Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Rīgā uzstāsies Alans Kērtiss un Volcano The Bear dibinātājs Ārons Mūrs

Easyget.lv, 28.02.2014. 13:55

23. martā Kaņepes Kultūras centrā improvizētu un žanriski dažādīgu koncertu sniegs multi-instrumentālistu duets, kurā apvienojušies improvizētās drone roka grupas Volcano The Bear līderis Ārons Mūrs un Argentīnā dzimušais ģitārists Alans Kērtiss, informē festivāla Skaņu mežs pārstāvis Rihards T. Endriksons.
Rīgā uzstāsies Alans Kērtiss un Volcano The Bear dibinātājs Ārons Mūrs

Ārons Mūrs (Aaron Moore), kas jau divas reizes ir viesojies Rīgā, ar savu ansambli Volcano The Bear sniedzot koncertus festivāla Skaņu Mežs ietvaros, šoreiz Latvijā prezentēs kādu citu savu projektu – duetu ar argentīniešu ģitāristu Alanu Kērtisu no eksperimentālā roka grupas Reynols. Abu kopīgi ierakstītais albums „Brokebox Juke” tika pieminēts novatoriskajai mūzikai veltītā žurnāla The Wire 2009. gada labāko mūzikas ierakstu topā. Ieraksts ir ļoti daudzveidīgs, pat neparedzams, un, lai gan ir ticis patvaļīgi improvizēts, tomēr ir uztverams par sava veida mērķtiecīgu eksperimentālās mūzikas „trendu” katalogu – tajā ir iespējams sadzirdēt gluži visu, sākot ar elektrisku drone mūziku, brīvo improvizāciju, vides ierakstiem, krautroku un pat flamenko, tomēr albums daudzveidības priekšā nezaudē vienotu intonāciju un sava veida abstraktu naratīvu. Līdzīgā „režīmā” ir gaidāma arī dueta uzstāšanās Rīgā – ar nepiespiestību, kas brīvu formu izmanto par ieganstu visdažādāko struktūru izmēģināšanai un sekojošai dekonstruēšanai.

Ārons Mūrs ir Ņujorkā dzīvojošs anglis, kas par saviem pamata instrumentiem uzskata bungas/ perkusijas, trompeti un balsi, taču bieži izmanto arī elektroniskas ierīces un nevairās eksperimentēt arī ar citiem instrumentiem. 1995. gadā viņš līdzdibināja ansambli Volcano The Bear, kas savā mūzikā apvieno improvizāciju ar dažāda veida kompozīcijas tehnikām. Žurnāls The Wire par grupu sacījis, ka tā „rada, iespējams, lieliskāko un mežonīgāko britu mūziku pēdējo desmit gadu laikā”, to attiecinot gan uz grupas ierakstiem, gan dzīvajiem priekšnesumiem. Ārpus darbības grupā Mūrs darbina savu solo projektu Invisible Sports, kā arī uzstājas duetā ar Alanu Kērtisu.

Alans Kērtiss (Alan Courtis) savos ierakstos, kas sniedzas pāri simtam, līdzās vides ierakstu manipulācijām spēlē elektrisko un akustisko ģitāru, kā arī elektroniku un pašizgatavotus instrumentus. Kērtiss ir pazīstams arī kā aktīvs vides ierakstiem un improvizācijai veltītu meistardarbnīcu vadītājs visā pasaulē, ieskaitot Buenosairesu, Lielbritāniju, ASV un ziemeļvalstis. Viņš ir sadarbojies ar avangarda komponisti Paulīni Olivero (Pauline Oliveros), saksofonistu Matsu Gustavsonu (Mats Gustafsson), Lī Ranaldo (Lee Ranaldo) no grupas Sonic Youth, minimālisma komponistu Filu Nibloku (Phill Niblock), elektroniskās mūzikas grupām Jazkamer un Birchville Cat Motel, kā arī tādiem improvizētājiem kā Edijs Prevo (Eddie Prevost), Okjunga Lī (Okkyung Lee), Jāps Blonks (Jaap Blonk) un Otomo Yošihide (Otomo Yoshihide).

Vairāk informācijas: www.skanumezs.lv

Koncertu rīko nepieradinātās mūzikas biedrība Skaņu Mežs. Koncertu atbalsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Koncerta sākums: 19:00. Ieejas maksa: EUR 5.

Foto: Ārons Mūrs. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV