Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Madonas BMX trases atklāšanas sacīkstes „Madonas kauss”

Jānis Grīnvalds, 22.09.2009. 15:17

Sestdien, 26.septembrī, plkst. 14.00 tiks dots starts pirmajām BMX sacensībām „Madonas kauss” sporta bāzē „Smeceres sils”, kur šai vasarā, piedaloties „Māra Štromberga aģentūrai”, ar Madonas novada pašvaldības iniciatīvu, tapa jauna BMX trase.
Madonas BMX trases atklāšanas sacīkstes „Madonas kauss”

Trases autors ir neviens cits, kā Ivo Lakučs – Latvijas BMX olimpiskās vienības treneris, kurš vēl pagājušās nedēļas nogalē, attālināti, ar SMS starpniecību deva norādījumus savam audzēknim Mārim Štrombergam, palīdzot olimpiskajam čempionam atkal izcīnīt savu kārtējo lielo ierakstu sportista karjerā – pirmo reizi tika uzvarēts pasaules kausa posms. Uz šīs nots, zem „Māra Štromberga aģentūras” karoga, tiek veikti pēdējie trases sagatavošanas darbi, lai šeit, kopā ar Madonas novada pašvaldību organizētu pirmās BMX sacensības – „Madonas kauss”.

Tomēr tās nebūs pirmās BMX sacensības novada teritorijā, jo savulaik gan klubs, gan trase darbojās no Madonas netālajā Mārcienā. Tātad, jauna BMX kluba „Madona” un trases izveide, ir arī sava veida šī sporta veida renesanse. Pāris gadus atpakaļ, jauniešu BMX aktivitātes tika uzsāktas arī Madonas rajona Kalsnavas pagastā, un jācer, ka šāda jaunatnes interese par organizēto individuālo sportu tikai palielināsies, un tāds atbalsts, kā no Madonas novada pašvaldības individuālajiem olimpiskajiem sporta veidiem, būs iespējams arī citās pašvaldībās.

Runājot par jauno BMX trasi, tā ir visai īpaša pēc dažādiem parametriem:

Šeit šobrīd ir augstākais BMX starta kalns Latvijā ar nobrauciena formu un slīpuma leņķiem tādu pašu kā olimpiskajai un superkrosa trasēm. Tāds starta kalns nav novērots nevienā klasiskā BMX trasē visā pasaulē. Pēc starta ir iespējams nesalīdzināms ar citām trasēm paātrinājums, pie kura mazāk pieredzējušiem braucējiem ir jāpierod;

Šī ir 3. BMX trase Latvijā, kurai ir atsevišķa taisne sporta līmeņa braucējiem – BMX pasaulē saucama par „PRO Section”. Tā atšķiras ar iespaidīgākiem, nepieredzējušam braucējam, bīstamiem lēcieniem, kas ir īpaši aizraujoši skatītājiem;

Šī ir pirmā trase Latvijā, kurai uzstādīta holandiešu firmas „Bensink” starta iekārta, kas ir īpaši droša braucējiem, atbilst pasaules standartam, un tās darbībā ir īpaši samazināti triecieni un vibrācijas;

Šī ir pirmā trase Latvijā, kuras tapšanā savu roku pielika sportisti, vecāki un entuziasti no visas Latvijas, „Māra Štromberga aģentūras” organizētā talkā.

Jāatzīmē, ka vēl nelielas izmaiņas Madonas BMX trase piedzīvos nākamajā pavasarī, kad tiks noasfaltētas visas 3 virāžas.

Gan Madonas novada pašvaldība, gan Māra Štromberga aģentūra, gan trases autors – Ivo Lakučs, pēc šīm visām aktivitātēm un ieguldījumiem, cer uz īpašu sportisku un sabiedrisku atmosfēru ap šo BMX trasi, kurai acīmredzami, jākļūst par šī Dienvidvizemes BMX centru. Liela cerība saistās arī ar vietējiem uzņēmējiem, bez kuru atbalsta diez vai būtu iespējami tādi sasniegumi kādi tie ir Valmieras sportistiem. Lai gan trase ir gatava treniņu procesam, tomēr, kā jebkurš objekts, tā prasa regulārus uzlabojumus, papildinājumus un apsaimniekošanu, kam savukārt, nepieciešami līdzekļi. Par savu atbalstu, uzņēmējiem ir iespēja sevi saistīt ar šo trasi, BMX klubu, izmantojot visai plašus reklāmas laukumus, gan trases teritorijā, gan uz braucēju vēl netapušajiem komandas krekliem.

BMX kristības – „Madonas kauss”  norisināsies 12 sacensību grupās:

SuperPRO - vienīgā sporta grupa, kuras braucējiem jābrauc pa PRO Section;
17+ - junioru vecuma un vecāki amatieru līmeņa braucēji;
Cruiser – ši klasē brauc ar divriteņiem, kuru riteņu diametrs ir lielāks – 24”...26”;
MTB – klasē ir ļauts piedalīties tikai ar MTB tipa velosipēdiem, kuru riteņu diametrs nav mazāks par 26”;

Jaunieši – 6 g.v un jaunāki, 7 g.v, 8 g.v, 9 g.v, 10 g.v, 11-12 g.v, 13-14 g.v, 15-16 g.v;

Brīvie treniņi trasē sāksies jau no plkst. 11:00, pieteikšanās – līdz plkst. 13:00, sacensību sākums – plkst.14:00.

Interesanti arī tas, ka sacensībām SuperPRO grupā pieteicies Pekinas olimpisko spēļu dalībnieks Artūrs Matisons, kuram tās būs pirmās nopietnās sacensības pēc atkopšanās no traumas, kura tika iegūta pirms paša sezonas sākuma. Artūrs Matisons ir zināms kā pirmais latvietis, pasauls kausa posma uzvarētājs, 2006.gada Eiropas čempions un pasaules junioru čempions klasiskajā un „Cruiser” klasē. Skatītāju gaida vēl dažādas interesantas un intriģējošas lietas, lai šo sestdien būtu vērts doties uz sporta bāzi „Smeceres sils” un „dzīvajā” vērotu pirmās „Māra Štromberga aģentūras” rīkotās BMX sacensības.

Pasākumu uzkarsēs deju grupa „Aliens”. Skatītājiem  būs pieejama izbraukuma kafejnīca. Visi tiek aicināti ņemt līdz trokšņu radošus priekšmetus – taures, kastroļus, bungas, u.c. 

Ieeja par brīvu!

Madonas kausu atbalsta: Madonas bērnu un jaunatnes sporta skola; Madonas bērnu un jauniešu centrs; „Aiviekstes energobūvnieks”; „ASIGNE”; „Krūmiņa beķereja”.

Foto: Artūrs Matisons

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV