Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Rīgas pagrīdes elektroniķi izdod kopēju albumu

Easyget.lv, 20.01.2014. 15:32

Grupa First Latvians on Mars, kurā apvienojušies Gas of Latvia, TV Maskava, Stropu Jurka un Toms Auniņš, izdod Hardijam Lediņam veltītu albumu
Rīgas pagrīdes elektroniķi izdod kopēju albumu

Galerijas:

Grupa First Latvians on Mars, kas 2012. gada Baltajā Naktī uzstājās ar Hardijam Lediņam veltīto performanci „Tava Bārda Laikā un Telpā”, izdevusi debijas albumu interneta mūzikas platformā „Bandcamp”, informē festivāla Skaņu mežs pārstāvis Rihards T. Endriksons.

Apvienību veido Rīgas elektroniskās mūzikas pagrīdes personības – Gas of Latvia darbinātājs Andris Indāns, Normunds Griestiņš jeb TV Maskava, aktieris, mūziķis un režisors Toms Auniņš, kā arī Stropu Jurka, kas pazīstams ar projektiem V.S.K.B. un Konstruktors.

Albums veltīts latviešu neatkarīgās un avangarda mūzikas pionierim un multidisciplināram māksliniekam Hardijam Lediņam; tas ticis ierakstīts nedēļu ilgā nometnē, kas noritēja vecā pienotavā Vidzemes pusē 2012. gada vasarā. Albumā ietverti arī divi skaņdarbi, kas ierakstīti koncertos - Anglikāņu baznīcā „Baltās nakts” ietvaros un klubā „Weltecho” Kemnicā.

Skaņdarbu ierakstīšanā pielietoti vairāki autentiski 80. gadu instrumenti, kādus savos ierakstos izmantoja Lediņa mūzikas grupa NSRD, piemēram, „Casio vl-tone” un „Casiotone MT-40”, kā arī Rīgā astoņdesmitajos gados ražotās elektroniskās bungas RMIF Elsita u.c. Albumā izmantoti arī fragmenti no Jura Boiko un Hardija Lediņa 1977./78. gadā sarakstītā absurdā romāna "ZUN". Vokālo partiju albumā „Enkoto” iedziedājusi Anna Ķirse-Auniņa jeb Annaki, savukārt albuma noformējumu sagatavojusi Liena Bondare. Līdzšinējos grupas koncertos ticis izmantots Indriķa Ģelža veidots video pavadījums.

First Latvians on Mars debijas ieraksts no līdzšinējiem grupas priekšnesumiem atšķiras galvenokārt ar krietni duļķaināku un draudīgāku noskaņojumu, noskatoties tieši uz tiem Rīgas nostūriem, kas kopš NSRD aktivitātes laikiem ir mainījušies vismazāk, bet melodramatiskākos sava repertuāra skaņdarbus atstājot nomaļus. Izmantojot Stenlija Kubrika filmām radniecīgu kāpinājuma taktiku, albums kalpo par halucogēnu ekskursiju mūsdienu rīdzinieku zemapziņā, neaizmirstot arī par nāvi un biedējošu, bet diženu metafiziku, ko Hardijs Lediņš nekad nekļūdījās saskatīt visikdienišķākajās dzīves ainās. Savukārt savā apzinātajā aptuvenībā un uz bezapziņu orientētā intuitivitātē ieraksts var tikt salīdzināts ar Losandželosas sintezatoru mūzikas džemu grupu Excepter vai tādiem synth wave nesenāko dienu proponētājiem kā Streetwalker, Svenghalisghost un KWC 92. Ņemot vērā grupas dalībnieku individuālās karjeras mūzikā un spilgtos raksturus, ir interesanti novērot, ka ieraksts kopumā neatgādina nevienu no tiem, bet gan stājas priekšā kā gluži jauna grupa ar jaunu skanējumu.

25. janvārī First Latvians on Mars uzstāsies Berlīnes novatoriskās mūzikas festivālā CTM, kas ikgadēji norit paralēli digitālās mākslas festivālam Transmediale, un ir uzskatāms par tā muzikālo ekvivalentu.

Albumu ir iespējams noklausīties un iegādāties: http://firstlatviansonmars.bandcamp.com/album/first-latvians-on-mars

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV