Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Eiropas koru sadziedāšanās koncerts tiešraidē no Vīnes

Easyget.lv, 24.04.2014. 13:53

Eiropas labāko jaukto koru sadziedāšanās koncerts „Eiropa dzied!", kurā Latviju pārstāvēs nacionālā konkursa uzvarētājs koris „Sōla”, tiešraidē no Vīnes būs vērojams LTV1 un kultūras vasarnīcā „Esplanāde 2014.
Eiropas koru sadziedāšanās koncerts tiešraidē no Vīnes

„Latvijas iedzīvotājiem tā būs nebijusi iespēja vienkopus redzēt Eiropas izcilo koru uzstāšanos. Tiešraidē no Vīnes 9. maijā no pulksten 22.00 līdz 0.00 Eiropas dienai veltītais koncerts apvienos dziedātājus Vīnē un Rīgā,” uzsver LTV Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

Krāšņais koncerts, kurā piedalīsies labākie jauktie kori no Lietuvas, Somijas, Horvātijas, Bulgārijas, Francijas, Vācijas, Austrijas un Latvijas, Vīnes rātslaukumā atklās prestižo Vīnes mūzikas festivāla nedēļu un tiks pārraidīts visās minētajās dalībvalstīs. Līdzās citām Eiropas Savienības valstīm arī Latvija tika aicināta izvēlēties vislabāko jaukto amatieru kori valsts pārstāvēšanai šajā Eiropas koru sadziedāšanās pasākumā. 9. martā Latvijas Televīzijas, Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) un nodibinājuma „Rīga 2014” rīkotajā Latvijas koru sacensībā "Latvija dzied!" piedalījās 2013. gada XXV Vispārējo Dziesmu un XV Deju svētku Koru konkursa "Koru kari" uzvarētāji, no kuriem žūrijas un skatītāju lielāko atzinību un ceļazīmi dalībai festivālā ieguva Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris „Sōla” ar māksliniecisko vadītāju, diriģentu Kasparu Ādamsonu priekšgalā.

„Koris „Sōla” ir ļoti priecīgs, pagodināts un lepns pārstāvēt Latviju vērienīgajā Eiropas dienas koncertā Vīnē. Esmu pārliecināts, ka visi kori, kas piedalījās Latvijas sacensībās, būtu pelnījuši šo iespēju, jo kopā mēs parādījām ļoti daudzveidīgu un interesantu Latvijas jaukto koru ainu. Prieks, ka arī Vīnē būs iespēja uzstāties kopā ar ļoti augstas raudzes koriem no Eiropas. Koncerta organizatoriem tika iesūtītas divas konkursā atskaņotās dziesmas un pāris tautasdziesmu, ko varētu izpildīt nozīmīgajā notikumā. „Sōlai” par pārsteigumu tika izvēlēta grupas „Pērkons” dziesmas „Mēs pārtiekam viens no otra” versija. Atmodas laika liecība, kas šobrīd Eiropai nebūt ne vienkāršajā laikā varētu uzmirdzēt ar jaunu spēku,” stāsta kora „Sōla” mākslinieciskais vadītājs, diriģents Kaspars Ādamsons.

"Šobrīd, kad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta un Pasaules koru olimpiādes mājvieta, ir svarīgi vēlreiz Eiropai un visai pasaulei atgādināt par Latvijas koru augsto māksliniecisko kvalitāti un unikālo Dziesmu svētku tradīciju. Ļoti ceru, ka projekts "Europa Sings" („Eiropa dzied”) turpmāk kļūs ikgadēju pasākumu, parādot dažādu valstu kora mūzikas krāsainību. Korim „Sōla” dalība Vīnē ir kā kvalitātes novērtējums un balva par viņu ilgstošo darbu," komentē diriģents, 8. Pasaules koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags, kurš 9. maijā diriģēs „Eiropa dzied” notikumam veltītu koncertu kultūras vasarnīcā „Esplanāde 2014”.

Nodibinājums “Rīga 2014”, LNKC un LTV aicina Latvijas koru sacensību "Latvija dzied!" dalībniekus, Rīgas koru dziedātājus un skatītājus sadziedāties un visiem kopā vērot koncertu no Vīnes, piedzīvojot pieslēgšanos Rīgai Esplanādē. Tā būs iespēja būt klāt brīdī, kad Rīga kā Eiropas kultūras galvaspilsēta sveiks Vīnes koncerta dalībniekus un televīzijas tiešraides skatītājus visā Eiropā. Kultūras vasarnīcā skatītāji aicināti pulcēties jau no pulksten 19.00, kad notiks muzikāla saruna ar diriģentu Romānu Vanagu.

Eiropas valstu labāko jaukto koru sadziedāšanās pasākumu Eiropas Raidorganizāciju apvienība organizē ar mērķi aktualizēt Eiropas koru kultūras tradīcijas iespējami plašākā auditorijā, veicinot sadarbību un stimulējot vēlmi izzināt dažādo Eiropas valstu kultūras mantojumu. LTV tiešraidi vadīs žurnālisti Karīna Rubene un Edgars Raginskis. Projektu atbalsta Eiropas Komisija.

Foto: Koris Sōla. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV