Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Šogad 21.dzimšanas dienu svin tautas iecienītākais distanču slēpojums ''Apkārt Alaukstam''

Uvis Avens, 21.01.2010. 18:52

6.februārī Vecpiebalgā, Alauksta ezera krastā norisināsies 21.tautas slēpojums "Apkārt Alaukstam".
Šogad 21.dzimšanas dienu svin tautas iecienītākais distanču slēpojums ''Apkārt Alaukstam''

Pirmais slēpojums apkārt Alaukstam notika 1984.gadā. Sākotnēji tā bija entuziastu organizēta izklaide, kas pulcēja toreizējās kopsaimniecības “Alauksts" ģimenes un šefības organizāciju pārstāvjus no Rīgas - māksliniekus, teātru un muzeju darbiniekus, draugus un tuvākos kaimiņus.

Politisko pārmaiņu, līdz ar to arī ekonomiskās situācijas ietekmē 1989. un 1990.gadā slēpojums nenotika, taču pateicoties Vecpiebalgas pagasta padomes priekšsēdētājam Aivaram Avenam un sporta entuziastam Egilam Johansonam, kā arī vietējo uzņēmēju atbalstam, tautas slēpojums tika atjaunots un virzīts kā tautu vienojošākais un absolūti unikālākais distanču slēpojums, kurš nu jau 21.gadu startēs turpat Vecpiebalgā, Alauksta ezera krastā.

Ik gadu slēpojums "Apkārt Alaukstam" norisinās februārī; slēpojuma mērķis ir aicināt skolēnus un ģimenes piedalīties sportiskās aktivitātēs, liekot saprast, ka svarīgākais ir nevis gūt uzvaru, bet izbaudīt kopā būšanas prieku, iesaistoties aktīvā atpūtā, elpojot svaigo Piebalgas gaisu, apskatot Alauksta apkārtni un gūstot pozitīvu enerģiju un emocijas. Šī ir tradīcija, kas gadu gaitā no vietēja mēroga aktivitātes kļuvusi ne vien par sporta pasākumu, bet arī par lielāko, populārāko un pašreiz vienīgo šādu tik plaša mēroga pasākumu Latvijā.

Četrus gadus, 1992., 1995., 2007. un 2008.gadā slēpojums "Apkārt Alaukstam" izpalika nepietiekamās ziemas klātbūtnes dēļ, taču šogad, pateicoties ziemas un sniega esamībai un lielajam pieprasījumam pēc distanču inventāra visos sporta preču veikalos, organizatori paredz krietni lielāku dalībnieku skaitu kā bijis iepriekšējos gados.

Kopš 2006.gada organizatoriem E.Johansonam un A.Avenam palīdzīgu roku slēpojuma organizatoriskajos jautājumos sniedz Aivara dēls Uvis. Kopīgiem spēkiem, piesaistot arī sponsorus un atbalstītājus, uz slēpojumu ierodas arvien vairāk dalībnieku. Lai sacensība būtu godīgāka, slēpojums notiek divos starta koridoros - viens sporta klasei, kurā startē sportisti un fiziski sagatavotāki slēpotāji un otrs - tautas klasei - dalībniekiem ar mazāku pieredzi, kuri tajā pašā laikā ir gatavi cīnīties par godalgām un sponsoru sagādātajām balvām.

Bet pats svarīgākais šajās sacensībās tomēr ir tautas vienotība un ticība tai, un to organizatori aicina neaizmirst nevienam, kurš 6.februārī plāno atbraukt uz Vecpiebalgu.

Slēpojuma organizatori ik gadu apkopo informāciju par kopējo pasākuma apmeklētību, tā vecākajiem un jaunākajiem dalībniekiem, par Latvijā un pasaulē atzītu sportistu klātbūtni slēpojumā, un šeit neliels izvilkums no valstī atpazīstamām personībām, kuras piedalījušās tautas slēpojumā un palīdzējušas tam kļūt par populārāko tautas slēpojumu Latvijas vēsturē:

Latvijas labākie bijušie un pašreizējie slēpotāji un biatlonisti, t.sk. olimpieši Raivis Zīmelis, Imants Vītols un Ineta Kravale, Aivars Bogdanovs, Ilmārs, Anžela un Anete Briči, Oļegs Andrejevs, brāļi Eiduki, Līga Glāzere, Zigfrīds un Jānis Hermaņi, Jānis Kaimiņš, Pēteris Kokorēvičs, Madara Līduma, Gerda Krūmiņa, Edgars Piksons, Kaspars Dumbris, Jānis Bērziņš, Kristaps Lībietis, Oļegs Maļuhins, Pēteris Sardiko, Agris Raugulis, Jēkabs Nākums, Jānis Upens, Jānis Pleikšnis, Roberts Raimo, Juris Ģērmanis, Gints Rozenbergs, pasaules motosporta zvaigznes Kristers Serģis, Artis Rasmanis, Kaspars Stupelis, Kaspars Liepiņš, brāļi Daideri, vairākkārtējais čempions ūdensmotosportā Zigfrīds Bitainis, Krievijas un Āfrikas bezceļu autosportisti Dzintars Blūms un Kaspars Līviņš, pazīstamie orientieristi Andris Blanks, Renāte Kokorēviča, Ivars Žagars, Ilmārs Limbēns, triatlonisti Anatolijs Ļevša, Jānis Ozoliņš, Viesturs Lejiņš un daudzu pasaules slēpošanas maratonu dalībnieks Jānis Ūlis, ekstrēmais ceļotājs, bijušais ASV izlases dalībnieks biatlonā Raimonds Dombrovskis, treka riteņbraukšanas vecmeistars Imants Bodnieks un BMX braucējs Aivars Būris, sabiedriski un sportiski aktīvās Spalviņu, Sukaruku, Dumbru, Kokinu, Bļodonu, Grantu, Glāzeru, Kleperu, Lūsu, Praulīšu, Pilsētnieku, Daļecku, Micānu, Baložu, Birkentālu un Zadiņu ģimenes, rakstniece Inguna Bauere ar ģimeni, vides filmu veidotāji un ceļotāji Māris un Uģis Oltes, pavārmeistars Mārtiņš Sirmais, politiķi Māris Niklass un Raitis Sijāts, dakteri Juris Bergs, Operas svētku rīkotājs Dainis Kalns, dietologs Andis Brēmanis NATO simbolikas autors, mākslinieks Jānis Krievs, mācītājs Uldis Jumejs, kokļu meistars Imants Robežnieks un daudzi citi šeit neminēti.

Kopumā pa šiem gadiem slēpojumos ir piedalījušies nepilni 5 tūkstoši interesentu. Daudzi no viņiem ir piedalījušies no gada gadā, bet Aivis Cīrulis, Ilmārs Glāzers, Nils Johansons un Ilmārs Jukevics visos līdzšinējos 20 slēpojumos.

Tikšanās vietu mainīt nedrīkst, tāpēc tiekamies ikgadējā slēpojumā "Apkārt Alaukstam" jau 6.februārī Vecpiebalgā, Alauksta ezera krastā.

Pieteikšanās no 25.janvāra pasākuma oficiālajā mājas lapā www.apkart-alaukstam.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV