Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Orientieristi atgriezušies no Pasaules Studentu orientēšanās čempionāta

Anda Bīriņa, 27.07.2010. 14:53

Nedēļas nogalē mājās pārbraukuši desmit jaunie orientieristi no Latvijas, kas piedalījās Pasaules Studentu čempionātā (WUOC 2010) Zviedrijā. Čempionātā, kas notika no 18. līdz 24.jūlijam, sportisti no visas pasaules sacentās garajā distancē, sprintā, vidējā distancē, kā arī stafetē. Uz Zviedriju no mūsējiem bija devušies pieci vīrieši un piecas sievietes: Jānis Kūms, Andris Jubelis, Artūrs Pauliņš, Kristaps Jaudzems, Atis Dandens, kā arī Krista Mihailova, Ilze Cahrausa, Janeta Turka, Laura Vīķe un Marita Freimane, taču tikai retais no sacensībām atgriezās, pilnībā apmierināts ar savu sniegumu.
Orientieristi atgriezušies no Pasaules Studentu orientēšanās čempionāta

Pasaules Studentu čempionāts sākās ar garo distanci, kurā visaugstākajā vietā no mūsu pārstāvjiem ierindojās Laura Vīķe (Laura Latvijā pārstāv orientēšanās klubu "Kāpa" un šogad startē arī norvēģu kluba "Kongsberg O-lag" sastāvā). Viņai ar rezultātu 01:13:27 7660m garajā distancē izdevās ierindoties 35.vietā. Vīriešu konkurencē no latviešiem ātrākais bija Jānis Kūms no Gaujienas (Latvijā pārstāv OK"Alūksne", bet Somijā- klubu „Pihkaniskat"), kurš arī sākumā lika lielas cerības tieši uz garo distanci, teju 12 km pieveicot 01:28:21. Kā viņš pats komentē savu veikumu, „Garo distanci fiziski izturēt man nebija problēmas, taču distances pirmo pusi veicu samērā lēnā tempā, jo baidījos kļūdīties. Kad apradu ar apvidu, tad jau viss bija kārtībā. Noteikti vajadzēja aizvadīt kādu treniņu līdzīgā apvidū."

Nākamajā dienā norisinājās sprinta sacensības, kurā lielas cerības tika liktas uz Artūru Pauliņu (Latvijā Artūrs pārstāv Ok "Azimuts", bet Zviedrijā klubu "Rehns bk"). Taču, pēc viņa paša vārdiem, Artūram čempionātā neizdevās pierādīt savas sprinta dotības, līdz ar to viņš ierindojās 28.vietā, uzvarētājam Jerker Lysell no Zviedrijas 3280m garajā distancē zaudējot vienu minūti un 48,4 sekundes. No meitenēm vislabāk sprintā veicās Laurai Vīķei, viņai 44.vieta.

WUOC vidējā distancē vislabāk no mūsējiem gāja Kristai Mihailovai (Latvijā pārstāv „Auseklis" IK), kura ar rezultātu 34:45 (3,9 km, 255m kāpums) spēja izcīnīt 11.vietu no gandrīz simts dalībniecēm. Laura Vīķe šajā distancē ieņēma 19.vietu ar rezultātu 35.44, bet Kristaps Jaudzems no OK Saldus tajā pašā dienā ieguva 31.vietu, 4,9 km garajā distancē (290m kāpums) finišējot ar rezultātu 36 minūtes un 6 sekundes.

Kristas Mihailovas vidējā distancē izcīnītā 11.vieta tā arī palika augstākā iegūtā vieta starp Latvijas pārstāvjiem sacensību laikā, jo arī stafetēs šo rezultātu mūsējiem pārspēt neizdevās. Domājams, ikviens, kas stafetes vēroja tiešajā pārraidē internetā, pārliecinājās, ka tās bija ļoti aizraujošas un spraigas. Grūtā cīņā ar diezgan blīviem rezultātiem mūsu puišu komanda (Jānis Kūms, Kristaps Jaudzems, Artūrs Pauliņš) spēja ierindoties 13.vietā, komandai no Zviedrijas, kas triumfēja sacensībās, kopumā zaudējot desmit minūtes. Savukārt meitenes (Ilze Cahrausa, Krista Mihailova un Laura Vīķe) izcīnīja 15.vietu.

Kā atzīst daudzi no aptaujātajiem orientieristiem - par to, ka uz Pasaules Studentu čempionātu bija devušies vieni no pasaules spēcīgākajiem orientieristiem, varēja pārliecināties ik uz soļa. Taču jau pavisam drīz, 8.augustā Norvēģijā sāksies Pasaules čempionāts orientēšanās sportā, kurā Latvijas izlase atkal varēs mērot spēkus ar pasaulē ātrākajiem orientēšanās sporta pārstāvjiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV