silent Shout”, kam ļoti tuvu stāv arī Kārinas solo projekta „Fever Ray” vienīgā plate. Šogad pēc ilgāka pārtraukuma māsa un brālis atgriezās ar jaunu albumu „Shaking The Habitual” un šobrīd dvušies koncertturnejā.

Kings of Leon (Keilabs, Neitens un Džareds Folovili)

Par vienu no iepriekšējās desmitgades populārāko garāžroka ansambli atbildīgi trīs brāļi Folovili no Nešvilas, kā arī viņu brālēns Kameronas, kurš grupā spēlē ģitāru. Kings of Leon izdeva vairākus ļoti veiksmīgus albumus, līdz radīja neizdzēšamu rētu 2008.gadā, kuras zīme paliks uz visu atlikušo mūžu. Grupas jaunākais albums „Mechanical Bull” iznāca šogad.

Foto: Popmūzikas karaļa Maikļa Džeksona pirmā grupa The Jackson 5. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV