Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Noskaidrots „Lielais Trakais Reinis”

Arita Vīksna, 23.03.2009. 16:25 | komentāri (2)

Sestdien Krimuldā, „Reiņa trasē”, tika noskaidroti ikgadējo titulu „Reinis BigAiris”, „Lielais Reinis” un „Trakais Reinis” ieguvēji ziemas sporta veidos.

Sacensības noritēja četrās disciplīnās: snovbords un freestyle slēpošana uz lielā tramplīna jeb „Reinis BigAiris”, slaloms ar slēpēm jeb „Lielais Reinis” un snovborda slaloms -„Trakais Reinis”.

Disciplīnā snovbordistiem un freestyle slēpotājiem uz lielā tramplīna tika rīkotas ne tikai sacensības, kurās tika noskaidroti pirmo trīs vietu ieguvēji, bet arī fināla lēcieni, kuros tika noskaidrots „Reinis BigAiris”. Par pirmās vietas ieguvēju snovborda disciplīnā jauniešiem kļuva Nauris Putenis, vīriešiem - Artūrs Cukunde, bet sievietēm – Kristīne Bezbaile, kura ieguva arī tituli „Reinis BigAiris”. Par galvenās balvas ieguvēju un titula „Reinis BigAiris” ieguvēju vīriešiem kļuva snovbordists Emīls Šmits. Freestyle slēpošanā pirmo vietu meiteņu klasē ieguva igauniete Kellija Sildaru, kura tika atzīta arī par titula „Reinis BigAiris” ieguvēju, bet vīriešiem slēpotājiem nepārspēts palika 28 gadus vecais igaunis Tonijs Sildaru, kurš ir K. Sildaru tēvs.

T. Sildaru pastāstīja, ka ar freestyle slēpošanu nodarbojas jau piecus gadus, taču viņa septiņus gadus vecā meita Kellija pa tramplīnu lecot divus gadus. „Esmu ļoti priecīgs gan par savu, gan meitas sniegumu. Šodien sacensības notika arī manā pusē – Tallinā, taču uz Latviju es atbraucu savas mazās meitas dēļ, viņai sacensības Tallinā būtu pārāk smagas,” pastāstīja uzvarētājs. Jautāts, vai nebaidās par meitas drošību, T. Sildaru atzina, ka šis esot lielākais tramplīns, pa kādu meita esot lēkusi, taču viņš esot pārliecināts par meitas spējām. Arī uzvarētāja dēls, kuram šobrīd ir divarpus gadi, trenēšoties freestyle slēpošanā.

Slaloma disciplīnā labākie tika noskaidroti divās kārtās – kvalifikācijā un finālā. Par pirmās vietas ieguvēju slalomā ar slēpēm vīriešiem līdz deviņu gadu vecumam kļuva Rolands Upītis, grupā no 10 - 19 gadu vecumam – Ernests Benhens, 20 – 29 gadu vecuma grupā Arturs Karšenieks, 30 – 39 gadu vecuma grupā Kaspars Beitāns, 40 – 49 gadu vecuma grupā Normunds Zandbergs un vecuma grupā 50 un vecāki - Valdis Perro. Sievietēm šajā pašā disciplīnā vecuma grupā līdz deviņiem gadiem par uzvarētāju kļuva Ieva Zālīte, grupā no 20 – 29 gadiem Liene Fimbauere, 30 – 39 gadu vecuma grupā Antra Krūmiņa un 40 – 49 gadu vecuma grupā Inese Čodare. Par titula „Lielais Reinis” ieguvējiem kļuva Arturs Karšenieks, uzrādot koplaiku divos braucienos 21,2 sekundes, un Liene Fimbauere ar nobraucienu koplaiku 21,81 sekunde.

Snovborda slalomā par labāko grupā līdz 16 gadu vecumam tika atzīts Andris Ablažēvičs, kurš kļuva arī par „Trako Reini”, uzrādot divu braucienu koplaiku 26,19 sekundes. Bet par pirmās vietas ieguvēju snovborda slalomā virs 17 gadiem kļuva Ansis Blumbergs. Sievietēm, startējot vienā vecuma grupā, pirmo vietu un arī galveno balvu izcīnīja Signe Valdusa ar koplaiku 29,8 sekundes.

Sacensību organizatori informēja, ka sacīkstēm reģistrējušies bija 78 sportisti. „Lai gan reklāmas un informācijas šogad bija vairāk, dalībnieku un skatītāju ir mazāk nekā citos gados,” pastāstīja sacensību organizators Agnis Vītols. „Latvijas sportistu līmenis aug, īpaši freestyle, jo ir vairāk iespēju, kur trenēties. Esmu fascinēts par igauņu meitenīti šodienas sacensībās. Latvijā mums nekā tāda nav. Lai sasniegtu labākus rezultātus, latviešiem ir vairāk jātrenējas, arī vasarā.”

Sacensības vadīja un komentēja „Zelta Zivtiņas” seja Aleksis. Taču žūrijas lomā šoreiz iejutās nevis profesionāli tiesneši, bet gan sacensību finansiālie atbalstītāji un sabiedrībā populāri cilvēki.

Dalībnieks un 2008. gada titula „Reinis BigAiris” ieguvējs freestyle slēpošanā Edgars Krūmiņš atzina, ka viņu neapmierināja sacensību organizācija. „Manuprāt, tiesneši nebija kompetenti. To vajadzēja sīkāk pārdomāt, vajadzēja instruēt tiesnešus, kā un par ko jāliek punkti. Taču labi, ka šādas sacensības vispār notiek” – tā E. Krūmiņš. Viņš uzsvēra, ka freestyle slēpošanas līmenis Latvijā ir audzis. „Arī tas, ka divi kalni Latvijā ir iegādājušies BigAirBag, kur mācīties trikus, veicina attīstību. Taču latvieši nekad nekonkurēs ar itāļiem, austriešiem vai frančiem, kuri brauc no bērna kājas, dien dienā trenējas Alpos.”

Par drošību uz kalnu informēja „SniegaKluba” projekts „Drošas braukšanas skola”. Speciālā teltī ikviens varēja uzzināt, kāds ekipējums nepieciešams pirms došanās uz kalnu. Projekta pārstāvis Artūrs Liberts pastāstīja, ka braucot uz dažādiem Latvijas kalniem un stāstot ziemas sporta veidu cienītājiem, cik bīstami var būt šie sporta veidi, ja nav nepieciešamo aizsargu, un cik svarīga ir drošība uz kalna.

Jau nākamajā nedēļas nogalē Cēsu rajona „Ozolkalnā” notiks Latvijas čempionāts snovbordā un freestyle slēpošanā BigaAir disciplīnā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV