Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

31. martā notiks koncerts Baha 329. dzimšanas dienā

Easyget.lv, 24.03.2014. 15:56

Latviešu komponisti interpretē Baha mūziku – tā varētu raksturot koncertu, kas notiks 31. martā Lielajā ģildē plkst. 19.00.

Koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos Lauras Gustovskas, Sabīnes Ķezberes, Jēkaba Nīmaņa, Leona Amoliņa, Viļņa Šmīdberga un Valda Zilvera skaņdarbi, ko atskaņos Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” un diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

31. marts (pēc jaunā stila) ir izcilā vācu komponista Johana Sebastiana Baha dzimšanas diena. Godinot komponistu viņa 329. dzimšanas dienā, pagājušā gada februārī tika izsludināta ideju atlase Johana Sebastiana Baha skaņdarbu aranžējumu pasūtījumiem. Autori, kuru idejas guva atlases komisijas atbalstu, ir sacerējuši skaņdarbus, kas savu pirmatskaņojumu piedzīvos 31. martā.

Laura Gustovska aranžējusi Johana Sebastiana Baha Pasakalju no cikla Pasakalja un fūga c-moll, „apvienojot Baha ērģeļdarbiem raksturīgo skanējumu ar laikmetīgo sonoro, tembrāli niansēto mūzikas valodu”. Sabīne Ķezbere uzrakstījusi fantāziju par Prelūdiju B-dur no „Labi temperētā klavesīna I”, kurā „mūzikas valoda iet kopsolī ar Baha oriģinālu, brīžiem ienirstot kādā sonorā mākonī vai padodoties kādam laikmetīgās mūzikas trikam”. Vilnis Šmīdbergs Baha trīsdaļīgo Koncertu klavierēm un stīgu orķestrim d-moll pārlicis pūtēju orķestrim bez solo instrumenta – klavierēm „to vietā izmantojot orķestra atsevišķu instrumentu grupu saspēles”. Leons Amoliņš, iedvesmojoties no Baha Menueta I un Sarabandas no franču svītas, radījis „Izaicinājumu uz deju”, kurā „Menuets kā straujākā deja uzaicina Sarabandu nodemonstrēt savu harmonisko spožumu un emocionāli iekšējo pārliecību”. Valdis Zilveris veidojis populārās Tokātas un fūgas d-moll aranžējumu ar džeza elementiem, „saglabājot tematisko materiālu, bet ar domu – kā to Bahs būtu komponējis mūsdienās, izmantojot mūsdienu kompozīcijas tehnikas”. Jēkabs Nīmanis seno deju „Mizete” no Annas Magdalēnas Nošu burtnīcas realizējis „variāciju formā, nezaudējot šī darba vieglumu, rotaļību un saikni ar tautas mūzikas instrumenta ilustrāciju”.

Biļetes uz koncertu Baha 329. dzimšanas dienā iespējams iegādāties visās „Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Koncerts ir Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas notikums un notiks Pavasara festivāla Windstream ietvaros.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV