Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Šonedēļ Latvijā koncertēs pianists Karloss Čipa

Easyget.lv, 31.03.2014. 11:05

Ceturtdien, 3. aprīlī, ar koncertu Cēsīs sāksies vācu pianista un komponista Karlosa Čipas triju koncertu sērija Latvijā.
Šonedēļ Latvijā koncertēs pianists Karloss Čipa

Koncerts Cēsu Izstāžu namā būs pirmais no trim K. Čipas koncertiem Latvijā. Tam sekos uzstāšanās Daugavpils Marka Rotko centrā piektdien un Ventspils teātra namā “Jūras vārti” sestdien, vēsta biedrība SKYR.

Karloss Čipa (Carlos Cipa) ir 23 gadus jauns mūziķis, kurš šobrīd dzīvo un studē kompozīciju Minhenē, Vācijā. Kaisli pret mūziku viņš iepazina vēl mazs būdams un jau sešu gadu vecumā uzsāka apmeklēt klavieru nodarbības pie vairākiem pazīstamiem pasniedzējiem. Vēl pēc desmit gadiem K. Čipa pievērsās arī bungu spēlei, jo viņu arvien vairāk ieintriģēja kompozīcija un improvizācija. Turpmākos gadus viņš pieredzēja teju visus iespējamos mūzikas žanrus – no džeza līdz hardcore/ punk, no neatkarīgās jeb ‘indie’ rokmūzikas līdz orķestru mūzikai.

Franču impresionistu un tā laika avangarda pārstāvju Kloda Debisī (Claude Debussy) un Ērika Satī (Eric Satie) iedvesmotā Karlosa Čipas autormūzika pārsteidz ar savu intensitāti un ārkārtīgi uzmanīgo attieksmi pret detaļām. Šo pieeju, visticamāk, izskaidro ne tikai mūziķa akadēmiskās zināšanas un pieredze vai darbs pie mūzikas kinofilmām, bet arī jau pieminētā bundzinieka prakse dažādās muzikālās apvienībās. Bez klavierēm Čipu interesē arī citi visdažādākie mūzikas instrumenti, jo eksperimenti viņa daiļradē ieņem ļoti nopietnu vietu.

Nesen, atbildot uz dažiem Ventspils laikraksta “Vents Balss” jautājumiem, K. Čipa atzina, ka pēdējo gadu laikā gados jaunu t. s. “laikmetīgās klasiskās” (no ‘temporary classics’ – angļu val.) mūzikas autoru popularitātes vilnis arvien pieņemas spēkā. “Man ir sajūta, ka ļoti plašs klausītāju loks alkst pēc instrumentālas mūzikas, pēc miera savā aizņemtajā ikdienā. Modernās, neatkarīgās jeb postklasiskās – vienalga, kā to saucam, – mūzikas kustība liekas aizpildām šo tukšumu. Man tā nozīmē ko pilnīgi citu nekā ierastā klasiskā mūzika. Tajā var tikt izmantoti klasiskie instrumenti, mūziķu saknes var būt meklējamas akadēmiskajā vidē (kā manā gadījumā), bet es to uztveru vairāk kā popkultūras fenomenu. Pats esmu liels klasiskās mūzikas cienītājs un ceru, ka caur šo moderno kustību cilvēkos atgriezīsies vēlme pēc ierastās klasiskās mūzikas. Reizē ir ļoti patīkami redzēt tik daudz cilvēku koncertos, kuri izbauda tādus instrumentus kā klavieres, stīgas un citus. Man tas nozīmē ļoti daudz – uzstāties, izpildot pašam savu mūziku. Tas ir kas pilnīgi cits, nekā miljono reizi atskaņot Bēthovena sonāti vai Šopēna etīdi,” stāsta mākslinieks.

Līdz šim K. Cipa ir izdevis gan savu pirmo solo albumu “The Monarch And The Viceroy” (2012), gan ierakstu kopā ar Sofiju Janī (Sophia Jani) izdoto “Relive” pagājušogad. K. Čipa pārstāv “Denovali Records”, kas vairākās aptaujās par labākajām mūzikas izdevniecībām aizvadītajā gadā ieņem stabilu vietu līdzās “Bedroom Community”, “Erased Tapes” vai “New Amsterdam Records”. Lai arī šobrīd K. Čipa vēl “nespēlē pirmās klavieres” pieminētajā kompānijā, vasarā gaidāmais mākslinieka otrais studijas albums sola situāciju mainīt...

Karlosa Čipas koncerti Latvijā notiks 3. aprīlī Izstāžu namā Cēsīs plkst. 19:00, 4. aprīlī Marka Rotko mākslas centrā Daugavpilī plkst. 18:00 un 5. aprīlī teātra namā “Jūras vārti” Ventspilī plkst. 19:00. Biļetes uz koncertiem nopērkamas visās “Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās, kā arī internetā – www.bilesuparadize.lv. Ņemot vērā katras no koncertu norises vietām specifiku un iekārtojumu, tirdzniecībā pieejams ierobežots skaits nenumurētu sēdvietu. Biļešu cena – 7 EUR.

Karlos Čipa izpilda skaņdarbu “The Whole Truth”:

Internetā:
http://www.carloscipa.com
http://www.denovali.com/carloscipa/

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV