Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Aizvadītas garākās un grūtākās orientēšanās sacensības - Latvijas čempionāts orientēšanās maratona distancē

Anda Bīriņa, 05.10.2010. 16:31

Saulainajā nedēļas nogales sestdienā, 2.oktobrī, spēcīgākie un izturīgākie Latvijas orientieristi pulcējās Tērvetes dabas parkā, kur orientēšanās klubs "Saldus" sadarbībā ar Latvijas Valsts mežiem un orientēšanās klubu "Sprīdītis" rīkoja šī sporta veida sezonas noslēguma nopietnāko pārbaudījumu - Latvijas čempionātu orientēšanās maratona distancē, kas tika vērtēts arī Latvijas kausa ieskaitē. Šķiet, orientieristi, kas devās distancē, visi kā viens varētu apgalvot, ka viegli nebija. Par to liecina kaut distanču garumi - elites vīriem bija jāpieveic pat 25,9 kilometri.
Aizvadītas garākās un grūtākās orientēšanās sacensības - Latvijas čempionāts orientēšanās maratona distancē

Kopējais starts, kas tika dots visām grupām, bija nopietna psiholoģisko spēju, taktikas un izturības pārbaude, bet distanču garumi nodrošināja to, ka Latvijas čempionātā maratona distancē uzvaras laurus plūks tikai paši izturīgākie un labākie orientieristi.

Kā jau varēja paredzēt, īpaši grūta un smaga bija vīru elites grupas distance – 25,9 km garo pārbaudījumu izturēja vien deviņi no 13 startējušajiem sportistiem. Gāja dažādi un līdz pat distances beigu daļai īsti nevarēja paredzēt, kāds izveidosies uzvarētāju trijnieks.

Rezultātā V21E grupā uz pjedestāla augstākā pakāpiena stājās Jānis Krūmiņš (Briksnis SK, 2:33:29), kas uzvarējis sešos no septiņiem pēdējo gadu maratoniem. Otro vietu ieguva Renārs Roze (Ogre OK, 2:37:19), bet trešo - Jānis Kūms (Alūksne OK, 2:42:15).

Savukārt sieviešu elites grupā, kurā, jāatzīst, bija gaužām neliela konkurence, zelta medaļu 15,7 km garajā distancē izcīnīja Baiba Ozola (Mona OK, 2:04:25), aiz sevis ar krietnu atrāvienu atstājot Aivu Jakovelu (RSP, 3:10:22) un Daci Traniņu (individuāli, 3:11:44). Pilnus visu grupu rezultātus iespējams aplūkot http://www.garants.lv/oksaldus/sacensiibas/LVcemp2010_Maratons/results.html.

Kā atzīst sacensību direktors Oskars Zērnis, "Šķiet, ka tam, ka sacensības norisinājās tik pozitīvi, talkā nāca labais laiks. Jau gatavojoties mačiem, sapratām, ka šajā apvidū būs grūti saplānot sarežģītas distances, jo Tērvetes dabas parkā ir daudz takas un ceļi, tomēr, liekas, ka priekš šī apvidus distances izdevās izplānot labas. Kā pēc sacensībām dzirdēju no elites grupas vīriem, distances garums bija pietiekams, jo apkārtnes kalnainais apvidus tomēr distances veikšanu padarīja diezgan nogurdinošu. To, ka dažam labam spēki bija izsmelti, jau arī labi varēja redzēt pēc sportistu sejām. Par elites vīru grupas uzvarētāju Jāni Krūmiņu man nebija nekādu šaubu – tā kā ne Mārtiņš Sirmais, ne Edgars Bertuks nestartēja, biju gandrīz vai simtprocentīgi pārliecināts, ka šajā grupā uzvarēs Jānis Krūmiņš, kā arī notika."

Kā liecina apkopotie statistikas rādītāji, pēdējos gados ne tikai būtiski pieaudzis to cilvēku skaits, kas savu brīvo laiku izvēlas pavadīt dabā, dodoties uz orientēšanās sacensībām, bet arī to sportistu skaits, kas par sevi jūtas tik pārliecināti, lai piedalītos Latvijas čempionātā orientēšanās maratona distancē. Ja, piemēram, 2001.gadā Latvijas čempionātā šajā distancē piedalījās vien 110 cilvēki, tad gadu laikā šis skaits ir pakāpeniski audzis un šogad Tērvetē uz starta līnijas pulcējās jau 338 orientieristi.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV