Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

LNSO čellu Dream Team 60 minūtēs apceļos Eiropu

Easyget.lv, 25.03.2014. 14:45

LNSO klausītāji labi zina – ja uz afišas parādās nosaukums Dream Team, spēcīgs skanisks piedzīvojums garantēts. Šoreiz savus klausītājus Dream Team mākslinieki priecēs 27. martā plkst. 19.00 Lielajā ģildē.
LNSO čellu Dream Team 60 minūtēs apceļos Eiropu

Jaunākās programmas ievadā būs, kā pieklājas, Bahs. Tik ne tīrā veidolā, bet pārstrādāts. Tieši tā – par pārstrādāšanu savu kompozīcijas metodi sauc Lietuvas kādreizējais enfant terrible Mindaugs Urbaitis. Lietuvieša variācijām sekos Baha gara radinieks domas tīrības ziņā Arvo Perts un viņa zvaniņkompozīcijas stila jeb tintinnabuli viens no pirmajiem augļiem – slavenais opuss Fratres, kas veltīts Perta tautietim, izcilajam komponistam Eduardam Tubinam.

Ziemeļu platumgrādus pārstāvēs arī atbalsis no dāņu rakstnieka Ludviga Holberga rakstiem, ko 19. gadsimta beigās mūzikā godinājis norvēģu komponists Edvards Grīgs, savukārt saulainākus Eiropas nostūrus reprezentēs Žorža Bizē aprakstītās karmeniskās kaislības Seviljā un pazīstamā čellu slavinātāja, pusmūža sicīlieša Džovanni Sollimas elegantais opuss Terra Aria ar mūsdienu klasiskās mūzikas hita potenciālu.

Īpašs punkts programmā – Rodiona Ščedrina veltījums Mstislava Rostropoviča piemiņai “Ceļakāja”. Neiedomājami plašu skanisko dimensiju šim darbam piešķir čellu ansambļa dialogs ar flautu, un komponista dotais skaidrojums ļauj domāt, ka čelli te ir Slavas, kā viņu sauca draugi un kolēģi, šīszemes balss un flauta – atbalsis no citsaules. Opusa atskaņojumā piedalīsies LNSO flautu grupas mūziķe Anete Toča.

Visubeidzot koncerta noslēgums un jaundarbs – Riharda Zaļupes veltījums LNSO čellistu “Sapņu komandai”, kas pēc komponista ieceres tiks sasēdināta divos kvartetos un sabalsosies gan liriskās, gan vēl jo vairāk enerģiski uzmundrinošās taktīs, tā godam vainagojot Dream Team 2014. gada pavasara iznācienu.

LNSO čellu Dream Team apvienojušies Diana Ozoliņa, Ieva Upatniece, Zane Guļāne, Lolita Lilje, Ainārs Paukšēns, Mareta Prikule, Jānis Rinkulis un Dace Zālīte.

Biļetes pieejamas Lielās ģildes biļešu kasē, “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv. Informācija par biļetēm: 67213643 vai kase@lnso.lv.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV