Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Foto: Nine Inch Nails Rīgā atklāj Eiropas tūri

Atis Žagars, 07.05.2014. 00:55 | komentāri (1)

Saulainā vakarā, kad maijs beidzot sāk izskatīties pēc maija, Latvijas galvaspilsētā ar spožu - gan tiešā, gan pārnestā nozīmē - koncertu Arēnā Rīga debitēja pasaulslavenā grupa Nine Incha Nails.
Foto: Nine Inch Nails Rīgā atklāj Eiropas tūri

Galerijas:

Ja citkārt ierasts, ka grupu paredzētajiem uzstāšanās sākumiem automātiski jāpierēķina vismaz 15-20 minūtes, tad šovakar Arēnas Rīga apmeklētāji pēc koncertu sākumiem droši varēja uzstādīt pareizu laiku savos pulksteņos. Iesildītāji Cold Cave uz skatuve kāpa precīzi 20:00, bet galvenie vakara varoņi Nine Inch Nails „nokavēja” vien divas minūtes. Uzreiz jāpiebilst, ka to iespējams nebija gaidījis „latvietis vidējais”, kurš atšķirībā no abām ASV grupām arēnas telpas piepildīja palēnām, taču, sākoties NIN izrādei, apmeklējums vismaz vizuāli jau šķita daudz pieklājīgāks.

Iesildītāju loma pirmajai Nine Inch Nails tūrei Eiropā pēdējo piecu gadu laikā ir atvēlēta Veslija Eisolda vadītajam kolektīvam Cold Cave, kas šoreiz uzstājās vien divu cilvēku sastāvā. Grupa, kuras jaunākais ieraksts, starp citu, iznāk jau nākamnedēļ, aptuveni pusstundu atvēlētajā laikā īsi atrādīja gandrīz visus spožākos hītus un, līderim Eisoldam enerģiski dejojot un pārsteidzoši labi skanot (iesildītāju biežākā sāpe), manāmi uzkarsēja sākotnēji pavēso un pret šo nezināmo duetu skeptisko publiku.

Tiem, kas pēc iesildītāju performances vēlējās atvilkt elpu vai aiziet pēc kāda atspirdzinoša dzēriena, ilgs laiks dīkdienībai nebija atvēlēts, jo uzreiz pēc deviņiem ar spožām gaismām un spilgti skanošām sintezatoru un bungu mašīnas skaņām uz skatuves kāpa Nine Inch Nails ar savu pērnā gada albuma „Hesitation Marks” singlu „Copy of A”. Runājot par gaismām, tas iespējams bija viens no visiespaidīgākajiem šoviem, kāds šaipusē redzēts, brīžiem pat liekot meklēt kādu brīdinošu uzrakstu par to, lai cilvēki ar epilepsijas lēkmes iespējamību nekādā gadījumā nevērš acis skatuves virzienā.

Aptuveni 100 minūšu garā koncerta laikā Nine Inch Nails pārsteidza, turklāt patīkami pārsteidza, ar dziesmu izvēli. Ja parasti jaunu albumu pavadošās koncertturnejās grupas izvēlas vismaz pusi dziesmu no jaunās plates, tad šoreiz Nine Inch Nails no albuma „Hesitation Marks” nospēlēja vien trīs dziesmas (es ļoti atvainojos, ja būšu neprecīzi uzskaitījis, bet bez „Copy of A”, „Came Back Haunted” un „Find My Way” nudien citu neatceros). Toties tā vietā bija vesela plejāde veco hītu, gluži kā atvainojoties latviešu publikai par tik novēloto debiju mūsu pusē.

Ar šo izvēli Nine Inch Nails pavisam noteikti trāpīja desmitniekā, jo bez šā brīža hīta „Came Back Haunted” skatītāju lielākās ovācijas izpelnījās tādi leģendāri hīti kā „March of the Pigs” (jau ceturtā dziesma setlistē), „The Hand That Feeds” (viens no noslēdzošajiem gabaliem) un, protams, visu laiku patiesākā dziesma par seksu „Closer” ar himnisko piedziedājumu „I wanna fuck you like an animal / I wanna feel you from the inside”, kas, jāatzīst, šādā publikas vienbalsīgā dziedājumā izklausās gana mulsinoši.

Visas labās lietas ne tikai kādreiz beidzas, tās visbiežāk beidzas ļoti ātri. Pēc agrīnā hīta „Head Like a Hole” nospēlēšanas ieturējuši vien pārdesmit sekunžu pauzi, Nine Inch Nails atgriezās uz skatuves, lai nospēlētu, kā izrādījās, pēdējo dziesmu vakarā – smeldzīgāko un Trenta Reznora narkotiku posmu atgādinošo „Hurt”, kas aizkustina arī 2014.gadā, kad pagātnes melnumi ir aiz muguras un Reznors savos teju 49 gados ir apskaužamā fiziskā kondīcijā. Atliek vien novēlēt grupai veiksmi un panākumus visos pārējos turnejas koncertos un cerēt tikties vēl kādu reizi.

Koncertā izskanējušās dziesmas:

  1. Copy of A 
  2. 1,000,000 
  3. Terrible Lie 
  4. March of the Pigs 
  5. Piggy 
  6. The Frail 
  7. The Wretched 
  8. The Becoming 
  9. Gave Up 
  10. Closer 
  11. Find My Way 
  12. Me, I'm Not 
  13. Came Back Haunted 
  14. The Great Destroyer 
  15. Eraser 
  16. Wish 
  17. Burn 
  18. The Hand That Feeds 
  19. Head Like a Hole 
  20. Hurt

Foto: Nine Inch Nails Arēnā Rīga. Foto (c) Roberts Vidzidskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV