Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

LR 3 - "Klasika" "Eiroradio" tiešraidē skanēs Jura Karlsona opusa pasaules pirmatskaņojums

Easyget.lv, 27.03.2014. 15:19

13. aprīlī Latvijas Radio 3 - Klasika sadarbībā ar citām Eiroradio dalībvalstīm klausītājiem piedāvās starptautiski nozīmīgam projektu - Pūpolsvētdienas koncertu tiešraides.

LR3 pārraidīs koncertu, kas plkst. 20:50 sāksies Rīgas Sv. Jāņa baznīcā, un tiešraidē to dzirdēs arī klausītāji Čehijā, Dānijā, Igaunijā, Lielbritānijā un Zviedrijā, savukārt koncerta ieraksts vēlāk skanēs arī Austrālijā, Portugālē, Rumānijā un Vācijā.

"Esam gandarīti, ka šoreiz Eiroradio Pūpolsvētdienas tiešraidei piedāvājam programmu, kurā lielākais īpatsvars atvēlēts latviešu mūsdienu mūzikai, kam starptautiskajā apritē ir lieliska reputācija. Vēl jo lielāks prieks par to, ka šajā koncertā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos "Lielās mūzikas balvas 2013" laureāta Jura Karlsona opuss "Mēnesgaismas dārzs", un ar tā poētisko vēstījumu nekavējoties iepazīsies daudzas Eiropas valstis," uzsver Latvijas Radio 3 - Klasika direktore Gunda Vaivode.

Juris Karlsons atklāj, ka savu jaundarbu - meditāciju "Mēnesgaismas dārzs" soprānam, alta saksofonam un ērģelēm - rakstījis pēc izcilā latviešu saksofonista Arta Sīmaņa ierosinājuma: "Fakts, ka pirmatskaņojums iekļauts Pūpolsvētdienas koncertā Sv. Jāņa baznīcā, noteica arī visas kompozīcijas ieceri: Jāņa Poruka dzejas poētiskās tēlainības atainojumu pakāpeniski virzīt uz centrālo epizodi - korāli kā skaņdarba kulmināciju."

Programmā iekļauta arī Ata Stepiņa Prelūdija un fūga par korāli "Dievs Kungs ir mūsu stiprā pils" ērģelēm, šobrīd pasaulē ļoti pieprasītā komponista Riharda Dubras darbs Ecce Dominus soprānam, saksofonam un ērģelēm, kā arī Aivara Kalēja Tokāta par korāli "Gods Dievam augstībā" ērģelēm. Līdzās latviešu komponistu darbiem Pūpolsvētdienas koncertā skanēs arī kaimiņzemes Igaunijas komponistes Gaļinas Grigorjevas "Lūgšana" (Molitva) saksofonam un ērģelēm.
Koncertā piedalīsies dziedātāja Gunta Davidčuka-Gelgote (soprāns), saksofonists Artis Sīmanis un ērģelniece Kristīne Adamaite.

13.aprīļa vakarā Latvijas Radio 3 - Klasika ēterā skanēs vēl divas Eiroradio tiešraides: plkst. 19:00 tiešraidē no Igaunijas dzirdēsim Igaunijas Nacionālā Vīru kora un diriģenta Mika Uleojas (Mikk Üleoja) koncertu, kurā skanēs Gaļinas Grigorjevas mūzika, savukārt plkst. 20:00 tiešraidē no Vācijas SWR Vocal Ensemble un diriģenta Floriana Helgāta (Florian Helgath) sniegumā dzirdēsim J. Brāmsa, E. Rautavāras, K. Penderecka un M. Rēgera kormūziku. Katrs koncerts ilgs vienu stundu.

Tiešraidi Latvijas Radio 3 - Klasika vadīs Inta Zēgnere un to varēs klausīties gan radio frekvencēs, gan internetā http://klasika.latvijasradio.lv/lv/lr3/.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV