Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Kamerkoris Blagovest aicina uz tradicionālo Lielā Gavēņa laika koncertu

Easyget.lv, 12.03.2014. 16:08

Svētdien, 16. martā, plkst. 15:00 koncertzālē Ave Sol notiks ikgadējais Lielā Gavēņa laika dziedājumu koncerts Rīgas Pareizticīgo kamerkora Blagovest un pazīstamā baritona Samsona Izjumova izpildījumā.

Koncertā klausītājiem tiks piedāvāti ne tikai izcilo krievu komponistu Pāvela Česnakova, Dmitrija Bortņanska, Alekseja Ļvova un Artēmija Vedeļa darbi, bet arī vairākas daļas no Rodiona Ščedrina darba Apzīmogotais eņģelis. Tā ir Krievu liturģija, kas rakstīta jauktajam korim un solistiem - soprānam, altam, tenoram, divām zēnu balsīm un flautai. Komponists Rodions Ščedrins tiek uzskatīts par vienu no Krievijas kultūras ikonām, un viņa darbi regulāri tiek atskaņoti pasaules ievērojamākajās koncertzālēs izcilu mūziķu sniegumā.

Lielā Gavēņa koru publiskie koncerti ir krievu garīgās mūzikas unikāla parādība. Šo tradīciju 19.gadsimtā St. Pēterburgā dibināja izcilais krievu komponists, mūziķis un Koru kapellas direktors Aleksejs Ļvovs ar mērķi prezentēt arī laicīgai publikai pareizticīgo baznīcas koru dziedājumus, kuri tiek atskaņoti Lielā Gavēņa laikā. Šie dziedājumi tiek uzskatīti par īpaši skaistiem un aizkustinošiem, kas katram liek ieskatīties savas dvēseles dziļumos.

Ar izpildījumu, kas atklāj krievu garīgās mūzikas svētsvinīgumu un pilnību, šo garīgo tradīciju arī Latvijā turpina viens no izcilajiem Latvijas koru kolektīviem – Rīgas Pareizticīgo kamerkoris Blagovest diriģenta Aleksandra Brandava vadībā. Kora daiļrades pamatā ir krievu garīgā mūzika, kurai ir vairāk kā tūkstotis gadu – sākot ar senkrievu neumās pierakstītiem dziedājumiem līdz izcilo 18. – 20. gadsimta krievu komponistu brīnišķīgiem daudzbalsīgiem kora koncertiem.

Lielā Gavēņa laika koncertā baritona partijas izpildīs pazīstamais solists Samsons Izjumovs, kas savulaik absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju un šobrīd ir Latvijas Nacionālās operas solists. Samsons Izjumovs sniedzis solokoncertu Maskavas Konservatorijas zālē, sadarbojies ar pasaulslaveniem diriģentiem, piedalījies starptautiskos festivālos, un daudz koncertējis ārpus Latvijas – Austrijā, Šveicē, Spānijā un citur.

Ieejas biļete koncertā EUR 1.50. Koncerta biļetes nopērkamas 1 stundu pirms koncerta koncertzālē Ave Sol.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV