Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Izcilais Londonas Simfoniskais orķestris pirmo reizi koncertēs Rīgā

Easyget.lv, 03.03.2014. 15:33

Sākusies biļešu iepriekšpārdošana uz Londonas Simfoniskā orķestra koncertu 25. maijā Latvijas Nacionālajā operā.
Izcilais Londonas Simfoniskais orķestris pirmo reizi koncertēs Rīgā

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros gaidāms unikāls notikums - ar īpašu koncertu pirmo reizi Latvijā viesosies Londonas Simfoniskais orķestris, kas pazīstams kā viens no vadošajiem orķestriem pasaulē. Galvenā viesdiriģenta Daniela Hārdinga vadībā skanēs romantisma laikmeta šedevri - Franča Šūberta 8. simfonija un Gustava Mālera 1. simfonija, informē Latvijas Nacionālās operas sabiedrisko attiecību vadītāja Aiga Sprindža.

Londonas Simfoniskais orķestris ir slavenākais no pieciem pasaulē vadošajiem simfoniskajiem orķestriem, izcilu mākslinieku kolektīvs, ko vada galvenais diriģents Valērijs Gergijevs un viesdiriģenti Daniels Hārdings un Maikls Tilsons Tomass. Orķestris ir sadarbojies arī ar pasaulē atzītajiem Latvijas mūziķiem - mecosoprānu Elīnu Garanču, vijolnieku Gidonu Krēmeru, kā arī diriģentiem Marisu Jansonu un Andri Nelsonu. Orķestris regulāri uzstājas Linkolna centrā Ņujorkā, Plejēla zālē Parīzē, Eksanprovansas festivālā, bieži viesojas Tālo Austrumu, Ziemeļamerikas, Eiropas lielāko pilsētu koncertzālēs un maijā uzstāsies arī pie mums, Rīgā - Latvijas Nacionālajā operā.

Londonas simfoniskā orķestra mājvieta ir slavenais Barbican mākslas centrs Londonā. Orķestris sniedz ap 140 koncertiem gadā, vienlīdz bieži koncertējot gan Londonā, gan visā pasaulē. Pasaules izcilāko simfonisko orķestru vidū Londonas Simfoniskais orķestris ir līderis ierakstu apjoma un daudzveidības ziņā. Pirmais orķestra gramofona ieraksts ir noticis jau 1912.gadā. Vairāk, nekā simts gadu laikā orķestris ierakstījis neskaitāmus albumus, mūziku filmām un nozīmīgiem plaša mēroga pasākumiem. Skatītājiem visā pasaulē joprojām spilgtā atmiņā ir orķestra uzstāšanās Olimpiādes atklāšanā kopā ar Rovanu Atkinsonu diriģenta sera Saimona Retla vadībā. Londonas simfoniskais orķestris ierakstījis mūziku arī tādām plaši pazīstamām filmām kā "Harijs Poters", "Zvaigžņu kari", "Karaļa runa", "Supermens" un "Drošsirde".

Londonas simfoniskā orķestra galvenais viesdiriģents Daniels Hārdings bieži sadarbojas ar Drēzdenes Valsts kapelu, Vīnes Filharmoniķiem, Berlīnes Filharmoniķiem, Karalisko "Concertgebouw" orķestri, Bavārijas Radio simfonisko orķestri, Leipcigas "Gewandhaus" orķestri, "La Scala" Filharmonisko orķestri. Viņa opermūzikas pieredzē ir jauniestudējumi Milānas La Scala, Karaliskajā Koventgārdena operā Londonā, Zalcburgas un Eksanprovansas festivālos.

Diriģenta Daniela Hārdinga vadībā Londonas simfoniskais orķestris Rīgā atskaņos romantisma laikmeta šedevrus- Franča Šūberta 8. simfoniju un Gustava Mālera 1. simfoniju.

Biļetes uz koncertu varēs iegādāties no 3.marta Latvijas Nacionālās operas kasēs, "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā bilesuparadize.lv.

Londonas Simfoniskā orķestra vieskoncertu LNO rīko sadarbībā ar Lietuvas Nacionālo Operas un baleta teātri. Koncertu atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds mākslas festivāla "Tete-a-Tete" ietvaros un nodibinājums "Rīga 2014".

Foto: Diriģents Daniels Hārdings. Foto (c) Micke Wiberg

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV