Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Jarboe gandrīz Ziemas saulgriežos Nabaklab

Evita Bandere, 18.12.2013. 11:06

Dienas, kad valstī uzstādīts decembra siltuma rekords pēdējo apmēram 60 gadu laikā, vakarā Ziemas saulgriežu noskaņu Nabaklab uzbūra izcilā amerikāņu mūziķe Jarboe.
Jarboe gandrīz Ziemas saulgriežos Nabaklab

Galerijas:

Tos, kurus līdz šim nebija skārusi Ņujorkas post-punk grupas Swans bijušās dalībnieces Jarboe solodarbība, koncerta rīkotāji iepriekš brīdināja - mūziķes repertuāru veido dziesmas visdažādākajos mūzikas stilos, sākot no blūza akcentiem līdz pat kliedzošiem tumšas elektroniskās mūzikas elementiem. Skaidrību, ko no Jarboe sagaidīsim viņas otrajā viesošanās reizē klubā Nabaklab, ieviesa piebilde, ka koncertā mūziķe izpildīs dziesmas no albuma „Dreams”, kā arī jau labi zināmas kompozīcijas no albuma „Indemnity”, kas septembrī tika izdots arī vinila plates formātā. Mūziķes plašo diskogrāfiju varējām uzlūkot arī pie merčendaiza galdiņa, kur līdzās soloierakstiem rodami arī grupas Swans agrīnie albumi.

Otrdienas koncertvakaru atklāja pašmāju neofolk grupa Ēnu kaleidoskops, kas ir bieži viesi Nabaklab rīkotajos saulgriežu sarīkojumos – kā ziemā, tā vasarā. Grūti iedomāties atbilstošākus iesildītājus vakaram, kad ļaudis nākuši patiesi klausīties mūziku, nevis trakot, skatuves norises atstājot izpriecu fonā. Ar trakošanu šajā reizē neaizrāvās arī pati Jarboe. Divpadsmit stīgu ģitāra multimākslinieka P. Emersona Viljamsa rokās un spēcīgā Jarboe balss, kas brīžiem pārvēršas čukstos, brīžiem kliedzienos, attaisno gudrību „mazāk ir labāk”. Ne miņas no hārdkora, ko baudījām šepat pirms trim gadiem. Šoreiz Jarboe pielīdzināma dziesminiecei, rāmā repertuāra dēļ jauši vai nejauši liekot apjaust gaidāmo saulgriežu tuvumu. Koncerta scenogrāfiju pilda intīma, violeti tonēta apgaismojuma ieskautas neuzbāzīgas videoprojekcijas, kas aklākiem koncerta apmeklētājiem asociē vēl pirms nedēļas zem kājām gurkstošo sniegu.

Ja Ēnu kaleidoskopu varēsim baudīt jau pavisam drīz – koncertā 21. decembrī Ģertrūdes ielas teātrī, tad Jarboe ceru sagaidīt Rīgā pēc dažiem gadiem viņas nākamajā transformācijā.

Foto: Jarboe koncertā Nabaklab. Foto (c) Stanislavs Lopatinskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV