Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Prezenteta grāmata "Latvija Vankūverā”

Ilze Āķe-Vīksne, 13.05.2010. 17:18

Šodien ,13.maijā, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ilggadējās atbalstītājas Swedbank telpās uz noslēdzošo tikšanos ieradās Latvijas Olimpiskā komanda, lai piedalītos LOK izdotās grāmatas „Latvija Vankūverā” prezentācijā, kas pielika „simbolisku punktu” XXI ziemas Olimpiskajām spēlēm Vankūverā.
Prezenteta grāmata "Latvija Vankūverā”

Grāmata „Latvija Vankūverā” veltīta 58 Latvijas olimpiešiem, kuri šā gada februārī pārstāvēja mūsu valsti XXI ziemas Olimpiskajās spēlēs. Grāmatas 240 lapaspuses ir bagātīgi ilustrētas, tās latviešu un angļu valodā stāsta ne tikai par notikumiem olimpiskajās sacensībās, bet arī raksturo situāciju, kādā Latvijas ziemas sports atradās 2010. gada sākumā, kā deviņos sporta veidos mūsu atlēti nonāca līdz olimpiskajiem startiem, kādi sasniegumi šajos sporta veidos gūti iepriekšējās spēlēs.
Uz LOK izdotās grāmatas prezentāciju ieradās vairāk nekā 50 Latvijas Olimpiskās delegācijas pārstāvju - olimpieši, treneri un komandas medicīniskais un tehniskais personāls, kā arī olimpiskās kustības atbalstītāju pārstāvji. LOK ģenerālsponsori „Latvijas Mobilais Telefons”, „Latvijas valsts meži”, sponsori „Swedbank” un „Latvijas Gāze” un atbalstītāji „Lufthansa”, „JCDecaux” un „Draugiem.lv” gan apsveica sportistus ar panākumiem, gan saņēma LOK piemiņas veltes par ieguldījumu olimpiskās kustības attīstībā.
Kā vieni no pirmajiem grāmatu „Latvija Vankūverā” saņēma tās galvenie varoņi - Vankūveras ziemas Olimpisko spēļu vicečempioni Martins Dukurs (skeletons) un brāļi Andris un Juris Šici (kamaniņu sports), viņu treneri un vecāki, kā arī Swedbank rīkotās akcijas „Atbalstam mūsējos kopā!” dalībnieki, kuru sūtītie novēlējumi vislabāk patika pašiem olimpiešiem.

Grāmatas atvēršanā ar Ģirtu Ankipānu, Krišjāni Rēdlihu un Sergeju Naumovu bija pārstāvēta arī Latvijas hokeja izlase, kas patlaban cīnās pasaules čempionātā Vācijā. Ankipāns šoreiz izlases pretendentu skaitā neiekļuva rokas traumas dēļ.

Slēpotāja Anete Brice atzina, ka dalība spēlēs bijusi ļoti nozīmīga uzkrātās pieredzes dēļ. “Jau pirms astoņiem gadiem vecāki runāja, ka būs jāstartē olimpiādē. Sākumā tas likās kā joks, bet beigās viss bija nopietni. Tie ir nozīmīgākie sporta svētki, svarīgāki par tiem nav izdomāti.”

„Latvija Vankūverā” sastādītājs Dainis Caune uzsvēra: „Tā ir devītā grāmata par Latvijas sportistu startiem olimpiskajās spēlēs. Katrā no izdevumiem LOK cenšas lasītājiem piedāvāt kaut ko jaunu. Šoreiz izdevums papildināts ar īpašu statistikas sadaļu par Latvijas sportistiem visās ziemas olimpiskajās spēlēs, kurā mūsējo, arī padomju laiku un ārzemju tautiešu, veikums sagrupēts pa sporta veidiem, radot vieglu pārskatāmību.”

Savukārt LOK prezidents Aldons Vrubļevskis uzrunā atzina, ka Latvijas sportistu starts Vankūverā bijis veiksmīgs, īpaši atzīmējot kamaniņbraucēju brāļu Šicu un skeletonista Martina Dukura izcīnītās sudraba godalgas, kuras nebūtu iespējamas bez ģimenes atbalsta.

Pasākuma neoficiālajā daļā tika sarīkotas roku laušanās sacensības, kurās olimpisko vicečempionu tēvi Dainis Dukurs un Jānis Šics cīnījās neizšķirti.

LOK birojā (Rīgā, Elizabetes ielā 49) grāmatu varēs iegādāties par 12,10 latiem, bet Latvijas grāmatnīcās tā maksās nepilnus 20 latus.

Tik īsā laikā grāmata līdz lasītājiem nonākusi pateicoties saliedētam un mērķtiecīgam autoru kolektīvam, kuru veidoja LOK sadarbībā ar Sporta apgāda fondu un aģentūru DUE.

Grāmatas sastādītājs un redaktors ir Dainis Caune, kurš veidoja arī pirmo izdevumu par mūsu sportistu startiem olimpiskajās spēlēs pēc neatkarības atgūšanas "Latvija atgriežas". Tekstus kopā ar Cauni (Sports) veidoja Jānis Matulis (Sporta Avīze), Ilmārs Stūriška (Latvijas Avīze), Arturs Vaiders (parsportu.lv) un Māris Zembergs (Diena).

Fotoredaktors Ilmārs Znotiņš grāmatā apvienoja visu piecu spēlēs akreditēto fotogrāfu - Romāna Kokšarova (Mediju Nams), Aivara Liepiņa (Diena), Viestura Serdāna (Latvijas Avīze) un Daiņa Caunes (Sports) labākos darbus.

Grāmatas maketu veidoja aģentūras DUE mākslinieciskā redaktore Inta Bērente-Strenga, māksliniece Līga Delvera un datorgrafiķis Andris Auzenbahs.

Savukārt statistikas sadaļas autore ir Aija Erta (LOK), bet par angļu valodas tekstu rūpējās Valdis Jānis Kursietis.

Līdz šim izdevumos fiksēti mūsu olimpiešu starti Albērvilā, Barselonā, Lillehammerē, Nagano, Sidnejā, Soltleiksitijā, Atēnās, Turīnā un Pekinā (nav atsevišķa izdevuma tikai par Atlantas Olimpiskajām spēlēm 1996.gadā). Tās ir vēsturiskas liecības tam, kādi bijām pirms divdesmit gadiem, kā esam attīstījušies un kādi esam tagad.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV