Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Šomēnes sākas Rīga 2014 koncertu cikls „Ērģeļmūzika BACH zīmē”

Easyget.lv, 15.05.2014. 09:56

Ar koncertiem Rīgā, Jūrmalā un Liepājā sāksies Eiropas kultūras galvaspilsētas koncertu cikls „Ērģeļmūzika BACH zīmē”, kas piecu mēnešu garumā aicinās ceļojumā laikā un telpā ar instrumentu karalieni – ērģelēm un „okeānu” pasaules mūzikā Johanu Sebastianu Bahu.

Koncertos skanēs izcilā komponista J.S.Baha un viņa pēdējā skolnieka – Rīgas komponista Johana Gotfrīda Mītela – mūzika, kā arī daudzu valstu un dažādu gadsimtu komponistu skaņdarbi, kuru iedvesmas avots ir Bahs un viņa mūzika. Koncertu ciklā piedalīsies vairāk nekā divdesmit latviešu ērģelnieku, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, dziedātāji, instrumentālisti un kori.

Šāds koncertu cikls Latvijā tiek veidots pirmo reizi – Rīgas Doma, Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles un Dubultu evaņģēliski luteriskās baznīcas sadarbības projekts, kas vainagosies ar katram no dievnamiem speciāli komponēta latviešu komponista Riharda Dubras, Jāņa Lūsēna un Ērika Ešenvalda skaņdarba pirmatskaņojumu.

Atklāšanas koncertā 16.maijā plkst.19.00 Rīgas Domā, 25.maijā plkst.18.00 Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē un 1.jūnijā plkst.18.00 Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā Jūrmalā skanēs Baha un Mītela mūzika, Tālivalža Ķeniņa Korāļu kantāte, kā arī divas Romualda Jermaka kompozīcijas – introdukcija un pasakalja par „BACH” ērģelēm, kas šajos koncertos piedzīvos pirmatskaņojumu, un laika pārbaudi izturējušais opuss – noktirne „Ir tikai nakts” korim, solistam un ērģelēm, kas komponēta 1968. gadā un veltīta J. S. Baham.

Atklāšanas koncertos muzicēs ērģeļspēles profesors Tālivaldis Deksnis un divas jaunās ērģelnieces Liene Andreta Kalnciema un Diāna Jaunzeme. Kopā ar ērģelniekiem muzicēs jauktais koris „Sonore” diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā, soprāns Inga Šļubovska, kā arī mežradznieks Mārcis Miķelsons un trompetists Edgars Bārzdiņš.

Biļetes koncertiem Rīgā iegādājamas Rīgas Doma kasē. Ieeja koncertos Jūrmalā un Liepājā par ziedojumiem.

Sasaucoties ar Rīga 2014 tematiskās līnijas „Okeāna alkas” ideju, šā koncertu cikla vēstījums ir „No strauta līdz okeānam BACH zīmē”. Vārds „bach” vācu valodā nozīmē strauts, savukārt Bēthovens par dižo meistaru ir teicis: „Ne Strauts, bet Okeāns ir viņa vārds! Tas ir mākslas un gara spēks, kas spēj strautu pārvērst okeānā, kas spēj celt un pārspēt, sasniegt tos apvāršņus, par kuriem sapņojam!”

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV