Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Mākslas muzejā „Rīgas Birža” skanēs Franču mūzikas koncerts

Easyget.lv, 31.01.2014. 15:25

Koncertorganizācija „Ave Sol” sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju aicina uz Rīgas kamerkora „Ave Sol”, pianistes Agneses Egliņas un diriģenta Andra Veismaņa franču mūzikas koncertu sestdien, 8. februārī, plkst. 19.00 Mākslas muzeja „Rīgas Birža” ātrijā.  
Mākslas muzejā „Rīgas Birža” skanēs Franču mūzikas koncerts

Rīdzinieki mīl seno garīgo mūziku, Ziemassvētku un Lieldienu laikā papilnam skan ievērojamu 18. gadsimta vācu un itāļu meistaru darbi. Bet šoreiz diriģents Andris Veismanis ar leģendāro kori „Ave Sol” klausītājiem sagādājis īstu retumu – romantisma laikmeta un mūsu bērnības laika franču katoliskās garīgās mūzikas lieldarbus. Salīdzinot ar vācu baznīcas mūzikas cēlo, askētisko stingrību, franču mesās un motetēs cilvēku uzrunā krēslainu un maigu krāsu zieds. Tur ir noslēpuma klātbūtne, jā, arī kaut kā mistiska pieskāriens.

Tie, kas 8. februāra vakarā atnāks uz Mākslas muzeja „Rīgas Birža” ātriju, dzirdēs, kā sava laika izcilākais Parīzes ērģeļu toņu krāsu meistars un simfoniķis Sezārs Franks (César Franck) „Svinīgajā mesā” izvilina ērģeļskaņas arī no koristu balsīm. Viņa pēcteci, daudzveidīgo Fransisu Pulenku (Francis Jean Marcel Poulenc) garīgās mūzikas laukā, pēc paša vārdiem, iedvesmojusi tēva dzimtās vietas kalniešu dzīve. Tā bijusi šo vienkāršo un stipro ļaužu ticība pat neticamajam, ko simbolizējusi viņu baznīciņas melnkokā darināta dievmāte – saukta Melnā Jaunava. Fransisa Pulenka „Mesa” un „Motetes ciešanu laikam”, kas iekļautas koncerta programmā, ir mūsdienīgas garīgās kora mūzikas šedevri.

Ģeniālais ērģelnieks un komponistu audzinātājs Olivjē Mesiāns (Olivier Messiaen), pie kura Parīzē pēc Otrā pasaules kara mācījies arī ievērojamais Kanādas latviešu komponists Tālivaldis Ķeniņš, savu „Kvartetu pasaules galam” pēc Bībeles motīviem komponējis nacistu koncentrācijas nometnē. Viņš bijis tas, kurš franču mūzikā iesaistījis arī īsto Bībeles zemju – Tuvo Austrumu – ritmus un saskaņas.

Otrs tāds savā klavieru „Arabeskā” ir Latvijā jau kopš Emīla Dārziņa laikiem labi pazīstamais Klods Debisī (Claude-Achille Debussy). Komponista sacerētos skaņu ornamentus mūzikas cienītājiem rādīs spriganā pianiste Agnese Egliņa. Viņa pie klavierēm izvadīs pa franču klasisko operu duetiem arī jaunās dziedones Aiju Veismani un Sniedzi Kaņepi. Bet Klods Debisī, kā arī mākslinieka laikabiedrs Moriss Ravels (Joseph-Maurice Ravel), kuru Latvijā joprojām visvairāk pazīst tikai pēc atraktīvā simfoniskā „Bolero”, ar tautiskajiem un gleznainajiem kora darbiem vainagos koncertu.
Šis sarīkojums, kas notiek vidū starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, ir īstā laikā un vietā. Pat klausītājiem, kuri beiguši padomju mūzikas skolas, tas būs atklājums, jo šo komponistu garīgo mūziku tā laika mācību grāmatas pat nepieminēja. Paplašināsim redzesloku un baudīsim! Aicināti visi interesenti!

Koncerta ieejas biļetes pieejamas iepriekšpārdošanā no 1. februāra Mākslas muzeja „Rīgas Birža” kasē. Biļešu cena: pieaugušiem – EUR 7,11 / LVL 5,00; skolēniem, studentiem, pensionāriem – EUR 4,27 / LVL 3,00. Koncertā vietu skaits ir ierobežots (zāles ietilpība – 100 sēdvietas).

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV