Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Latvijas labākie kori apvienosies unikālā projektā „Virtuālais koris”

Easyget.lv, 10.12.2013. 09:45

13. decembrī Latvijas Universitātes Lielajā aulā plkst. 19.00 notiks video un audio materiālu ieraksts, lai realizētu īpašu projektu „Virtuālais koris”.

Projekta tapšanā piedalīsies Latvijas labākie kori – „Sōla”, „Swedbank koris”, „Austrums”, „Juventus” un „Sidrabe”. Apvienoto kori diriģēs Edgars Račevskis, Romāns Vanags, Jānis Zirnis, Ārijs Šķepasts un „Swedbank kora” mākslinieciskais vadītājs Artūrs Ancāns.

Tāpat projekta tapšanā aicināts piedalīties ikviens interesents, aizpildot publikas rindas, jo tā veiksmīgai realizācijai nepieciešama arī plaša publikas klātbūtne. Pēc projekta „Virtuālais koris” materiālu ieraksta koncerta turpinājumā Swedbank koris, atskatoties uz 10 gadu laikā paveikto, priecēs klausītājus sev vēl neierastā ampluā, kā arī prezentēs kora jauno nosaukumu – “Emīla Dārziņa jauktais koris”, informē "Swedbank kora" koriste Ilga Sokolova.

Projekta „Virtuālais koris” ideja un galvenais mērķis ir popularizēt kora dziedāšanas tradīcijas, ievērojot 21. gadsimta tehnoloģijas, kā arī veicināt latviešu kormūzikas kvalitatīvu apguvi gan Latvijā, gan ārpus Latvijas robežām. Īpaši svarīgi tas būs nākamā gada pirmajā pusē – laikā, kad Latvijas un visas pasaules kori gatavosies Pasaules koru olimpiādei, kas notiks 2014. gada jūlijā Rīgā.

Projektu „Virtuālais koris” plašākai publikai plānots piedāvāt 2014. gada februārī, kad jebkurš interesents jebkurā pasaules vietā, ieejot interneta vietnē www.virtualaiskoris.lv varēs vienlaicīgi:

  • noklausīties skaņdarbus „Gaismas pils” (J.Vītols), „Jāņuvakars” (E.Melngailis), „Saule, pērkons, Daugava” (M.Brauns), „Dziesmai šodien liela diena” (P.Barisons), „Pūt, vējiņi” (A.Jurjāns), „Rīga dimd” (J.Cimze). Ar laiku paredzēts papildināt piedāvāto skaņdarbu klāstu.
  • izvēlēties vēlamo kameras skatu, kur vietnes apmeklētājs var iejusties kora dziedātāja ādā (6 rakursi: kopskats, skats no diriģenta, skats no balsu grupām - soprāniem, altiem, tenoriem, basiem).
  • ar speciāli izstrādātas programmas palīdzību pastiprināt kādas konkrētas balss grupas skaļumu, tādējādi panākot to, ka ir iespējams apgūt tās meldiju, vai arī tieši otrādi – pieklusinot kādu no balss grupām, ir iespēja to iedziedāt vietnes apmeklētājam, tādējādi iejūtoties Virtuālajā korī. 
  • sekot notīm, vārdiem, dziedāt līdzi.
  • ierakstīt paša dziedāšanu, analizēt to un uzdot speciāli izstrādātai programmai novērtēt savu sniegumu.

Līdz šim pasaulē pirmos soļus virtuālā kora virzienā ir spēris komponists Ēriks Vaitekrs (Eric Whitacre), to iespējams noskatīties šeit:

Interesantu priekšstatu par virtuālo kori festivālā „Rīga staro” radīja arī Kultūras akadēmijas koris „Sōla”: http://riga2014.org/lat/news/22806-staro-riga-dirige-virtualu-kori-un-megini-pazust-migla

Projekta „Virtuālais koris” vadītājs: Artūrs Ancāns. Projektu atbalsta „Swedbank”.

Artūrs Ancāns norāda, ka 10 gadu dzimšanas diena korim, kura aizsākumi meklējami bankas darbinieku vidū, ir ievērojams vecums. Ne velti koncerta nosaukumā izmantota dižā dzejnieka Raiņa mūžam aktuālie vārdi «pastāvēs, kas pārvērtīsies». Desmitgades slieksnis ir nopietna norāde uz to, ka ir iespējams mainīties un pārmainīties, augt un attīstīties, un ka tas ir pat nepieciešams.

Jubilejas sezonas otrajā pusē plānoti vairāki nozīmīgi koncerti un konkursi - gan jau ierastā pavasara sezonas dalība starptautiskā koru koncertā, gan, protams, dalība Pasaules koru olimpiādē Rīgā. Turpinot gadu gaitā ierastās tradīcijas, janvārī notiks sezonas jauno dalībnieku atlase un uzņemšana.

Informācija: www.swedbankkoris.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV