Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

10 dīvainākās tiesas prāvas mūzikas industrijā pēdējo 20 gadu laikā

Easyget.lv, 17.01.2014. 10:08

Pagājušā gada izskaņā noslēdzās četru gadu ilgusī tiesas prāva, kurā bēdīgi slavenais amerikāņu narkobarons Rikijs „Freeway” Ross, nosēdējis trīspadsmit gadus cietumā, apsūdzēja savu tautieti, reperi Riku Rosu, par „viņa identitātes izmantošanu”. Frīvejam tā arī neizdevās piedzīt prasītos desmit miljonus ASV dolāru, jo tiesa lēma, ka kompensācijas prasībai nav pamata.
10 dīvainākās tiesas prāvas mūzikas industrijā pēdējo 20 gadu laikā

Piedāvājam ielūkoties vēl desmit pēdējo gadu absurdākajās tiesas prāvās, kurās bijuši iesaistīti mūziķi.

Aziāti pret Mailiju Sairusu

Skandalozajai dziedātājai Mailijai Sairusai gandrīz nācās samaksāt katram Losandželosā dzīvojošam aziātam četrus tūkstošus ASV dolāru. Prasību tiesā iesniedza kāda Lūsija Kima, apgalvojot, ka fotogrāfija, kurā dziedātāja sāniski papleš acu plakstiņus, esot aizskaroša. Tiesnesis prasību noraidīja.

Kortnija Lova pret modes dizaineri

2009.gadā grupas Hole līdere un Kurta Kobeina atraitne iegāja vēsturē kā pirmā, kas iesūdzēta tiesā izteikumu tviterī dēļ. Strīds ar modes dizaineri Donu Simorangkiru aizsākās, kad pēdējā uzstāja, lai Lova atdodot vairākus tūkstošus dolāru par viņas drēbēm. Kortnija modes dizaineri tviterī nodēvēja par „narkotiku sagandētu prostitūtu” un „52 gadus vecu riebīgu zagli, kas zaudējusi aizbildniecību par savu bērnu”. Simorangkira uzskata, ka Kortnija Lova tādējādi sabojājusi viņas karjeru.

Čabijs Čekers pret aplikāciju autoriem

Rokenrola pionieris Čabijs Čekers (plašāk pazīstams ar 1958.gada hitu „The Twist”) bija šokēts, kad pērn atklāja kādu peņa mērīšanas mobilo aplikāciju ar nosaukumu „The Chubby Checker”. Čekers uzstāja, ka šī aplikācija, kas palīdz izskaitļot vīrieša lepnuma izmēru, par pamatojumu ņemot pēdas izmēru, radījusi „neatgriezenisku kaitējumu” viņa vārdam, kas tagad tikšot asociēts ar kaut ko „neķītru un piedauzīgu”.

Red Hot Chili Peppers pret Showtime

2007.gadā Red Hot Chili Peppers iesūdzēja tiesā ASV televīzijas kompāniju Showtime, kas togad uzsāka jauna seriāla „Californication” („Grēcīgā Kalifornija” šobrīd skatāms arī Latvijas TV kanālos) demonstrēšanu. Red Hot Chili Peppers uzskatīja, ka Showtime ir nozadzis šo vārdu no viņu 1999.gadā izdotā albuma ar tādu pašu nosaukumu. Tiesa, Entonijs Kiedis ar biedriem pirms tam bija piemirsuši to patentēt.

Kanjē Vests pret YouTube dibinātāju

Pagājušajā gadā slavenais reperis Kanjē Vests bildināja savu draudzeni Kimu Kardašjanu. Protams, savā stilā – noīrējot futbola stadionu, saaicinot draugus un uzrīkojot vērienīgu šovu. Uzaicināto viesu vidū bija arī YouTube līdzdibinātājs Čads Hērlijs, kas uzņēma notikuma video un, kā jau slavenākā video bloga līdzdibinātājam pienākas, nopludināja to internetā. Kanjē Vests nekavējoties iesniedza prasību tiesā.

Aksels Rouzs pret Guitar Hero

Pagājušajā gadā beidzās trīs gadus ilgusī tiesas prāva, kurā Guns’n’Roses līderis pieprasīja 20 miljonus ASV dolāru no videospēles Guitar Hero autoriem par dziesmas „Welcome To The Jungle” lietošanu. Izrādās, Aksels Rouzs bija atļāvis izmantot šo dziesmu populārajā spēlē, taču ar nosacījumu, ka tajā neparādīsies Slešs, taču harizmātiskā ģitārista attēls rotāja Guitar Hero III vāku.

Creed fani pret Creed

2003.gadā amerikāņu rokgrupas Creed fani iesūdzēja tiesā grupu, apgalvojot, ka viņu uzstāšanās Ilinoisā bijusi pārlieku slikta. Prasībā bija norādīts, ka grupas līderis Skots Staps bijis „apreibinājis un/vai sazāļots un nebija spējīgs nodziedāt nevienu Creed dziesmu”. Četri apmeklētāji tiesas ceļā vēlējās katrs piedzīt 56 dolārus, ko bija iztērējuši par biļetēm.

Frenks Sinatra pret „Franks Anatra”

Kad leģendārā mūziķa Frenka Sinatras autortiesību pārstāvji iesniedza prasību tiesā pret kādu hotdogu ēstuvi „Franks Anatra”, pēdējie nāca klajā ar ļoti interesantu aizstāvību. Pirmkārt, viņi apgalvoja, ka vārds „Franks” esot saīsinājums no „Frankfurtes”. Otrkārt, vārds „Anatra” itāļu valodā nozīmē „pīle”. Vēlāk šis izskaidrojums tika nomainīts pret vēl „labāku” – kompānijas nosaukums ir par godu izdomātai valstij, Anatras Tautas Republikai. Lieki piebilst, ka Franks Anatra šo prāvu zaudēja.

M.I.A. pret NFL

Pērn skandalozi beidzās mūziķes M.I.A. uzstāšanās amerikāņu Nacionālās Futbola Līgas (NFL) superkausa izcīņas pārtraukumā. Kādā brīdī dziedātāja bija parādījusi vidējo pirkstu, kas nepazibēja garām televīziju operatoriem. NFL pirkstu novērtēja kā pāridarījumu pusotra miljona ASV dolāru apmērā. Būdama diplomāte, M.I.A. situāciju centās atrisināt, ievietojot internetā videoklipu ar vēlreiz paceltu rādītājpirkstu.

Ierakstu kompānija Factory Records pret Džonu Fogertiju

Mazliet senākā vēsturē 1993.gadā ierakstu kompānijas Fantasy Records īpašnieks Sols Zencs iesūdzēja tiesā Džonu Fogertiju, uzskatot ka viņa 1985.gada singls „The Old Man Down The Road” izklausoties pārāk līdzīgi grupas Creedance Clearwater Revival 1970.gada dziesmai „Run Through The Jungle”. Tas varbūt nebūtu tik dīvaini, ja... Džons Fogertijs nebūtu Creedance Clearwater Revival līderis un abu dziesmu autors.

Foto: Mailija Sairusa. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV