Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

ĢIT ielūdz uz tradicionālās mūzikas koncertu divās daļās

Easyget.lv, 27.04.2014. 19:41

29. aprīlī plkst. 18.00 Ģertrūdes ielas teātrī gaidāms aizraujošs tradicionālās mūzikas vakars – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Etnomuzikoloģijas programmas absolvenšu Ilzes Ceļmilleres un Laumas Bērzas diplomeksāmena koncerts 2 daļās.
ĢIT ielūdz uz tradicionālās mūzikas koncertu divās daļās

Pirmajā vakara daļā “Vārna krāca ozolā” – trīs izturīgu tēva dēlu izpildījumā Ģertrūdes ielas teātra zāli tricinās latviešu kara dziesmas, vedot klausītājus cauri karavīra dzīves gājumam - no šūpuļa līdz ... Dziesmu pieraksti veikti 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā, tās izpildīs vēstures rekonstruktori no biedrībām “Ugunszīme” un “Rodenpois” - Andrejs Planders, Eduards Plankājs, Viesturs Āboltiņš, kā arī koncerta autore Ilze Ceļmillere. Programmu papildinās mūsdienu karavīra Gata Indrēvica un bijušā leģionāra Laimoņa Ludzenieka stāstījuma video fragmenti, kas tapuši ar Tritone Studio atbalstu.

“Latviešiem kara dziesmas ir spēcīga apzināšanās, ka esam maza, bet sparīga tauta. Gadu gaitā mūsu senči piedzīvojuši daudz karus, svešas varas, cīnījušies, izdzīvojuši vai aizgājuši ar godu. Un mēs, lai arī brīvi, tomēr joprojām turpinām cīņu par savu eksistenci,“ koncerta noskaņu komentē I. Ceļmillere, bet vēstures pētnieks un viens no dziesmu izpildītājiem Andrejs Planders par programmas enerģētisko lādiņu saka:”Senču spēks, kas kara dziesmā likts, dod izturību, aizsardzību un vienotību dzīves kaujā.”

Otrajā daļā kopā ar dzīvās mūzikas kapelu “Balle pie Rātnā Zirdziņa” un Rīgas Danču klubu visi varēs no sirds baudīt gan jestrus dančus, gan arī tādas pazīstamas balles dejas kā valsi vai fokstrotu. Muzikanti Jolanta Ēceniece, Raitis Sondors, Ansis Jansons, Oskars Patjanko un Lauma Bērza radīs īsti spriganu atmosfēru, trompetes un klarnetes treļļus sapludinot ar vijoles līkločiem, pogu akordeona omulību un
helikona pamatīgumu.

“Tradicionālās kultūras garša atklājas līdzdarbojoties, un dejošana ir labākais piemērs – muzikanti un dejotāji viens bez otra nevar,“ gaidāmo danču vakaru raksturo autore L. Bērza. Lai smeltos senču drosmi un uzzinātu, kāpēc puķīte novītuse, aizkrauklieši krogu taisa un kādēļ pie Rātnā Zirdziņa pārņem nepārvarama vēlme mesties dejā 29. aprīlī plkst. 18.00 nāc uz Ģertrūdes ielas teātri – Ģertrūdes ielā 101a!

Ieeja bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV