Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Jānis Preiss ar dēli mērojis 120 km pa Baltijas jūru

Anda Podziņa, 29.08.2010. 17:27 | komentāri (1)

24.augustā ap plkst.21:30 Liepājā atgriezās godalgotais latviešu ūdenssportists liepājnieks Jānis Preiss, kurš bija apņēmies ar vējdēli šķērsot Baltijas jūru no Gotlandes līdz Liepājai. Stiprais vējš šo ieceri neļāva īstenot tā, kā tas bija plānots - ar vējdēli Preiss veica aptuveni divas trešdaļas ceļa, taču vētras dēļ atlikušo attālumu viņš bija spiests mērot uz pavadošās jahtas klāja.
Jānis Preiss ar dēli mērojis 120 km pa Baltijas jūru

Galerijas:

Sākumā brauciens tika plānots no Liepājas uz Gotlandi, tomēr pakļaujoties vēja maiņai, tika mainīts brauciena virziens, bet turpceļš uz Gotlandi mērots uz jahtas "Ananda". Gotlandes pilsētā Slitē "Xcelsior Sailling Team" jahta ieradās naktī no pirmdienas uz otrdienu. Tur arī tika atrasta piemērota vieta, kurā uzvilkt līdzi vesto Liepājas karogu.

No rīta ap 6:30 izbraucot no Slites, prognozes liecināja, ka vētras epicentru būs iespējams apsteigt ceļā uz Latviju. Ja ceļa sākumā vēja stiprums bija ap 10-12 metriem sekundē, tad pēcpusdienā tas pakāpeniski palielinājies brāzmās līdz 25 un pat vairāk metriem sekundē. Lai gan Jānis ir spējīgs sērfot arī šādos apstākļos tam bija nepieciešams nomainīt inventāru, ko vētras laikā vairs nebija iespējams izdarīt. Drošības apsvērumu dēļ tika nolemts kāpt uz jahtas klāja. Spēcīgā vēja dēļ arī jahtai tika nolaista bura, līdz ar to tā ceļu mēroja lēnāk, un Liepājā nonāca vēlāk nekā iecerēts.

Neskatoties uz to, ka stiprais vējš iztraucēja pilnībā realizēt ieceri ar vējdēli šķērsot jūru no Slites ostas Gotlandē līdz Liepājai, var uzskatīt, ka Jānis Preiss paveicis īstu varoņdarbu, pieveicot 120 kilometrus atklātā jūrā pie tik spēcīga vēja.

Savukārt krastā Jāni Preisu no smagā brauciena sagaidīja gan Liepājas mērs Uldis Sesks, gan sponsoru sarūpētās dāvanas. Pasākuma ģenerālsponsors, pateicoties kuram bija iespējams veikt šo mēģinājumu – "Latvijas Mobilais Telefons" – Jānim dāvināja 200 bezmaksas sarunu stundas. Savukārt atbalstītājs BTA, sveicot Jāni dzimšanas dienā, apsolīja atbalstīt arī nākamo šādu mēģinājumu.

Foto: Andrejs Terentjevs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV