Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Folkloras kopa Laiksne 20 gadu jubileju svinēs ar albuma izdošanu

Easyget.lv, 10.12.2013. 11:07

Kultūras centra Iļģuciems folkloras kopas Laiksne 20 gadu jubilejas koncerts un albuma "Es čigāna meita biju" prezentācija notiks 13.decembrī 19:00 Ģertrūdes ielas teātrī.

Kā informē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības pārstāve Anete Baumane, folkloras kopa Laiksne darbību uzsāka 1993. gada rudenī. Savos 20 pastāvēšanas gados kolektīvā ir izauguši daudzi dziedātāji, tomēr grupas kodols ir palicis nemainīgs un turas kopā no pašiem pirmsākumiem.

Gadu gaitā mainījies un pilnveidojies grupas muzicēšanas stils. Sākotnēji Laiksne dziedājusi gan tautasdziesmas, gan Imanta Kalniņa un Valda Atāla dziesmas. Pēdējos gados grupa pamatā izpilda tautas mūziku - senākās tautas dziesmas, kas apgūtas no teicējiem un tautas mūzikas ierakstiem, kā arī ziņģes, labākam skanējumam piesaistot perkusijas, bungas un basģitāru.

Grupas dalībnieki katrs spēlē vairākus tautas mūzikas instrumentus - kokles, stabules, dūdas, vijoli, ģīgu, mandolīnu, skudučus, varganu u.c., kurus ir apguvuši pašmācības ceļā un jau ilgus gadus māca citus jaunos spēlēt gribētājus.

Laiksne ir piedalījusies daudzos festivālos Lietuvā, Igaunijā, Baltkrievijā, Polijā, Slovēnijā, Zviedrijā, Austrijā, Austrālijā u.c. Ir izdoti vairāki mūzikas albumi - 2001.g. "Kyukova dzagyuze", 2002.g. "Jāņu nakti zelta rasa", 2003.g. "Es jauna būdama" un 2010.g. "Putra".

Laiksnes 20 gadu jubilejas koncerts un mūzikas albuma "Es čigāna meita biju" prezentācija iecerēta kā sarīkojums divās daļās. Pirmajā daļā, piedaloties Laiksnes iepriekšējo gadu dalībniekiem un viesmāksliniekiem, tiks spēlētas un dziedātas grupas mīļākās tautasdziesmas Laiksnes aranžējumā. Otrajā daļā klausītāji dzirdēs dziesmas no jaunā albuma "Es čigāna meita biju" - tās būs dažādu novadu ķekatās, budēļos jeb čigānos ejamās dziesmas, kā arī citas Ziemassvētku dziesmas. Koncerta laikā apmeklētāji varēs iepazīties ar tautas mūzikas instrumentiem, tradīcijām, vingrināt prātus mīklu minēšanā, kā arī iemācīties kādu jaunu čigānu (ķekatu, budēļu) dziesmu un izkustināt mēles "čigānu" valodā.

Ieeja uz koncertu Ģertrūdes ielas teātrī, Ģertrūdes ielā 101a (iekšpagalma māja) bez maksas.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV