Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Foto: Latgales vēstniecībā Gors ieskandinātas jaunās ērģeles

Easyget.lv, 16.04.2014. 11:14

Otrdien Latgales vēstniecības Gors Lielajā zālē ar izcilās ērģelnieces Ivetas Apkalnas piedalīšanos notika jauno digitālo ērģeļu „Johannus Ecclesia” svinīgais ieskandināšanas koncerts.
Foto: Latgales vēstniecībā Gors ieskandinātas jaunās ērģeles

Galerijas:

15. aprīļa vakarā Latgales vēstniecība Gors, Rēzekne, Latgale un Latvija ieguva jaunu dārgumu, kas reģiona un valsts koncertdzīvi paceļ jaunā līmenī. Spēlējot virtuozajai ērģelniecei Ivetai Apkalnai, piedaloties Valsts kamerorķestrim „Sinfonietta Rīga” un diriģentam Normundam Šnē, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas jauktajam korim un diriģentei Andai Lipskai, Rēzeknē tika ieskandinātas jaunās digitālās ērģelēs „Johannus Ecclesia”. Ieskandināšanas koncertu vadīja mūzikas žurnālists Orests Silabriedis un Latgales vēstniecības Gors vadītāja Diāna Zirniņa.

Rēzeknē klātesošajiem un Latvijas Radio 3 programmas „Klasika” klausītājiem bija iespēja līdzpiedzīvot ērģelnieces I. Apkalnas sagatavoto programmu, kurā viņas uzdevums bija parādīt pēc iespējas plašāku jauno ērģeļu iespēju klāstu. J.S. Baha, F. Lista, Dž. Talbena-Bola, T. Eskeša skaņdarbi, latviešu komponista A. Kalēja tokāta par korāli „Gods lai ir Dievam augstībā”, koncerta kulminācijā Fr. Pulenka „Koncerts ērģelēm, stīgu instrumentiem un timpāniem” izskanēja ērģelnieces virtuozajā spēlē pusotru stundu garajā programmā.

„Rēzeknē es iemācījos lūgt, te es gāju baznīcā, te es tiku iestiprināta, un te es spēlēju savus pirmos koncertus, dievkalpojumus kā ērģelniece. Patiesībā, šeit es dzimu kā ērģelniece”, teic Iveta Apkalna, un ar neatlaidīgo darbu gada garumā un vakara koncertu ļaujot īstenoties vēl vienam latgaliešu sapnim. Arī Latvijas Republikas Ministru prezidente Laimdota Straujuma klātesošajiem apliecināja ticību reģiona varēšanai: „Es ticu Latgalei, ticu Latgales cilvēkiem. Visi kopā mēs esam stipri!”

Jaunās ērģeles juridiski pieder Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolai, kas nozīmē, ka tās mācību, koncertu pieredzes un meistarības veidošanas vajadzībām izmantos topošie ērģelnieki. Kā atzīmēja Iveta Apkalna, viņasprāt, galvenais, lai ērģelēm ir piepildīts, aktīvs mūžs, jo līdz ar to pavērsies plašākas ērģeļmūzikas atskaņošanas iespējas, un pilsētai būs iespēja īstenot lielākus ērģeļmūzikas projektus, piemēram, sarīkot Starptautisku Ērģeļmūzikas festivālu. Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas direktore Sandra Mežore atzina, ka ir liels prieks par šī daudzu iesaistīto pušu sadarbības projekta īstenošanu, un kā mūzikas skolas direktorei „patiess prieks, ka ir tādi audzēkņi, tādi cilvēki, kuri aiziet plašajā pasaulē, bet atgriežas ar bezgala skaistu un vērtīgu sapņu piepildījumu”.

Vairāk: www.latgalesgors.lv

Foto: Iveta Apkalna Latgales vēstniecībā Gors ieskandina jaunās ērģeles. Foto (c) Māris Justs

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV