Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Valda Breģa un Ilonas Breģes mūzika skanēs koncertā „Mežābeles zieds”

Easyget.lv, 27.11.2013. 16:13

11. decembrī plkst. 19.00 Latviešu biedrības nama Zelta zālē notiks koncerts „Mežābeles zieds”, kas tiek rīkots diriģenta, komponista un pedagoga Valda Breģa atcerei. Solisti Ieva Parša un Arturs Cingujevs, kā arī vairāki kori atskaņos Ilonas Breģes un Valda Breģa mūziku.

Valdis Breģis (1928 - 2011) pats sevi ir dēvējis par kultūras darbinieku, un patiesi visa viņa dzīve bijusi veltīta latviešu mūzikai. Viņš bijis Madonas rajona koru virsdiriģents no 1958. līdz 1985. gadam, bijis Rīgas pilsētas Proletāriešu (šodien – Centra) rajona koru diriģents, vadījis daudzus savulaik pazīstamus korus, kā Rīgas 1. Medicīnas skolas meiteņu kori; Sakaru darbinieku jaukto kori; „Rīgas auduma” jaukto kori. Pēc darba Cēsu skolotāju institūtā no 1955. gada strādājis Kultūras ministrijas Mākslas lietu pārvaldē, 1959. gadā pārcelts darbā par direktoru Emīla Melngaiļa Tautas mākslas namā, pēc tam vairākus gadus strādājis Kultūras ministrijā Mākslas un mācību iestāžu pārvaldē. Taču lielāko dzīves daļu – no 1966. līdz 1991. gadam - V. Breģis atdevis Rīgas kultūras un izglītības darbinieku tehnikumam (tagadējai Kultūras koledžai), audzinot nākamos kultūras darbiniekus un diriģentus. 1973. gadā saņēmis Nopelniem bagātā skatuves mākslinieka nosaukumu. Atstājis ap 200 dažādu žanru skaņdarbiem, kurus sacerējis gan būdams Jauno komponistu apvienības biedrs, gan visa mūža garumā. Daudzi skaņdarbi publicēti krājumos, tomēr lielais vairums saglabājies rokrakstos.

Divi kori no Valda Breģa savulaik vadītajiem koriem darbojas arī šodien. Suntažu pagasta jauktais koris, kuru V. Breģis diriģēja no 1975. līdz 1979. gadam, piedalīsies koncertā, atskaņojot latviešu tautas dziesmu „Kalniņāi kupla liepa” V. Breģa apdarē un vairākas viņa kora dziesmas, tostarp savulaik populāro „Mežābeles zieds”, sava pašreizējā diriģenta Anda Klučnieka vadībā.

Stopiņu pagasta sieviešu koris „Madara” par savu diriģentu sauca V. Breģi laikā no 1980. līdz 1988. gadam. Koncertā „Mežābeles zieds” koris uzstāsies diriģenta Imanta Kalniņa vadībā ar vairākām V. Breģa sieviešu kora dziesmām, kā „Saruna ar tulpēm”, „Dzeguzīte”, „Vasara”, „Tveicē”.

Koncertā „Mežābeles zieds” skanēs arī V. Breģa meitas Ilonas Breģes sacerētā mūzika. Vokālo ciklu „Pēdējā vakara dziesmas” ar Austras Skujiņas dzeju un „Dāvida lūgšanu” interpretēs Ieva Parša. Sonāti klavierēm atskaņos Maskavas konservatorijas absolvents, Starptautisko konkursu laureāts, pianists Arturs Cingujevs.
Koncerta noslēgumā gaidāms pirmatskaņojums – Ilonas Breģes kora kompozīcija „Ziemassvētku sapņi”.

Biļetes uz koncertu „Mežābeles zieds” iespējams iegādāties Rīgas Latviešu biedrībā darba dienās darba laikā, kā arī tās būs pieejamas pirms koncerta. Aktuālākā informācija ir pieejama www.rlb.lv un www.smf-music.lv.

Koncertu rīko Rīgas Latviešu biedrības Mūzikas komisija un nodibinājums „Skaņu mākslas fonds”.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV