Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Iespaidīgas lāzera projekcijas, visuma skaņas un meditatīvas sarunas ar elektrību

Easyget.lv, 12.05.2014. 10:11

16. maijā plkst. 20.00 Spīķeru koncertzālē norisināsies festivāla „Māksla+Komunikācija 2014” performances un elektroniskās mūzikas koncerts, kura vērienīgā programma prezentēs vairākas spilgtas Eiropas video mākslas un laikmetīgās mūzikas zvaigznes, Latvijas mediju un skaņas mākslas jaunākās dvesmas, kā arī eksperimentālā kino jaunradi no Japānas.
Iespaidīgas lāzera projekcijas, visuma skaņas un meditatīvas sarunas ar elektrību

Pirmo reizi viesojoties Latvijā, festivāla „Māksla+Komunikācija 2014” īpašajā koncertā piedalīsies austriešu vijolniece un komponiste Mia Zabelka (Mia Zabelka), kas ir viena no šī brīža ievērojamākajām Eiropas mūsdienu avangarda mūziķēm. Performancē „Radio vijole” Mia Zabelka izmantos īpašu elektrisko vijoli, kurai pievienota radio antena. Ar divu skaļruņu sistēmu – vienlaikus atskaņojot ne vien tajā brīdī spēlēto, bet arī pirms dažām sekundes simtdaļām ierakstīto, māksliniecei izdodas radīt neparastas muzikālas atbalsis un sasaukšanos. Mia Zabelka ir sniegusi koncertus un performances visā Eiropā, kā arī Amerikā un Āzijā. Māksliniece saņēmusi vairākus apbalvojumus, tostarp, trīs reizes ieguvusi prestižo Prix Ars Electronica balvu.

Ar krāšņām lāzera projekcijām akustiskā čella muzikālajā pavadījumā lāzerperformancē „COVEX” koncerta viesus pārsteigs skaņu māksliniece un komponiste Jamila Riosa (Yamila Rios) un mākslinieks Joriss Straiboss (Joris Strijbos) no Nīderlandes. Raidot lāzera starus caur dažādiem transparentiem objektiem, uz īpaša ekrāna tiks radītas iespaidīgas formu nu krāsu ainavas, savukārt performances muzikālais pavadījums veidots, elektroniski paplašinot un dažādojot akustiskā čella skanējumu.

Līdzās ārvalstu viesiem kā vienīgie Latvijas pārstāvji koncertā piedalīsies skaņu mākslinieku apvienība “Clausthome” un video mākslinieks Mārtiņš Ratniks, kuri koncerta apmeklētājiem piedāvās neparastu skaņas un video performanci – krāsās un skaņās atklājot tik šķietami ierastu lietu kā elektrība. Skaņas mākslinieku apvienība Clausthome (Lauris Vorslavs, Ģirts Radziņš) un Mārtiņš Ratniks nesadarbosies pirmo reizi. Viņi kopā radījuši “Spektrosfēru” (2006), “Neatklāto planētu” (2012) un citus mākslas darbus. Gūdami starptautisku ievērību, mākslinieki vairākkārt uzstājušies prestižās mākslas telpās un festivālos Francijā, Nīderlandē, Vācijā un citviet.

Kosmiskā visuma maģiskās krāsas un skanējumu savā vairākkārt apbalvotajā video performancē „Kosmosa troksnis 3D” attainos japāņu eksperimentālā kino zvaigzne Makino Takaši (Makino Takashi). Nu jau gandrīz desmit gadus talantīgā video mākslinieka un režisora filmas un performances regulāri tiek demostrētas filmu un video mākslas festivālos Japānā, Eiropā un citviet pasaulē. Mākslinieks saņēmis prestižus apbalvojumus un nominācijas gan Japānā, gan starptautiskajā arēnā, tostarp, Starptautiskajā Roterdamas filmu festivālā un FPS Starptautiskajā eksperimentālā kino un video mākslas festivālā.

Performances un elektroniskās mūzikas koncerts ir daļa no 16. starptautiskā mediju kultūras festivāla „Māksla+Komunikācija’ 2014”, kas norisināsies no 15. līdz 18. maijam Rīgā un Liepājā.

Šī gada festivāla programma papildina vērienīgo izstādi “Lauki”, kas norisinās Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas ietvaros un būs skatāma no 16. maija līdz 3. augustam LNMM izstāžu zālē Arsenāls.

Biļetes uz “Māksla+Komunikācija 2014” festivāla koncertu ir nopērkamas Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv. Biļešu cenas: 9 EUR, studentiem, skolēniem un pensionāriem – EUR 4,50. Ar Dienas Drauga karti – 8 EUR.

Biļetes varēs iegādāties arī pirms koncertiem (vietu skaits ierobežots).

Koncerta norises vieta: Spīķeru koncertzāle, Maskavas iela 4/1, Rīga

Vairāk par festivāla citiem notikumiem: http://fields.rixc.lv

Foto: Ieskats “ Kosmosa trokšņa 3D vizualizācijās”. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV