Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Atis Žagars: 2013. gada singlu top 10

Atis Žagars, 20.12.2013. 11:16

Kad ir labas mūzikas trūkums, nav labi. Kad ir labas mūzikas pārpilnība, atkal nav labi. Pēdējais attiecināms uz 2013. gadu.
Atis Žagars: 2013. gada singlu top 10

Par mūziku aktīvi rakstu jau astoņus gadus, bet 2013. gads noteikti bijis piesātinātākais un tāpēc vislielākās galvassāpes raisošākais, izvērtējot mūziku, ko iekļaut gada topā. Maksimāli cenšoties būt objektīvs, vietām noteikti esmu ļāvies subjektīvismam. Taču ceru, ka vismaz kāda no dziesmām iekļaujas arī jūsu gada singlu sarakstā. Tāpat ceru, ka kāda dziesma būs atklājums.

10. Kanye West - "Black Skinhead" (LP "Yeezus")

Kanjē Vests, kurš atbildīgs par šīs desmitgades pagaidām labāko hip-hop albumu (2010.gada „My Beautiful Dark Twisted Fantasy”), šogad sarakstam pievienoja otru. Netipiski īsu, griezīgu un dinamisku plati „Yeezus”, turklāt ar lozungu „man riebjas radiostacijas, es negribu, ka manas dziesmas tur spēlē” atteicās no singlu izdošanas. Mūzikas apskatniekiem neatlika nekas cits, kā pašiem izvēlēties albuma hitus, un te sākas problēma, jo „Black Skinhead” vietā tikpat labi varēja būt „I Am a God” vai „New Slaves” vai „Hold My Liqour”. Četrus albuma skaņdarbus producējuši Daft Punk, intervijās uzsverot, ka Kanjē Vests esot ne tik daudz repojis, cik izkliedzies studijā. Nez kāpēc šķiet, ka runa ir tieši par šo singlu, kas ir viens no muzikāli drastiskākajiem Vesta darbiem. Noklausies dziesmu!

9. Savages - "Shut Up" (LP "Silence Yourself")

Kā šogad Savages palika bez Mercury mūzikas balvas (to ieguva Džeimss Bleiks), ir pāri manai saprašanai. Londonas meiteņu kvartets izdeva viennozīmīgi jaudīgāko rokmūzikas ierakstu 2013. gadā. Jau pērn grupa debitēja ar lielisko singlu „Husbands”, bet šogad desmitniekā trāpa albuma ievadošais skaņdarbs „Shut Up”, kas ir saturiski visprecīzākā albumu raksturojošā dziesma ar aicinājumu... „aizvērties”. Ar aicinājumu nezibināt savus telefonus koncertos, bet saņemt to, par ko ir maksāts, proti, mūziku. Neilgi pirms Savages arī Yeah Yeah Yeahs izplatīja paziņojumu, ka viņu koncertos aizliegts izmantot mobilos telefonus, taču Londonas apvienība to pavadīja ar zīmīgu singlu, kura ievads (pirmā minūte) skaidri pavēsta, kāpēc tas nav mākslinieku untums, bet gan pretimnākšana pašam klausītājam. Tāpat jāpiebilst, ka Savages ir viena no izcilākajām jaunajām grupām koncertos, kuros dažreiz pat fonā paliek solistes Dženijas Betas Īenu Kērtisu atgādinošās kustības. Atliek vien cerēt, ka šī grupa apmetīs loku arī ap Baltijas valstīm. Noklausies dziesmu!

8. Weekend - "Mirror" (LP "Jinx")

Neformālajā cīņā par gada labāko rokmūzikas dziesmu tomēr priekšroka dodama Sanfrancisko kolektīva Weekend pirmajam singlam no šogad izdotā otrā studijas albuma „Jinx”. Kad 2010.gadā iznāca kaliforniešu debijas albums, mūzikas apskatnieki mazliet apjuka, jo albums bija liekams gan šūgeiza, gan psihodēliskā roka, gan postpanka kategorijās. „Jinx” ir nosliecies par labu pēdējam, un tam labs piemērs ir dziesma „Mirrors”, kas daudziem mūzikas cienītājiem noteikti asociēsies ar The Cure agrīno daiļradi. Taču šī singla viena no galvenajām atslēgām ir tieši vārdi, kas gan pielīp, gan apmulsina. Piedziedājums „I feel sick, sick, sick / In my heart” komplektā ar pirmā pantiņa „Heavy steps and heavy breath / Out of phase, out of time” un ik pa laikam atkārtojošos frāzi „He only comes in the night” liek domāt – šī dziesma ir par neveiksmīgu mīlestību vai „zālēm” pret to. Noklausies dziesmu!

7. default genders - "words with friends" (EP "Stop Pretending")

Džeimss Brūkss, kurš agrāk bija pazīstams kā Elite Gymnastics (un nu jau kādu laiku arī kā Grimes boifrends), šogad nolēma mainīt segvārdu. Sākotnēji izplatījis presē paziņojumu, ka tagad viņš būs dead girlfriends, vēlāk atklāja, ka tāda grupa jau eksistē, un mainīja pseidonīmu trešo reizi – uz default genders. Viņa jaunākais EP ar nosaukumu „Stop Pretending” gan vēl iznāca kā dead girlfriends ieraksts, tiesa, uz EP vāciņa atainoti vien burti DG. Droši vien tāpēc arī jaunais segvārds ir ar tiem pašiem sākumburtiem. Lai nu kā, bet EP ievadošais gabals „words with friends” ir viena no skaistākajām dziesmām, ko Džeimss ir radījis. „The way they all talk about pain / Like it’s some kind of abstract thing / Like it’s an outfit you can change any time,” ir vienas no patiesākajām un tādēļ arī fantastiskākajām rindiņām mūzikā 2013.gadā. Turklāt vēl noslēgums: „Fuck that, fuck them, fuck you / Ugh, fuck my life”... Noklausies dziesmu!

6. Phosphorescent - "Song for Zula" (LP "Muchacho")

Decembris ir mēnesis, kad lielākā daļa mūzikas žurnālu un portālu darbinieki ir aizņemti ar gada notikumu apkopojumiem, bet mūziķi jau tāpēc nepārstāj muzicēt. Lieliskas kompozīcijas decembrī iznākušas šogad (Burial!!!), un ne mazāk lieliskas iznāca arī pērnā gada pēdējā mēnesī. Amerikāņu mūziķis Metjū Houks jeb Phosphorescent martā izdeva vienu no šī gada skaistākajiem ierakstiem, savu sesto studijas albumu „Muchacho”, kura centrālais hits ir „Song For Zula”. Interesanti, ka dziesma iesākas ar citātu no Džonija Keša hita „Ring Of Fire” („Some say love is a burning thing / That it makes a fiery ring”), taču turpinās ar siltu un apņemošu stāstu, kādu spēj izstāstīt cilvēks ar milzu dzīves pieredzi. Interesanti tas ir tāpēc, ka Metjū Houkam ir tikai ap 30, taču viņa spēja savīt klusi miermīlīgās melodijas ar secinājumiem par dzīvi, patiesi apbur. Noklausies dziesmu!

5. Blood Orange - "Chamakay"

2011.gadā Londonas mūziķis Devs Hainss nomainīja segvārdu Lightspeed Champion uz Blood Orange un strauji mainījās arī muzikāli. Lai arī pirmais singls „Dinner” bija satriecoši lielisks (joprojām uzskatu par labāko viņa karjerā), sākums nebūt nelikās tik daudzsološs. Taču pērn Hainss kļuva par vienu no pieprasītākajiem producentiem, viņa kontā ir gan Solanžas Noulzas, gan Sky Ferreira lielākie karjeras hiti. Novembrī mūziķis izdeva otro albumu "Blood Orange", un tas izrādījās viens no šī gada labākajiem popmūzikas ierakstiem. Pirmais singls „Chamakay” ir skaistākā šī gada balāde. Brīžiem pat šķiet, ka tas ir kāds nedzirdēts astoņdesmito gadu Sade gabals, kam savu pirkstu uzlicis Prince. Uzslavas arī Chairlift vokālistei Karolīnai Polačekai, kas šim gabalam piedod papildus šarmu. Noklausies dziesmu!

4. Arcade Fire - "Reflektor" (LP "Reflektor")

Ļoti interesanti ir pavērot dažādu izdevumu gada albumu topus, kuros gandrīz visos rotājas arī Arcade Fire vārds. Pat tādos, kas viņu jaunajam albumam „Reflektor” sākotnēji piešķīra... 4/10. Acīmredzot bija nepieciešams zināms laiks, lai arī konservatīvākie grupas piekritēji sagremotu faktu, ka Arcade Fire komplektā ar Džeimsu Mērfiju nav un nevar izklausīties pēc Arcade Fire bez Džeimsa Mērfija. Pirmais sprādziens bija jau septembrī, kad grupa izdeva albuma pirmo singlu, tā tituldziesmu, kurā turklāt piedalās arī pats Deivids Bovijs. Vins Batlers jauno plati raksturoja kā krustojumu starp „Studio 54 un Haiti vudū”, un tas daļēji ir trāpīgi. Tiesa, vēl labāk trāpīja Pitchfork, kas jauno Arcade Fire singlu salīdzināja ar... Daft Punk „Get Lucky”. Tikai sākotnēji tas šķiet absurdi. Patiesībā šīm dziesmām ir daudz kopīga. Sākot no disko ritma, beidzot ar mūzikas sakņu meklēšanu muzikālajā pavadījumā. Noklausies dziesmu!

3. CYMBALS - "The Natural World"

Jau janvārī, kad iznāca šis singls, es jutu, ka tā būs dziesma, kas neizies no maniem DJ setiem viscaur 2013.gadā. Pēc šodienas standartiem ņemot, Londonas kvartets CYMBALS nebūt vairs nav jauna grupa. Vēl pagājušajā desmitgadē dibinātā grupa jau 2011.gadā paspēja izdot debijas albumu, turklāt atzīmēties arī populārajā britu mūzikas žurnālā NME. Turklāt iesprindzinot mazliet smadzenes, atcerējos, ka arī es esmu dzirdējis abus populārākos viņu singlus „Totally Over” un „No Bad Decisions”, taču ne viens, ne otrs lielu iespaidu neatstāja. Ar visu savu rotaļīgumu un dzīvesprieku grupa atstāja pārāk samākslotu un eksperimentēšanu-eksperimentu-pēc iespaidu, īpaši neizceļoties uz tobrīd vairāku šādi skanošu grupu kā Foals vai Everything Everything fona. Man nav pilnīgi nekādu ideju, kas noticis ar CYMBALS, bet gadu vēlāk viņu skanējumu vairs nevar pazīt! Jau pagājušā gada deviņu minūšu garais singls „Like An Animal” vairāk izklausījās pēc deju zāļu skaņdarba, nevis eksperimentāla poproka, savukārt „The Natural World” pārspēj visas cerības. Kur „Like An Animal” bija naksnīgs un apreibis, tur „The Natural World” ir pozitīvisma jūra ar siltu sentimenta piedevu un lipīgi himnisku piedziedājumu „I don’t know enough about you / To be kind, to be kind to you”. Turklāt no videoklipa var iemācīties satriecoši labus deju soļus! Noklausies dziesmu!

2. Arcade Fire - "Afterlife" (LP "Reflektor")

Daudzi (gandrīz visi) ir kādreiz aizdomājušies, kas notiek ar cilvēku dvēselēm, kad ķermenis nomirst. Taču, vai kāds ir aizdomājies, kas notiek ar mīlestību, kad tā nomirst? Kur tā paliek? Šo jautājumu uzdod Arcade Fire dziesmā „Afterlife”, kas mazliet palika fonā izcilajam pirmajam singlam (sk. augstāk), taču, manuprāt, saturiski vērtējams pat augstāk. Arcade Fire no pašiem pirmsākumiem bija grupa, kuras potenciāls ir bijis piepildīt stadionus. Šis singls to spilgti apliecina, taču atšķirībā no citiem t.s. „himniskajiem gabaliem” ir piepildīts ar pārdomām un dziļumu, kas jo spilgti izpaužas piedziedājumā „Can we work it out? / We scream and shout til we work it out”. Iespējams, tieši piedziedājumā slēpjas atslēga uz jautājumu, kas notiek ar mīlestību, kad tā nomirst. Varbūt vajag vienkārši izrunāties, vajadzības gadījumā pat izkliegties, un tai nemaz nebūs jāmirst... Noklausies dziesmu!

1. Daft Punk feat. Panda Bear - "Doin' it Right" (LP "Random Access Memories")

Ja līdz šim franču duets nebija iegājis mūzikas vēsturē, tad 2013.gadā šādu iespēju sev sagādāja ar mega-populāro singlu „Get Lucky”. Tas mazliet žēl. Ne tāpēc, ka dziesma būtu slikta, bet tāpēc, ka viņu albumā „Random Access Memories” ir vēl vismaz astoņi tikpat spēcīgi gabali, kas palikuši fonā. Starp pasaules slavu guvušajiem hitiem nav arī „Doin’ It Right” - albuma absolūtākā pērle (angliski teiktu „stand-out track”), kas iepatiksies pat Daft Punk nīdējiem. Kaut vai tāpēc, ka dziesma nemaz neizklausās pēc Daft Punk. 2009.gadā bija ļoti vienkārši veidot gada albumu topu, jo uzvarētājs bija skaidrs – Animal Collective izdeva izcilo „Merriweather Post Pavillion”. „Doin’ It Right”, kuras vokālists ir Animal Collective dalībnieks Panda Bear, mierīgi varētu būt iekļauta tur, bet tikpat labi arī mežonīgi izpirktajā Daft Punk jaunajā platē. Tik satriecoši vienkārša, nevainīga un skaista ir šī dziesma. Noklausies dziesmu!

Veiksmīgu un skanošām dziesmām piepildītu 2014.gadu!

Foto: Arcade Fire. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV