Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Liepājas muzejā skanēs 20.gadsimta sākuma latviešu kamermūzikas koncerts

Easyget.lv, 22.11.2013. 16:23

26 .novembrī plkst. 18, Liepājās muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 skanēs 20. gadsimta latviešu mūzikas koncerts, kurā piedalīsies tenors Ingus Pētersons, čellists Ivars Bezprozvanovs, pianiste Liene Circene.
Liepājas muzejā skanēs 20.gadsimta sākuma latviešu kamermūzikas koncerts

Programmā iekļauti Jāzepa Vītola, Alfrēda Kalniņa, Emīla Dārziņa skaņdarbi. Koncertu vadīs muzikoloģe Karina Bērziņa. To vizuāli papildinās Uģa Krišjāņa videoprojekcijas, informē muzeja direktore Dace Kārkla.

Šis ir pēdējais koncerts muzeja rīkotajā koncertciklā "20. gadsimta sākuma mūzika", kas šoruden Liepājas muzejā notiek ar Liepājas Kultūras pārvaldes un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Muzeja ēka ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, kas pēc Liepājas ievērojamā arhitekta Paula Maksa Berči projekta, izmantojot Vācijas arhitekta Ernsta fon Īnes skices, būvēts 20. gadsimta sākumā. Tajā saglabājies autentisks interjers. Tā laika mūzika koncerta apmeklētājiem sniegs vienreizēju iespēju iejusties laikmeta gaisotnē un sajust tā elpu.

19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā Liepāja no nelielas, provinciālas pilsētas izauga par modernu un attīstītu rūpniecības un tirdzniecības centru ar starptautiskas nozīmes pilsētas vaibstiem. Liepāja attīstījās par konkurētspējīgu ostas un rūpniecības pilsētu.

20. gadsimta sākumā Liepāja izveidojās par nozīmīgu kultūras uz izglītības centru. Šajā laikā pilsētas centieni bija vērsti uz to, lai pievilcīgo pludmali pārvērstu par ievērojamu dziedniecības un kūrorta vietu. Liepājā norisinājās rosīga sabiedriskā dzīve, kur līdztekus vācu un krievu sabiedrības kultūras izpausmēm, iesaistījās arī latviešu pilsonības pārstāvji.

Pagājušā gadsimta sākumā Liepājā dzīvo un par Sv Annas baznīcas ērģelnieku strādā latviešu izcilais komponists Alfrēds Kalniņš. Viņš vadīja arī Liepājas dziedāšanas un mūzikas biedrības kori un rīkoja ērģeļu koncerus. Pēc Alfrēda Kalniņa projekta tika pārbūvētas Liepājas Sv. Annas baznīcas ērģeles. Liepājā komponists sarakstījis pirmo latviešu klasisko oriģinālo operu "Baņuta" pēc Artūra Krūmiņa libreta.

Biļetes cena uz koncertu Ls 3(4,27 EUR).

Foto: Pianiste Liene Circene. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV