Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Magnifikāts Pirmajā Adventē Rīgas Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā

Easyget.lv, 28.11.2013. 11:03

Pirmajā Adventē, 1. decembrī, plkst 19.00 Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā senās mūzikas atskaņotāji - baroka koris Collegium Choro Musici Riga, baroka orķestris Collegium Musicum Riga ar solistu Sergeju Jēgeru un diriģentu Māri Kupču aicina uz Pirmās Adventes koncertu.

Koncertā skanēs vācu baroka mūzikas komponista Heinriha Šica (1585 - 1672) Vācu magnifikāts, kas tapis neilgi pirms viņa nāves. Darbs rakstīts dubultkorim, kurā spilgti jūtama Venēcijas skolas ietekme. Tāpat mūziķi iestudē Johana Kristofa Frīdriha Baha (1732-1795) oratoriju Jēzus bērnība Die Kindheit Jesu ar Johana Gotfrīda Herdera (1744-1803) tekstu. Zīmīgi, ka skaņdarbam šogad aprit jau 240 gadi.

J.K.F. Bahs bijis otrs jaunākais Johana Sebastiana Baha dēls. Lielu daļu savas dzīves viņš pavadījis Bikeburgā Bückeburg – nelielā Vācijas pilsētā, kura galmā sākotnēji darbojies kā klavesīnists, vēlāk kļūstot par orķestra vadītāju. Turpat darbojies arī Johans Gotfrīds Herders, kurš bijis teksta autors sešiem J.K.F. Baha darbiem, no kuriem četri ir saglabājušies līdz pat mūsdienām. J.G. Herders 1772. gadā, balstoties uz Bībeles notikumiem, sarakstījis darbu Jēzus bērnība Die Kindheit Jesu, kuru kā Ziemassvētku dāvanu nosūtījis savai līgavai. Vienlaikus darbs ticis nodots J.K.F. Baha rokās, un jau 1773. gadā tas piedzīvo savu pirmatskaņojumu Bikeburgas galmā. J.G. Herders bijis arī cieši saistīts ar Rīgu, kur dzīvojis un strādājis vairākus gadus, sīki iepazīstot mūsu kultūru.

Pateicoties Rīgas Domes atbalstam, ieeja bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV