Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Latvijas hokeja izlase uzvar Šveices valstsvienību

LETA, 01.05.2009. 06:16 | komentāri (1)

Pasaules hokeja čempionāta otrās kārtas turnīra pirmajā spēlē ceturtdien Latvijas izlase ar rezultātu 2:1 (1:0, 0:0, 0:1, 0:0, 1:0) pēcspēles metienu sērijā pārspēja mājiniekus, Šveices valstsvienību.
Latvijas hokeja izlase uzvar Šveices valstsvienību

Pasaules hokeja čempionāta otrās kārtas turnīra pirmajā spēlē ceturtdien Latvijas izlase ar rezultātu 2:1 (1:0, 0:0, 0:1, 0:0, 1:0) pēcspēles metienu sērijā pārspēja mājiniekus, Šveices valstsvienību.

Mača 16.minūtē Latvijas izlasi vadībā izvirzīja Mārtiņš Cipulis, bet 58.minūtē rezultātu izlīdzināja Andress Ambūls. Savukārt izšķirošo "bullīti" Latvijas valstsvienības labā realizēja Aleksandrs Ņiživijs. Fantastisku sniegumu Latvijas izlases vārtos kārtējo reizi demonstrēja Edgars Masaļskis, kurš tika atzīts par komandas vērtīgāko spēlētāju.

Cīņas pirmo trešdaļu aktīvāk uzsāka Šveices hokejisti. Trešdaļas otrajā minūtē divu minūšu noraidījumu izpelnījās Miķelis Rēdlihs, un pretinieki jau savā pirmajā uzbrukumā skaitliskajā vairākumā raidīja ripu pa Masaļska sargāto vārtu pārliktni. Piektajā minūtē pēc Armanda Bērziņa pārkāpuma šveicieši vēlreiz guva iespēju spēlēt skaitliskajā vairākumā, un vairākas reizes tikai Masaļska meistarība neļāva Šveices izlasei izvirzīties vadībā.

Nākamajās minūtēs Šveices komanda turpināja izdarīt spiedienu uz Latvijas valstsvienības vārtiem, un mača 14.minūtē ripa ielidoja latviešu vārtos, tomēr šis vārtu guvums netika ieskaitīts, jo kāds no pretinieku spēlētājiem atradās Masaļska sargāto vārtu laukumā. 16.minūtē Latvijas izlase guva iespēju spēlēt skaitliskajā vairākumā un izvirzījās vadībā, kad pēc savlaicīgas Herberta Vasiļjevas piespēles ripu vārtos raidīja Cipulis.

Arī otrās trešdaļas sākumā ripu vairāk kontrolēja Šveices valstsvienība. Trešdaļas otrajā minūtē par spēles laika vilcināšanu divu minūšu noraidījumu saņēma Latvijas izlases aizsargs Rodrigo Laviņš, bet vēl pēc minūtes noraidīts tika arī Aleksandrs Jerofejevs, ļaujot pretiniekiem nepilnu minūti spēlēt piecatā pret trijiem Latvijas hokejistiem. Lielo skaitlisko mazākumu latviešiem izdevās izturēt, bet devītajā minūtē arī Ģirts Ankipāns bija spiests doties uz noraidīto spēlētāju soliņa, un Šveices izlases spiediens turpinājās.

Trešdaļas 17.minūtē Latvijas izlase vēlreiz izcīnīja skaitlisko vairākumu, kura laikā tika radītas vairākas iespējas palielināt rezultāta starpību, tomēr šveiciešu vārtsargu Martinu Gerberu šoreiz pārspēt neizdevās. Pēc aizvadītām 40 minūtēm mača rezultāts joprojām bija 1:0 Latvijas valstsvienības labā.

Jau pašā trešās trešdaļas sākumā šveicieši metās uz priekšu, vairākas reizes liekot Masaļskim glābt Latvijas izlasi no vārtu zaudējuma. Trešdaļas otrajā minūtē divu minūšu noraidījumu izpelnījās Aigars Cipruss, bet ceturtajā minūtē noteikumus pārkāpa arī Georgijs Pujacs, radot Šveices komandai vēl vienu lielo skaitlisko vairākumu. Taču nākamās minūtes laikā divus noraidījumus saņēma arī Šveices hokejisti, un iniciatīvu uz brīdi pārņēma Latvijas valstsvienība.

Taču trešdaļas vidū atkal ļoti aktīvi un bīstami sāka uzbrukt Šveices izlase, Latvijas hokejistiem atbildot ar ātriem pretuzbrukumiem. 15.minūtē noteikumus pārkāpa Cipulis, un latvieši jau desmito reizi cīnījās skaitliskajā mazākumā. Tiklīdz bija izturēts šis mazākums, arī Kristaps Sotnieks tika uz divām minūtēm noraidīts no laukuma, un šveiciešu uzbrukumi turpinājās, līdz minūti un 31 sekundi pirms trešās trešdaļas beigām Andress Ambūls panāca izlīdzinājumu.

Pagarinājumā abas komandas apmainījās bīstamiem uzbrukumiem, un spēles temps bija ļoti ātrs, taču vārtus gūt nevienai no komandām neizdevās, un mača uzvarētājs tika noteikts pēcspēles metienu sērijā, kurā teicami Latvijas izlases vārtus sargāja Masaļskis, atvairot visus trīs pretinieku metienus. Savukārt Šveices komandas vārtsargu Gerberu ar teicamu metienu vārtu augšējā stūrī jau pirmajā Latvijas valstsvienības izgājienā pārspēja Ņiživijs, nodrošinot komandai uzvaru.

Metienu attiecība šajā mačā bija 39:22 Šveices izlases labā.

Otrā E apakšgrupas sestdienas spēlē Krievijas valstsvienība ar rezultātu 6:5 (2:2, 1:1, 2:2, 1:0) pagarinājumā pārspēja Zviedrijas izlasi.

E grupas kopvērtējumā Latvijas izlase šobrīd ieņem ceturto vietu ar četriem izcīnītiem punktiem. Tikpat daudz punktu ir arī Šveices izlasei, kura patlaban ieņem piekto vietu. Tāpat četri punkti ir arī otrās un trešās vietas īpašnieku - attiecīgi Zviedrijas un ASV valstsvienības rēķinā. Līderpozīciju grupā pēc pirmās spēļu dienas ar astoņiem izcīnītiem punktiem saglabāja Krievija, bet pēdējās vietas īpašnieces Francijas kontā punktu vismaz pagaidām nav.

Latvijas izlase nākamo maču aizvadīs sestdien, spēkojoties ar Francijas valstsvienību, bet svētdien Latvijas hokejistiem pretī stāsies spēcīgā Krievijas izlase. Paredzams, ka Latvijas valstsvienībai par vietu pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā būs jācīnās tieši ar Šveices un Francijas izlasēm.

Četras labākās komandas no E un F apakšgrupas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet atlikušajām divām komandām no katras grupas čempionāts būs beidzies.

5.maijā paredzēta brīvdiena, bet 6. un 7.maijā paredzētas ceturtdaļfināla spēles. Pusfināla mači notiks 8.maijā, bet divas dienas vēlāk - 10.maijā - tiks noskaidroti pasaules čempioni.

Līdz šim 24 pasaules čempionātos triumfējušas divas izlases - Kanāda un Krievija (ieskaitot PSRS panākumus). Savukārt 11 reizes par pasaules čempioniem kļuvuši čehu (ieskaitot Čehoslovākijas izlasi) hokejisti, bet astoņas reizes triumfējuši zviedri.

Latvijas izlase pagājušajā gadā pasaules čempionātā ierindojās 11.vietā, bet labākais sasniegums ir septītā vieta debijas reizē elites divīzijā 1997.gadā Somijā, kā arī 2004.gadā Čehijā. 1998.gadā pasaules čempionātā, kas arīdzan notika Šveicē, Latvijas izlase ierindojās devītajā vietā.

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV