Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

LNSO stīgu kvartets “3+1” aicina uz koncertu Lielajā ģildē

Easyget.lv, 04.04.2014. 12:13

Brīnumskaistas akmens upes, asa personības drāma un Reinas princesei veltīts kvintets – tā dažās vārdkopās var rezumēt koncertu, uz kuru 8. aprīlī plkst. 19.00 Lielajā ģildē aicina Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra stīgu kvartets “3+1”.
LNSO stīgu kvartets “3+1” aicina uz koncertu Lielajā ģildē

Trīs dāmas – Beāte Račko, Aija Frišenfelde un čellu grupas koncertmeistare Diana Ozoliņa – pārstāv vijoļu un čella pultis. “Plus viens” šajā kombinācijā ir LNSO altu grupas koncertmeistars Arigo Štrāls. Šis koncerts būs arī iespēja novērtēt divus jaunus un pavisam jaunus māksliniekus – obojistu Pēteri Endzeli un pianistu Edgaru Tomševicu.

Bulgāru komponistes Dobrinkas Tabakovas mūzika Latvijā pēdējos gados visai pamanāma viešņa, taču sekstets Moreni plašākai publikai, iespējams, skanēs pirmoreiz. Sekstetā komponiste zīmē morēnas – senus akmens veidojumus, kas izskatās kā akmens upes un kuru gultnē palaikam tiešām dzirdama slāpēta ūdens tecēšana.

Turku pianista un komponista Fazila Saja stīgu kvartets Divorce saskaņā ar komponista doto anotāciju skar tādas tēmas kā šķiršanās, atšķirtība un attiecību izjukšana. Tās ir komponista intuitīvas alūzijas, kas aizved mežonīgu emociju pasaulē, ļauj iegriezties džeza klubā un pieskaras melanholiskām vientulības stīgām.

Johannesa Brāmsa Klavieru kvintets sākotnēji top kā stīgu kvintets, pēc tam tā ir sonāte divām klavierēm, un tikai pēc draugu un kolēģu vairākkārtējiem iebildumiem partitūra pieņem Klavieru kvinteta veidolu. Kad opuss gatavs, viens no kolēģiem saka: “No monotona skaņdarba divām klavierēm jūs esat radījis kaut ko patiesi skaistu – kamermūzikas šedevru. Nekas tamlīdzīgs nav dzirdēts kopš 1828. gada.” Te domāta atsauce uz Franča Šūberta Kvintetu stīginstrumentiem (divas vijoles, alts, divi čelli). Patiesi var saklausīt zināmu līdzību, tik vien ka Brāmsam otrā čella vietā klavieres.

Biļetes pieejamas Lielās ģildes biļešu kasē, “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv. Informācija par biļetēm: 67213643 vai kase@lnso.lv

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV