Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Lielās mūzikas balvas 2013 nominācija „Par izcilu sniegumu”

Easyget.lv, 07.02.2014. 12:35

Lielajai mūzikas balvai 2013 kategorijā „Par izcilu sniegumu” šogad nominēta dziedātāja Liene Kinča, saksofonists Oskars Petrauskis un pianists Reinis Zariņš.
Lielās mūzikas balvas 2013 nominācija „Par izcilu sniegumu”

LMB 2013 žūrijas priekšsēdētājs Orests Silabriedis: „Liene Kinča debitēja Zīglindes lomā Riharda Vāgnera operas „Valkīra” iestudējumā Latvijas Nacionālajā operā tik pārliecinoši, ka ārzemju kritiķi pat nenojauta, ka šo grūto lomu viņa dzied pirmo reizi, izsakot slavinājumus latviešu operdziedonei. Pavisam citā ampluā Lieni varēja dzirdēt festivālā Artissimo Dzintaru koncertzālē, kur dziedātāja Īzaka Dunajevska melodijās atklāja, ka viņas radošais spektrs ir daudz plašāks, nekā līdz šim bijām domājuši. Viens no gada skaistākajiem mirkļiem bija Lienes Kinčas dziedātā solo partija Džuzepes Verdi “Rekviēmā’’ Garīgās mūzikas festivālā. Ideālā saskaņā ar Andri Pogu fināla daļa Libera me ar izjusto Lienes soprāna solo raisīja teju pārdabiskas un netveramas sajūtas.

Šogad atkal varējām pārlecināties, ka saksofonists Oskars Petrauskis ir viens no mūsu visizcilākajiem instrumentālistiem, kura saksofonam ir zelta spozmes skaņa. Oskara izpildītā ekspresīvā solopartija Viļņa Šmīdberga saksofona koncerta pirmatskaņojumā jau tā izteiksmīgajam, žanriski bagātīgajam opusam piešķīra īpašu pievienoto vērtību. Žūrijas uzmanību izpelnījās arī Oskara spēlētais Aleksandra Glazunova Koncerts alta saksofonam festivālā Saxophonia un solo Ādolfa Skultes “Bolero’’ festivālā “Arēna’’. Mūziķis, kura spēle vienmēr apžilbina vislabākajā nozīmē,” uzskata Silabriedis.

Trešo nominantu - Reini Zariņu LMB 2013 žūrijas priekšsēdētājs vērtē kā domājošu mūziķi, kura interpretācijām vienmēr ir visdziļākie slāņi, ideāls balanss starp ļoti personīgu un objektīvu skatījumu uz mūziku, ko īpaši šogad varēja dzirdēt Reiņa spēlētajā Vitolda Lutoslavska Klavierkoncertā Cēsu Mākslas festivālā. „Tā bija paraugstunda, kā ievest klausītājus izcilā laikmetīgās mūzikas klasikā,” uzskata Orests Silabriedis.
Solokoncertos viņš mēdz paņemt rokās mikrofonu un latviskā vienkāršībā arī runāt ar klausītāju. Pēc koncerta ar daudzveidīgu latviešu mūzikas programmu koncertzālē “Gors’’ Reinis daudzus Latgales klausītājus atstāja ar asarām acīs. Ar milzīgo garīgo intensitāti Reinis atskaņoja grandiozo programmu koncertā “Mīlestība’’, kur skanēja J.S. Baha un O. Mesiāna mūzika.

2014. gada 4. martā Latvijas Nacionālajā operā notiks Lielās mūzikas balvas 2013 pasniegšanas svinīgā ceremonija, kuru tiešraidē atspoguļos LTV1 un LR3 “Klasika”.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV