Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Elīna Līce un Vecpilsētas dziedātāji uzstāsies rokkafejnīcā

Easyget.lv, 23.12.2013. 13:36

Dziesmu vakarā 26. decembrī Latvijas 1. rokkafejnīcā Reiterna namā Ziemassvētku noskaņas izdziedās Elīna Līce un Vecpilsētas dziedātāji.

Vakaru atklās dziesminiece Elīna Līce ar pašas radīto gaišo pārdomu mūzika par gaismas dzimšanu, sargāšanu un mīlestību. Elīna Līce dziesmas raksta un atskaņo ģitāras pavadījumā. Kā iedvesmas avotus dziesmu sacerēšanai Elīna min bērnībā dzirdētās Ievas Akurateres izpildītās dziesmas, kā arī Helēnas Kozlovas un citu nekomerciālo mūziķu koncertdarbība.

Elīna Līce ir pārliecināta, ka muzicējot būtiska ir ne tikai ideja un darbība, bet arī attieksme pret mūziku, tekstu un klausītāju. Viņasprāt, "svarīga ir vēsts paušana, kas ir vairāk kā sevis prezentēšana. Dziesminieks ir cilvēks, kurš muzicējot pārraida kādu viņam un, vēlams, klausītājam nozīmīgu vēsti. Tas ir cilvēks, kurš dziedot iemieso kaut ko tradicionālu, saudzējamu, izjūtamu. Dažkārt arī komisku. Kurš "iznes uz āru" individuālo un nereti arī nacionālo. Dziesminieku izpildītajai mūzikai, pirmkārt, ir raksturīga intimitāte".

Dziesmu vakara otrajā daļā savu jauno veikumu rādīs postfolkloras grupa „Vecpilsētas Dziedātāji”. Grupa brīvi rotaļājas ar latviešu folkloru, smeļoties tajā idejas dziesmu vārdiem, bet mūziku rada, meklējot iedvesmu apkārtējās pasaules krāšņumā. Grupai raksturīgajā skanējumā savijas gan spēcīgas, gan maigas sieviešu balsis un daudzveidīgs mūzikas instrumentu klāsts, sākot no pavisam tradicionāliem līdz mūsdienīgiem. Šoreiz grupai ir pavisam nopietns iemesls kāpt uz skatuves tieši ziemas svētkos, jo nupat klajā ir nācis grupas pirmais ieskaņotais albums „Puzurs”, kurā apkopotas 12 oriģinālkompozīcijas gada visskaistāko svētku – ziemas saulgriežu – noskaņās. Ar Puzuru, kas latviešu tradicionālajā kultūrā ir trauslais gaismas un saules simbols, grupa vēlas visapkārt vairot gaišumu, omulību un skaistu svētku noskaņu.

Ieeja Dziesmu vakarā par ziedojumiem.

Dziesmu vakarus rīko Latvijas Mūzikas atbalsta fonds sadarbībā ar Latvijas 1. Rokkafejnīcu. Informatīvi atbalsta Austras biedrība (www.austrasbiedriba.lv) un Vislatvijas Dziesminieku Saiets.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV