Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Muzikālais ceļojums 13. pasaules mūzikas festivālā Porta

Agate Rapa, etnomuzikoloģijas studente, 18.12.2013. 15:23

Festivāla atklāšanas vakarā koncertzālē „Palladium” grupas „Iļģi”, „The Shuk” un „Dobranotch” sekmīgi ieskandināja šī rudens muzikālā ceļojuma pirmās notis.  
Muzikālais ceļojums 13. pasaules mūzikas festivālā Porta

Jau 13. reizi miera pilnajā rudens laikā, no 7. līdz 9. novembrim, norisa krāšņais pasaules mūzikas festivāls ‘’Porta’’, kas sniedza klausītājiem bagātīgu un krasi atšķirīgu muzikālo baudījumu. Festivāla trīs dienās varēja noskatīties dokumentālas filmas, veltītas dažādām mūzikas kultūrām, piedalīties Izraēlas mūziķu vadītā meistarklasē, kā arī apmeklēt vietējo un viesmākslinieku koncertus. Piekrītu festivāla direktores Ilzes Apsiņas teiktajam festivāla bukletā: ‘’Ceļojums var sākties!’’ Arī pēc 8. novembra koncerta pārņem iespaidīga ceļojuma sajūta.

Festivāla pirmais koncerts notika koncertzālē ‘’Palladium’’. Vietas izvēle bija ļoti piemērota, jo koncertzāle atrodas Rīgas centrā, kur uzturējās festivāla dalībnieki, kā arī telpas lielums bija atbilstošs pasākumam. Bija padomāts arī par īso paužu aizpildīšanu, kas izveidojās starp grupu uzstāšanās laikiem un koncerta sākumā - skanēja pasākumam atbilstoša mūzika un apmeklētāji varēja iepriecināt sevi ar austrumu saldumiem un dažādiem dzērieniem.

Koncertu atklāja patīkami pārsteidzoša postfolkloras grupas ‘’Iļģi’’ kopīga uzstāšanās ar pārējiem festivāla dalībniekiem. Latviešu grupas cienītājiem labi zināmās dziesmas ‘’Kas tur nāca pār jūriņu?’’ starpspēlēs pa vienam pievienojās kāds no ārzemju viesiem, iezīmējot savas kultūras tradīcijas. Neskatoties uz dažādo kultūru muzikālo savienojumu, sajūtu un skanējuma ziņā tās savienojās vienā veselumā. Koncerta kvalitatīvā apskaņošana ļāva izbaudīt skaņdarbu kuplo skanējumu. Pārņēma sajūta, ka skanējumā valda pilnīga harmonija. Arī pašas grupas dalībnieku starpā bija vērojama saskanīga neverbālā komunikācija un sapratne. Nekur nav pazudusi arī ‘’Iļģu’’ raksturīgā profesionālā attieksme pret mūziku, koncertsituāciju un skatītājiem. Koncertprogrammu veidoja gan jaundarbi, gan klausītājiem labi zināmās kompozīcijas. Īpašs bija mirklis, kad pēc grupas līderes Ilgas Reiznieces aicinājuma klausītāji sasēdās zālē uz grīdas un uzstāšanos izbaudīja, dziedot līdzi un ritmiski šūpojoties dziesmu pavadījumā. Jāpiebilst, ka grupa bija padomājusi arī par vizuālo tēlu. Savstarpēji saskaņotie tērpi ar etnogrāfisko pieskaņu precīzi sasaucās ar izpildīto mūziku – tradicionālās mūsdienas.

Nākamās grupas uzstāšanās krasi nomainīja ‘’Iļģu’’ izpildītās mūzikas mierīgo noskaņu. Starptautiskā mūzikas grupa ‘’The Shuk’’ no Izraēlas jau pirmās dziesmas sākumā ar ritmisko un enerģiski piesātināto mūziku iekustināja lielu daļu klausītāju. Grupas nosaukums, kas tulkojams kā ‘’veikals’’, precīzi atbilst viņu filozofijai – daudzveidīgais repertuārs veidojas, apvienojot vairāku kultūru tradīcijas; visi ir laipni aicināti ienākt, piedalīties un „paņemt” Izraēlas un ebreju tradīciju. Grupai raksturīgs mūsdienīgs skanējums, jo piecu mūziķu sastāvā tiek spēlēta gan elektriskā, gan akustiskā ģitāra, basģitāra, sintezators, flauta un perkusijas. Mākslinieki izstaroja milzīgu pozitīvismu un enerģiju. Nerimstošā kustēšanās līdzās instrumentu spēlei apliecināja grupas profesionālo līmeni.

Visaktīvāk publiku „iekustināja” noslēdzošās apvienības ‘’Dobranotch’’ uzstāšanās. Un ne velti – Balkānu mūzikas tradicionālie ritmi un trakulīgā attieksme, klezmermūzikas enerģiskās melodijas, šķita, uzrunāja katra klausītāju personiski. Neskatoties uz tikko sniegto atraktīvo koncertu, arī iepriekšminētās grupas ‘’The Shuk’’ dalībnieki līdz ar klausītājiem dejoja Sanktpēterburgas grupas pavadībā. Augsta virtuozitāte bija vērojama gandrīz katra mūziķa spēlē, tomēr īpaši izcēlās vijolnieks, klarnetists un akordeonists Iļja Šneiveiss, kurš pārstāv Latvijas ansambli ‘’Forshpil’’. Kulminācija tika sasniegta brīdī, kad, it kā pēc savas uzstāšanās, ‘’Dobranotch’’ dalībnieki no skatuves ienāca pie skatītājiem, neilgu laiciņu muzicējot zālē. Šāds negaidīts pavērsiens nodrošināja lielisku koncerta noslēgumu.

Atskatoties uz koncertu kopumā, jāsaka, ka tā norise bija pārdomāta, tā laikā nebija ievērojami sarežģījumi un koncertējošo grupu sniegums nodrošināja milzīgu muzikālo baudījumu. Prieks, ka mūsu kultūru veido šāds pasaules mūzikas festivāls!

Foto: Grupa Dobranotch. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV