Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

No Pasaules čempionāta orientēšanās sportā Latvijas sportisti mājās pārved 11.vietu

Anda Bīriņa, 17.08.2010. 16:22

Pāris dienas atpakaļ noslēdzies vairāk kā nedēļu ilgušais Pasaules čempionāts orientēšanās sportā (WOC2010), kas šogad norisinājās Norvēģijā Trondheimā. Šajās nozīmīgajās sacensībās mūsu valsti pārstāvēja Latvijas izlase septiņu sportistu sastāvā. Uz WOC bija devušies Aija Skrastiņa, Kristīne Kokina, Laura Vīķe, Mārtiņš Sirmais, Edgars Bertuks, Kalvis Mihailovs un Artūrs Pauliņš. Atskatoties uz čempionātu, jāteic, ka augstākās vietas mūsējie spēja izcīnīt, savus spēkus apvienojot stafetēs un iegūstot 11.vietu vīriešu konkurencē, kā arī 17.vietu sieviešu konkurencē.
No Pasaules čempionāta orientēšanās sportā Latvijas sportisti mājās pārved 11.vietu

Salīdzinoši labi čempionātā veicās Aijai Skrastiņai, kura spēja kvalificēties pilnīgi visām distancēm (sacensību finālos startē 15 ātrākie sportisti no katra kvalifikācijas skrējiena, kuros orientieristi sadalīti vairākās grupās), tādējādi izcīnot 34.vietu sprintā, 31.vietu vidējā distancē, 25.vietu garajā distancē un palīdzot mūsu komandai stafetēs ierindoties 17.vietā. Tomēr jāpiebilst, ka Aija pasaules mērogā ir diezgan stabila Top 20 skrējēja, tāpēc saprotams, ka bija cerēts uz augstākiem rezultātiem.

Sprinta distancē augstāko vietu no Latvijas izlases sportistiem ieņēma Mārtiņš Sirmais, ierindojoties 30.vietā, taču viņš nespēja kvalificēties finālsacensībām vidējā distancē. Vidējās distances finālam nekvalificējās arī Edgars Bertuks, bet noteikti jāpiemin Edgara iegūtā 33.vieta garajā distancē, 15,1 km garo distanci kalnainajā apvidū pieveicot ar laiku 1:53:04. Kalvis Mihailovs šajā pašā garās distances finālskrējienā ierindojās 41.vietā, bet Laura Vīķe, sieviešu konkurencē sacenšoties 9,9 km garā distancē, ieņēma 36. vietu.

Par iemesliem, kāpēc šī čempionāta rezultāti nebija tik augsti, kā cerēts, komentē treneris Edgars Bernāns, kas bija devies līdzi Latvijas izlasei: „Kopumā izlases sniegums man šķiet atbilstošs sagatavošanās apstākļiem. Lai arī bijām cerējuši uz augstākiem rezultātiem, sportisti katrā ziņā izdarīja visu, kas bija viņu spēkos. Čempionāta laikā iezīmējās jau iepriekš paredzamā problēma- mūsu izlases dalībnieki, atšķirībā no citu valstu orientieristiem, nebija pieraduši pie specifiskā Trondheimas apvidus, jo šajā apvidū nebija aizvadījuši nevienu treniņnometni. Domājams, tieši tehniskā sagatavotība gan Mārtiņam Sirmajam, gan Edgaram Bertukam liedza kvalificēties vidējās distances finālam, kaut arī šie abi sportisti vidējās distancēs ir ļoti augstā līmenī. Savukārt, pēc pāris dienām, kad norisinājās kvalifikācijas skrējieni par iekļūšanu garās distances finālā, mūsējie pie apvidus bija jau nedaudz pieraduši un garās distances finālsacensībām spēja kvalificēties četri no sešiem Latvijas orientieristiem. Domājams, šī gada pieredze skaidri norāda uz to, ka šāda mēroga sacensībām ir jāgatavojas laicīgi ne tikai pašiem sportistiem. Ilgstošs darbs būtu jāiegulda arī citiem cilvēkiem, nodrošinot šiem sportistiem pienācīgas iespējas čempionātam sagatavoties tehniskajā ziņā."

Kā jau sacensību organizatori tika solījuši, šis Pasaules čempionāts bija īpaši aizraujošs un visi interesenti tam varēja viegli sekot līdzi gan interneta video pārraidē, gan arī tiešraidēs vērojot sportistu GPS ceļus. Kopumā Pasaules čempionātam līdzi sekojuši aptuveni 30 tūkstoši interesenti, bet sprinta finālu Trondheimas vecpilsētā uz vietas vēroja desmit tūkstoši skatītāju. No šīs nedēļas visi sportistu GPS ceļi bez maksas apskatāmi adresē http://live.woc2010.com/tracking.html - tur iespējams aplūkot arī Latvijas izlases pārstāvju paveikto.

Nākamgad Pasaules čempionāta karogs tiks uzvilkts Francijā. Francijas Orientēšanās Federācija ļoti lepojas ar tai piešķirto godu rīkot šādas sacensības un sola, ka tas būšot īpaši skaists notikums.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV