Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Edgara Rubeņa soloalbums izdots kasetē

Easyget.lv, 28.04.2014. 14:14

Ģitārista un grupas Mona De Bo dalībnieka Edgara Rubeņa soloalbumu "Mythoscope" iezīmē pārmaiņas mūziķa daiļrades estētikā un ir ieturēts minimālisma un ambientās mūzikas tradīcijās.
Edgara Rubeņa soloalbums izdots kasetē

Nepieradinātās mūzikas un saistītās mākslas biedrība Skaņu Mežs, kas šogad rīkos divpadsmito šāda paša nosaukuma festivāla izlaidumu, kā arī “Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014” oficiālo skaņu mākslas izstādi SKAN II, laidusi klajā ģitārista un grupas Mona De Bo dalībnieka Edgara Rubeņa soloalbumu kasetes formātā, informē Skaņu meža pārstāvis Rihards T. Endriksons.

"Mythoscope", lietojot paša autora izvēlētus epitetus, kopumā ir „lēna” un „tukša” kompozīcija, kurā iepriekš Edgaram Rubenim raksturīgākie agresīva un haotiska trokšņa vāli ir aizstāti ar nedaudzu, harmoniski organizētu skaņu turpināšanos laikā. Aiz nosaukuma Mythoscope dzīvo Rubeņa interese par iespēju apzināties sevi kā aizlaikiem un paaudzēm caurnākušu vienību un spēt izšķirt sevī iepriekšējo paaudžu nospiedumu; to, kas ir palicis nemainīgs no visu lietu iesākuma un to, kas ir tikai un vienīgi pašam – šo dzīvi dzīvojošajam – raksturīgs. Kā komentē pats Rubenis, ideja par Mythoscope ierakstīšanu radās 2012. gadā, kad viņš Skaņu Meža rīkotā koncertā „iesildījis” amerikāņu dziesminieces Grouper uzstāšanos – priekšnesums sastāvējis no ambientas un, pretēji ierastajām ģitārista interesēm, mazāk konvulsīvas mūzikas, kam sekojoši radusies vēlme šādu muzikālu valodu attīstīt līdz pilnvērtīgākai formai.

Fragments no ieraksta:

Ieraksts radīts, izmantojot dažādus ar elektrisko ģitāru saistītus instrumentus – ačgārni saslēgtas efektu pedāļu ķēdes, elektroniskos un tradicionālos vijoļu lociņus, kā arī pašu elektrisko ģitāru. Albuma ieraksts visās tapšanas stadijās tika veikts izmantojot analogos lenšu magnetofonus, un materiālam audio kasetē dators necik nav “pieskāries”. Ieraksta vizuālo noformējumu veidojusi māksliniece Līva Rutmane.

Edgars Rubenis ir ģitārists ar interesēm eksperimentālajā mūzikā. Nosacīti plašāku atzinību ieguvis kā radošā kodola dalībnieks grupā Mona De Bo. Kopš 2010. gada nogales darbojas arī kā solo mākslinieks. Šobrīd viņš arvien vairāk strādā ar mūziku un skaņu kā klausāmu un fiziski piedzīvojamu parādību, kā izejas punktu saviem darbiem izmantojot minimālisma mākslas idejas.

"Mythoscope" kaseti iespējams iegādāties festivāla Skaņu Mežs mājaslapā, kā arī interneta vietnē discogs.com. Tās cena ir EUR 5. Albumu iespējams iegādāties arī digitālā formātā, apmeklējot saiti rubenis.bandcamp.com (cena – EUR 4).

Šis nav pirmais biedrības izdotais mūzikas ieraksts – 2011. gadā Skaņu Mežs kasetes formātā publicēja skaņu mākslinieka un ekstrēmās datormūzikas komponista Mārtiņa Roķa, kā arī trokšņu mūzikas grupas Streets of Sex albumus. Arī šie ieraksti ir pieejami biedrības mājaslapā, savukārt nākotnē ir plānots izdot vēl divus vietējās eksperimentālās mūzikas albumus.

Vairāk informācijas:
www.skanumezs.lv
www.edgarsrubenis.lv
rubenis.bandcamp.com

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV