Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Windstream komponistu konkursa žūrija sniegs īpašu koncertu

Easyget.lv, 07.04.2014. 14:51

19. un 20. aprīlī Lielajā ģildē norisināsies Starptautiskā komponistu konkursa Windstream 2014 Fināla kārta un Laureātu koncerts. Konkursa žūrija sniegs īpašu koncertu 17. aprīlī. 
Windstream komponistu konkursa žūrija sniegs īpašu koncertu

Ceturtdien, 17. aprīlī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē notiks koncerts, kurā piedalīsies visi pieci žūrijas locekļi - komponisti Franko Cesarīni (Šveice), Tošio Mašima (Japāna), Jans Van der Rosts (Beļģija), Andris Dzenītis (Latvija) un diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Koncerta pirmajā daļā pie diriģenta pults stāsies Mārtiņš Ozoliņš un interpretēs divu citu žūrijas locekļu skaņdarbus – japāņu komponista Tošio Mašimas Koncertu alta saksofonam un orķestrim „Putni”, kurā solo atskaņos Oskars Petrauskis, un Andra Dzenīša skaņdarbu „Drone”. Savukārt koncerta otrajā daļā gaidām īpašs notikums, jo Profesionālo pūtēju orķestri „Rīga” diriģēs viesi – Jans Van der Rosts interpretēs savu sacerēto Sinfoniettu, Franko Cesarīni savu svītu „Zilie horizonti”.

Jans Van der Rosts (Jan Van der Roost, 1956) ir beļģu komponists, studējis Karaliskajā konservatorijā Ģentē un Karaliskajā Flāmu konservatorijā Antverpenē. Kopš 1984. gada Van der Rosts ir kontrapunkta un fūgas profesors Luvēnas Lemmensinstituut, kā arī viesprofesors vairākās Japānas mūzikas un mākslas augstskolās. 2013. gadā viņš kļuva par galveno viesdiriģentu filharmonijas pūtēju orķestrī Osakan Japānā. Mūziķa gaitas Van der Rostu vedušas uz vairāk nekā 45 valstīm, un viņa kompozīcijas atskaņotas visā pasaulē.

Franko Cesarīni (Franco Cesarini, 1961) ir šveiciešu komponists un diriģents. Viņš studējis Džuzepes Verdi Konservatorijā Milānā klavieru un flautas spēli, turpinot mācības Bāzeles konservatorijā un apgūstot tur kompozīcijas teoriju, flautas spēli un pūtēju orķestru diriģēšanas prasmi. Savā komponista daiļradē Cesarīni lielākoties pievērsies skaņdarbiem pūtēju orķestriem, lai gan rakstījis mūziku arī simfoniskajam un stīgu orķestrim, pūšaminstrumentu ansambļiem un dažādiem kamersastāviem. Koncertējis daudzās pasaules valstīs, pasniedzis Cīrihes Mūzikas augstskolā, bet kopš 1998. gada ir Lugāno pilsētas orķestra Civica Filarmonica di Lugano mākslinieciskais vadītājs.

Tošio Mašima (Toshio Mashima, 1949) ir japāņu komponists, kura daiļrades centrā ir mūzika pūtēju orķestriem. Jaunībā studējis inženierzinātnes, Mašima tās pārtrauca, lai pievērstos skaņumākslai. Beidzis Kanagavas Universitāti, Mašima nodevās kompozīcijas studijām pie Bina Kanades un džeza teorijas apguvei pie Mokoto Uchibori. No 1971. gada, pēc studiju beigšanas, mūziķis spēlēja trombonu džeza un popmūzikas orķestros. Mašimas devums kompozīcijā tiek publicēts Eiropā un ir pazīstams arī Amerikā. Viņš rakstījis skaņdarbus bigbendiem un džeza orķestriem, tiek augstu novērtēts kā aranžējumu autors. Pašlaik Mašima strādā par pasniedzēju Sobi Pedagoģiskajā institūtā (Japānā), kā arī Yamaha mūzikas skolā.

Biļetes uz Žūrijas koncertu pieejama „Biļešu paradīzes” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv

Starptautiskais komponistu konkurss notiek Pavasara festivāla Windstream ietvaros, un tas ir Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas notikums.

Foto: Andris Dzenītis. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV