Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

LHF sniedz atbalstu hokeja leģendai Elmāram Baurim

Vita Ļebedeva, 13.08.2009. 18:52

Jaunajā hokeja sezonā, septembra nogalē Latvijas hokeja vecmeistars Elmārs Bauris atzīmēs 91. gadskārtu. Hokeja lietpratēji zina, ka viņš ir viens no ievērojamākiem pagājušā gadsimta 40. – 50. gadu uzbrucējiem (dzimis 1918. gada 30. septembrī, Alūksnē). Ļoti ātrs, tehnisks, bezbailīgs un ļoti rezultatīvs, saukts arī par „balerīnu” un „sporteni”, savas slidošanas prasmes dēļ.
LHF sniedz atbalstu hokeja leģendai Elmāram Baurim

''Ziniet, kāpēc Helmuts Balderis un Aleksandrs Beļavskis tik virtuozi slidoja? Tāpēc, ka sāka ar daiļslidošanu tāpat kā es. Ja puika uzreiz nostājas uz hokeja slidām, tad nav tik veikls, bet daiļslidošanas slidas, kad tām novīlēts zobiņš, piespiež ķermeni griezties. Es gribētu panākt, lai katrā hallē, kur puikas trenējas hokejā, no sešu līdz astoņu gadu vecumam viņi nodarbotos ar daiļslidošanu. Ja iemācies pareizi valdīt slidas, tad pat ar viduvējām dotībām var iznākt labs hokejists. Es gribu, lai Latvija būtu hokeja lielvalsts!''
Elmārs Bauris

Tagad Elmārs Bauris ir biežs ciemiņš Latvijas Hokeja federācijā. Vienmēr gaidīts, kā savās mājās. LHF Latvijas hokeja leģendu, citus hokeja veterānus atceras ne tikai svētkos, bet arī ikdienā.

LHF Veterānu komiteja, kuras goda biedrs ir Elmārs Bauris, tās vadītāja Ulda Opita vadībā darbojas gan hokeja veterānu sociālā atbalsta jomā, gan arī veterānu iesaistīšanā fiziskajās nodarbībās, treniņos uz ledus un spēlēs.

Vasaras sākumā LHF prezidents Kirovs Lipmans piešķīra līdzekļus Elmāra Baura dzīvokļa remontam. Savukārt hokeja veterāns Juris Širvis realizēja ideju dzīvē. Šodien Elmāram Baurim prieks acīs, jo gaišās sienas un baltie griesti dod svaiguma un patīkama komforta sajūtu mājās.

LHF arī „dižķibeles” laikos atbalsta hokeja veterānus. Ar federācijas un dažādu sponsoru atbalstu hokeja veterāniem abonēti sporta preses izdevumi. Veterāniem ir iespēja klātienē sekot hokeja notikumiem, jo gan LHF, gan „Rīgas Dinamo” nodrošina viņiem biļetes uz izlašu un kluba komandas spēlēm. Sezonas laikā ar atbalstīju palīdzību veterāniem notiek dažādas interesantas tikšanās. Federācija neaizmirst apsveikt veterānus jubilejās, piešķirot arī naudas balvas. Daudzu gadu garumā notiek veterānu Ziemassvētku balle.

LHF prezidents Kirovs Lipmans vienmēr atgādina: „Lai hokejs Latvijā būtu plaukstošs, ir jāstrādā ne tikai attīstības virzienā, bet arī jāatceras tos, kuri pirmie lika pamatus Latvijas hokeja izaugsmei! Tas ir mūsu pamats, Latvijas hokeja kapitāls!”


Par Elmāra Baura hokeja gaitām

Sāka spēlēt 8 gadu vecumā, kad pateicoties tēvam kurpniekam, kurš no vienas hokeja un vienas daiļslidošanas slidas, uzmeistaroja pirmās slidas.

Cēsu ielā 3, kur Bauru dzimtai vasarā plauka dārzāji un garšaugi, ziemā bija – hokejs. Pāri tukšajām dobēm tika uzliets gluds ledus. Ja ne gluži starptautiska izmēra laukumā, tad 50x25 m bija pietiekami, lai Latvijas hokejs izdzīvotu bargajos kara gados. Tā bija visā Latvijā vienīgā hokejam ilglaicīgi pieejamā slidotava no 1942. līdz 1944. gadam. Tajā izauga pirmo pēckara gadu meistari.

''Hokejā nonācu caur Latvijas sporta biedrību (LSB). Vispirms jau mani negribēja ņemt pat otrajā vienībā – augumā esmu pamazs, tikai 164 centimetri, lai gan slidoju labi un arī ripu mācēju savaldīt. Taču reiz 1938. gadā uz kādu no spēlēm LSB otrajai komandai bija atnākuši vien pieci hokejisti, bet spēlei tak vajag sešus! Lika man ātri pārģērbties. Iedeva kreklu – tas karājas pāri ceļgaliem. Lai spraužot biksēs. Nekas, iemetu vienu ripu, un nākamajā dienā biedrības priekšnieks pasauca pie sevis. Sagādāja slidas. Mana izmēra gan nebija, nopirka 40. numuru, nācās ievilkt divus pārus vilnas zeķu. Tā tas iesākās.'' – atzīst Elmārs Bauris.

36. gadā pirmo reizi aizgāja uz meistarkomandu LSB, kur arī spēlēja līdz 1940. gadam. Pēc tam pārgāja spēlēt pie Leonīda Vedēja uz Universitātes sporta komandu. Pēc kara turpināja spēlēt US sporta līdz 1946. gadā tika organizēta „Rīgas Dinamo” (Vēlāk „Rīgas Daugava”) komanda, kur arī PSRS čempionātos Elmārs Bauris nospēlēja 10 sezonas, lielākā daļā no kurām viņš bija komandas rezultatīvākais spēlētājs. Vienu sezona (1950. g) tika aizvadīta arī „Maskavas Spartakā”, taču slimības dēļ šis gads īsti nesanāca. Pēc tam līdz karjeras beigām1956. gadā Elmārs Bauris bija „Rīgas Daugavas” uzbrukumu līderis, 1954. gada viņš bija ceturtais rezultatīvākais PSRS čempionāta hokejists. Pēc Elmāra Baura aiziešanas no meistarkomandas, nākamajā sezonā „Rīgas Daugava” uz 19. gadiem izkrita no augstākās hokeja sabiedrības.

Pēc hokejista karjeras beigām turpināja darbu hokejā ar jauniešu komandām un viņa ievērojamākie audzēkņi ir Andris Bušs, Jevgēnijs Linkēvičs, Harijs Mellups, Haralds Norītis, Juris Reps, Kārlis Ronis, Edgars Rozenbergs, Ēriks Vītoliņš, Ēvalds Grabovskis u.c.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV