Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Ballē "Vinilplašu renesanse" mūziku atskaņos vinilplašu entuziasti Rudaks, Vāvere, Dagilis

Easyget.lv, 06.12.2013. 11:27

Trīs zāles, seši vinilu atskaņotāji, vairāki simti plašu... Aicina DJ Kārlis Dagilis, Klāss Vāvere un Uldis Rudaks
Ballē "Vinilplašu renesanse" mūziku atskaņos vinilplašu entuziasti Rudaks, Vāvere, Dagilis

6. decembra naktī Omas Briljanta visās zālēs varēs baudīt tikai un vienīgi silto vinila skaņu, par ko gādās trīs plašu kolekcionāri un ilggadēji labas mūzikas cienītāji, žurnālisti un dīdžeji. Pagājušā gadsimta sešdesmito gadu mūziku atskaņos žurnālists un grāmatas „Rokupācija” autors Uldis Rudaks, septiņdesmitajos gados ielūkosies populārās šūpuļdziesmu izlašu sērijas veidotājs un vairāku mūzikai veltītu grāmatu autors Klāss Vāvere, bet deju zālē klātesošos izklaidēs Kārlis Dagilis no Radio 5, apliecinot, ka vinila platēs tiek izdota arī liela daļa labākās mūsdienu mūzikas. 

Vinila plates atgriežas, to pārdošanas apjomi ar katru gadu palielinās un tas lielā mērā noticis saistībā ar mūzikas lietošanas ieradumu izmaiņām un deviņdesmito gadu sākumā pārvērtētā kompaktdiska ēras beigām. Cilvēkiem, kuriem mūzika ir svarīga, tomēr gribas ar to ciešāku kontaktu nekā klikšķināšanu uz failiem datorā vai telefonā. Mūzika no plates kopā ar neizbēgamajiem dabiskajiem sprakšķiem, kas atgādina ugunskuru, tiek nolasīta ar reālu adatu, jo skaņas grope tur ir fiziski iespiesta un zem palielināmā stikla labi saskatāma gluži kā akmenī vai metālā iegravēts vārds, kas garantētu šī signāla saglabāšanos vēsturei pat tad, ja digitālie nesēji un elektrība pazustu no zemes virsas. Atcerēsimies, ka līdz pagājušā gadsimta vidum plašu atskaņotāji darbojās ar uzvilktu atsperi un elektrība tiem nebija nepieciešama.

Vesela kulta lieta ir arī plašu vāki, kas ir tādā izmērā un poligrāfiskajā kvalitātē, ka tos varētu ierāmēt un likt pie sienas.

Foto no Klāsa Vāveres personīgā arhīva

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV