Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Lielo mūzikas balvu 2013 Par mūža ieguldījumu saņems Regīna Frinberga

Easyget.lv, 29.01.2014. 11:26

4. martā Latvijas Nacionālajā operā notiks Lielās mūzikas balvas 2013 pasniegšanas svinīgā ceremonija. Balvu kategorijā “Par mūža ieguldījumu” saņems izcilā latviešu dziedātāja Regīna Frinberga.
Lielo mūzikas balvu 2013 Par mūža ieguldījumu saņems Regīna Frinberga

Kā vēsta Lielās mūzikas balvas (LMB) preses sekretāre Rinta Bružēvica, izcilās latviešu dziedātājas Regīnas Frinbergas (1928) karjera uz Latvijas Nacionālās operas skatuves ilga mazliet vairāk nekā 20 gadu laikā no 50. gadu sākuma līdz 70. gadu pirmajai pusei.

“Regīna Frinberga bija sava laika labākais liriskais opersoprāns”, stāsta mūzikas žurnālists Orests Silabriedis. “Viņai bija dabas dota balss. Kā pati Regīna Frinberga kādā radiointervijā teica – nekas neesot bijis jāstāda vai jāpārstāda, atlika tikai attīstīt. Šī iemesla dēļ dziedātāja konservatoriju beidza četros, nevis piecos gados. Pati kopā ar koncertmeistaru sagatavoja eksāmena programmu. Klausījās Aleksandrs Viļumanis seniors, klausījās citi pedagogi un atzina par labu esam”.

1953. gadā Regīna Frinberga debitē uz Latvijas Nacionālās operas skatuves, dziedot titullomu Alfrēda Kalniņa operā “Baņuta”. Drīz pēc tam viņa piedalās Maskavas dekādē, kur pārstāv Latvijas mākslu, dziedot titullomu “Baņutā”, Annu Marģera Zariņa operā “Uz jauno krastu” un Fevroniju Nikolaja Rimska-Korsakova operā “Teiksma par neredzamo pilsētu Kitežu”. Uzreiz pēc dekādes Regīna Frinberga saņem pirmo padomju laika titulu, un viņas karjera plaukst. Dziedātājas lomu skaitā ir Toska, Mimī, Liza (“Pīķa dāma”), Marta (“Ieleja”), Elizabete (“Tannheizers”), Elza (“Loengrīns”), Amēlija (“Masku balle”), Nataša (“Nāra”), Tamāra (“Dēmons”), Katerina Izmailova. Viņa piedalās “Nībelunga gredzena” operu izrādēs, dzied Elenu Bendžamina Britena operas “Pīters Graimss” iestudējumā un ir spoža Laimdota Jāņa Mediņa operas “Uguns un nakts” 1966. gada uzvedumā. Regīnas Frinbergas kroņa loma un karjeras vainagojums ir Lučija Doniceti operā Lucia di Lammermoor.

Latvijas Radio rīcībā esošie ieraksti liecina, ka viņa bijusi arī brīnišķīga Mikaēla, Jaroslavna, Eiridike, Santuca un Dezdemona. Imanta Kalniņa “Oktobra oratorijas” ieskaņojumā Leonīda Vīgnera vadībā solistu kvartetā Regīnas Frinbergas spožā balss skan neticami skaisti.

LMB ceremoniju tiešraidē atspoguļos LTV1 un LR3 “Klasika”.

Biļetes „Biļešu paradīzes” kasēs.

Foto: Regīna Frinberga titullomā Alfrēda Kalniņa operā “Baņuta”. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV