Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

LNSO, Olari Eltss, Eva Bindere un Kristīne Blaumane koncertā “Made in the USSR”

Easyget.lv, 13.02.2014. 12:51

30. gadu dejiskie ideāli, 50. gadu Kremļa ēna un 80. gadu barokālās spēles – tas viss vienā koncertvakarā ar nosaukumu “Made in the USSR” 21. februārī plkst. 19.00 Lielajā ģildē.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris kādreizējā mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Olari Eltsa vadībā koncetā atskaņos spēlēs Alfrēda Šnitkes krāsaino un kontrastaino Otro concerto grosso un divus Dmitrija Šostakoviča opusus – vieglās mūzikas svītu, kas kļūdas dēļ pazīstama ar nosaukumu “Otrā džeza svīta”, un monumentālo Desmito simfoniju. Šnitkes koncerta atskaņojumā solistes būs vijolniece Eva Bindere un čelliste Kristīne Blaumane.

Alfrēdu Šnitki atceramies kā izcilu stilizētāju postmodernistu, taču tas nenozīmē, ka viņam nebūtu pašam savu ideju – gluži otrādi, viņš izmantoja teju visu mūzikas vēstures rīcībā esošo izteiksmes līdzekļu arsenālu, lai uzbūvētu pats savas neatkārtojamās skaņu celtnes. Otrā concerto grosso spilgts tematiskais grauds ir Ziemassvētku dziesma “Klusa nakts”. Aizraujošs piedzīvojums – krāsas un noskaņas šajā koncertā mainās nemitīgi, un klausītājs kā amerikāņu kalniņos tiek strauji mētāts no viena laikmeta citā.

Koncerta ievadā skanošā Dmitrija Šostakoviča Otrā džeza svīta, ko Rietumos parasti sauc par Suite for Variety Orchestra jeb Promenade Orchestra, patiesībā ir skaņdarbu kompilācija, ko pats meistars salicis, iespējams, kaut kad pēc 1956. gada, labāko baroka tradīciju garā pasmeldams pats no savas 40.–50. gadu kinomūzikas un baleta “Gaišais strauts”. Svītā netrūkst uzmundrinošu un pievilcīgu lappušu, un tas arī ir labs līdzsvars koncerta otrajā daļā iekļautajai Desmitajai simfonijai.

Šostakoviča Desmitā simfonija dzimst 1953. gadā – dažus mēnešus pēc tam, kad vienā un tajā pašā dienā aizsaulē devās padomju tautas karsti mīlētais Josifs Staļins un ždanovisko represiju upuris Sergejs Prokofjevs. Šī simfonija ir bezgala iespaidīgs mākslas darbs, kas atgādina mums par laikmetu griežiem un to pēdām radoša cilvēka mākslā.

Pirms koncerta plkst. 18.00 Lielās ģildes Baltajā zālē LNSO mākslinieciskais padomnieks un diriģents Andris Vecumnieks un politologs Ivars Ijabs aicinās uz sarunu par tēmu – kā politiskā un sociālā situācija valstī ietekmē vai neietekmē komponista mūzikas valodu un izteiksmes intonāciju. Šostakoviča svītā dzirdamas atbalsis no 30. gadu padomju džeza pirmsākumiem, Desmito simfoniju nevar klausīties bez konteksta sajūtas par Staļina dzīvi un nāvi, savukārt Šnitkes polistilistiskā mūzika liek apsvērt dilemmu – spēle vai bēgšana. Tie ir jautājumi, kas aktuāli ne tikai diktatūras apstākļos, bet arī patērētājkultūras triumfa situācijā.

Biļetes pieejamas Lielās ģildes biļešu kasē, “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv. Informācija par biļetēm: 67213643 vai kase@lnso.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV