Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Eiropas čempionāta ceturtais posms snovbordkrosā pirmo reizi notiks Latvijā

Slēpošanas un atpūtas parka "Ozolkalns" administrācija, 10.01.2011. 09:04

No 5. līdz 6.februārim Ozolkalnā, Cēsīs notiks Eiropas čempionāta ceturtais snovbordkrosa posms, un tajā piedalīsies vadošie Eiropas sportisti un zvaigznes.

Slēpošanas un atpūtas parks ''Ozolkalns'' iekļauts Starptautiskās slēpošanas federācijas (FIS) 2011. gada Eiropas kausa izcīņas kalendārā. Latvijas Slēpošanas savienības prezidents Vairis Brīze atzīmē, ka Latvija nav kalnu lielvalsts, bet mūsu cilvēku pašaizliedzīgais darbs ir starptautiski augstu novērtēts, tādēļ arī skatītājiem Latvijā būs iespēja vērot labākos sportistus Eiropā klātienē. "Protams, šāda līmeņa sacensības nav iespējams organizēt, balstoties tikai uz iniciatīvu un fanātisku darbu, nepieciešami arī finanšu līdzekļi. Pašreizējās aplēses liecina, ka sacensību rīkošana izmaksās virs 40 000 latu," skaidro Ozolkalna valdes priekšsēdētājs Ģirts Kaļķis. "Šī ir teicama reklāma valstij, kur nav lielu kalnu. Tā kā sacensību rīkošanai paredzētā summa ir liela un parasti šādas sacensības tiek plaši atspoguļotas starptautiskajos plašsaziņas līdzekļos, tad ceram arī uz nelielu pašvaldības un privātu sponsoru atbalstu. Šobrīd esam vienojušies ar Cēsu pašvaldību par palīdzību sacensību organizēšanā, priecātos arī par valsts atbalstu."

Lai pēc iespējas labāk sagatavotos gaidāmajām sacensībām, trases veidošanā iesaistīs profesionāļus. Šogad trases plānošanā un izveidē piedalīsies viens no labākajiem Latvijas snovbordistiem Toms Vasins, kurš bija savācis pietiekami FIS punktu, lai startētu iepriekšējās Olimpiskajās spēlēs. "Šāda līmeņa sacensības Baltijā ir iespējams sarīkot vienīgi Ozolkalnā, pateicoties pietiekami garajai trasei (500 metri) un prasmīgi izmantotajam dabīgajam reljefam," atzīst Ģ.Kaļķis. "Sacensību rīkošanai ir vairāki plusi. Pirmais - pierādīt kalnu lielvalstīm mūsu profesionalitātes līmeni. Otrkārt, mūsu jaunie censoņi var gūt pārliecību, ka labu līmeni var sasniegt arī Latvijas apstākļos, lai pēc tam cīnītos ar Austrijas, Itālijas Šveices, Francijas un citu kalnu slēpošanas lielvalstu sportistiem. Treškārt, ikviens snovotājs varēs izmēģināt spēkus trasē, kas ir starptautiski atzīta un kurā cīnījušies labākie sportisti no visas pasaules," atzīmē Ozolkalna valdes loceklis Guntars Senkāns.

Ozolkalns jau divus iepriekšējos gadus ir rīkojis starptautiska mēroga sacensības olimpiskajā disciplīnā snovbordkrosā, kurās tika izcīnīti FIS ieskaites punkti. FIS tiesneši novērtēja vietējo organizatoru sniegumu un ieteica Latviju kā piemērotu vietu Eiropas kausa posma rīkošanai. "Trase ir ļoti labi pielāgota reljefam, ideāli saplūst ar to. Ļoti interesants un aktīvs starts, ātra noslēdzošā daļa ar četriem tramplīniem, teicamas virāžas," uzsver 2010.gada Pasaules kausa ieguvējs francūzis Pjērs Voltjē (Pierre Vaultier), kurš piedalījās Ozolkalna iepriekš rīkotajās starptautiskajās sacensībās. "Satriecoša trase, ļoti interesanta starta sekcija - tā ir vistehniskākā daļa. Šī trase ir liels izaicinājums pat augsta līmeņa sportistiem! Es biju pārsteigts, ko organizatori ir izspieduši no šā mazā kalna!" saka Belijs Brits Berguiss (Belly Britt Berghuis), holandiešu sportists.

Snovbordkross ir viena no snovborda disciplīnām, kas kopš 2006.gada ir iekļauta ziemas olimpisko spēļu programmā. Uz starta vienlaikus stājas četri vai seši sportisti, kas cenšas pēc iespējas ātrāk izbraukt trasi, kas tiek veidota ar virāžām un dažādiem šķēršļiem. Ātruma nodrošināšanai tiek izmantota kalna nogāze un dažādi dabīgi vai mākslīgi būvēti trases elementi. Pārvarot šķēršļus, pieredzējuši sportisti traucas no kalna ar ātrumu, kas var sasniegt pat 70-80 km/stundā, un lēcieni trasē var būt līdz pat 30 metrus tāli.

Skatītājiem tā ir lieliska iespēja baudīt aizraujošas sacensības turpat trases malā. Īpaši labs skats paveras no krēslu pacēlāja. Jāatzīmē, ka zaļā un sarkanā slēpošanas trases, kā arī kamaniņu kalns netiks slēgti un ierastais nedēļas nogales ritms netiks traucēts. Darbosies āra un iekšas kafejnīca, bērnu rotaļu istaba, inventāra noma.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV