Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Sadalītas medaļas Latvijas Ziemas čempionātā orientēšanās sportā

Anda Bīriņa, 24.01.2011. 15:54

Aizvadītajā nedēļas nogalē vairāk kā 300 orientieristi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tikās Alūksnē, lai sacenstos orientēšanās sportā uz slēpēm un mērotu spēkus Latvijas Ziemas čempionātā. Tā kā Baltijas valstīs šādas orientēšanās sacensības uz slēpēm nenotiek bieži, turklāt Latvijas čempionāts tika iekļauts arī EST-LAT Orientēšanās līgā, Alūksnē pulcējās arī ļoti daudzi spēcīgi ziemas orientieristi no kaimiņvalstīm, kas solīja sastādīt nopietnu konkurenci mūsu pašu sportistiem.
Sadalītas medaļas Latvijas Ziemas čempionātā orientēšanās sportā

Pirmajā sacensību dienā orientieristi startēja sprinta distancē, kas pārsvarā norisinājās Alūksnes pils parkā, kā arī sniegotajā Alūksnes pilssalā. Šajā dienā daudzus orientieristus samulsināja apstāklis, ka distance veda arī pāri Alūksnes ezeram, tādējādi nācās slēpot pa aizsalušo un aizsnigušo ūdenstilpni, kas savā ziņā daudziem bija negaidīts jaunums.

Sacensības izvērtās patiesi spraigas un ļoti ātras. Spēcīgāko vīru elites grupā 38 sportistu konkurencē pēc dinamiskas cīņas izrādījās, ka vienādu rezultātu (16:16) 3,5 km garajā distancē uzrādījuši gan Toms Veits no Purva Bridējs OK, gan Andris Kivlenieks no Ogres orientēšanās kluba, aiz sevis vien pāris sekundes atstājot stipros lietuviešus un igauņus. Trešo vietu absolūtajā vērtējumā ieguva lietuvietis Nerijus Šulčys, no uzvarētājiem atpaliekot vien sešas sekundes. Tuvākais sekotājs no Latvijas – Mārtiņš Sirmais (Auseklis IK) ar rezultātu 17:19 sprinta distancē kopumā ierindojās 10.vietā, taču Latvijas čempionāta vērtējumā ieguva godpilno trešo vietu.

Savukārt dāmu elites grupas konkurencē, kā ierasts, ļoti augstu latiņu uzstādīja spēcīgā igauniete Daisy Kudre, kura ar rezultātu 14:49 3km garajā distancē uzvarēja ļoti pārliecinoši. Otrajā, trešajā un ceturtajā vietā sekoja orientieristes no Lietuvas, bet Latvijas ātrākā sprinta distances veicēja bija Kristīne Veita (16:46, Purva Bridējs OK), kura kopumā ierindojās piektajā vietā, bet ieguva Latvijas Ziemas čempionāta Sprinta distances zelta medaļu. Pie sudraba medaļas tika Dina Zobena, bet bronzu izcīnīja Laima Klauža (abas Purva Bridējs OK).

Savukārt svētdien sacensības norisinājās netālu no Alūksnes esošajā ziemas sporta centrā "Mežinieki", kur 346 sportisti sacentās garajā distancē. Gan sacensību līdzjutēji, gan arī paši sportisti ar īpašu interesi gaidīja, kā risināsies notikumi elites grupās – garajās distancēs tie ir īpaši interesanti, jo atkarīgi ne tikai no orientieristu prasmes izvēlēties labākos ceļus uz kontrolpunktiem, bet arī no sportistu izturības un fiziskās sagatavotības.

Vīru elites grupā 18,9 km garajā distancē absolūtajā kopvērtējumā ar rezultātu 1:34:09 triumfēja igaunis Even Toomas, tomēr viņam cieši uz pēdām ar rezultātu 1:36:22 sekoja ogrēnietis Andris Kivlenieks, kurš, visiem par lielu pārsteigumu, pat krietnu gabalu slēpojot ar salauztu slēpi, tik un tā spēja iegūt Latvijas čempiona zelta medaļu garajā distancē. Andra uzrādītais rezultāts bija sekundi sekundē vienāds ar līdera brāļa Tiit Toomas rezultātu, kas tad arī ar Andri Kivlenieku dalīja otro un trešo vietu. No Latvijas pārstāvjiem otro un trešo ātrāko rezultātu uzrādīja attiecīgi Toms Veits (1:45:50), un Andris Jubelis (1:49:51, Madonas BJSS), kuri ieguva Latvijas čempionāta sudraba un bronzas medaļas.

Kā stāsta Andris Kivlenieks, „Latvijas čempionātu gaidīju ar nepacietību, jo tajā solījās būt aizraujošas distances gan sprintā, gan garajā, kā arī uz sacensībām bija pieteikušies visi stiprākie Baltijas valstu ziemas orientēšanās elites sportisti. Tātad bija gaidāma sīva cīņa par vietu trijniekā. Pirmajā dienā sprinta distanci aizvadīju ar pārāk daudz kļūdām, tāpēc priecājos, ka biju pietiekami ātrs, lai dalītu pirmo vietu ar Tomu Veitu. Otrajā dienā, veicot garo distanci, pie trešā kontrolpunkta stāvais un nelīdzenais kalns bija liktenīgs vienai no manām slēpēm. Apsverot visus plusus un mīnusus, izlēmu turpināt distanci ar tādu slēpi, kāda tā ir, jo distance vēl bija tikai pašā sākumā. Jāsaka godīgi, pārvietošanās ar salauztu slēpi prasa daudz spēka, tāpēc, kad biju ar lauzto slēpi noslēpojis aptuveni trīs kilometrus, izlēmu turpināt distanci gar finišu, kur mani gaidīja maiņas slēpes. Tā kā priekšā vēl bija trīs ceturtdaļas distances, par spīti daudz patērētajiem spēkiem, tomēr centos atgūt zaudēto. Kopumā vērtējot, šķiet, ka tas man izdevās - distanci veicu labi, un domāju, ja nebūtu starpgadījums ar salauzto slēpi, es būtu pacīnījies ar Even Toomas arī par uzvaru kopējā vērtējumā."

Sieviešu elites grupas konkurencē 10,8 km garajā distancē jau otro dienu pēc kārtas uzvaru ieguva igauniete Daisy Kudre, kura distanci veica ar rezultātu 1:07:30. Viņai, līdzīgi kā sprintā, sekoja lietuviete Ramune Arlauskiene (1:10:38). Liels bija līdzjutēju prieks, uzzinot, ka absolūtajā vērtējumā trešo vietu izdevies iegūt Latvijas pārstāvei Laimai Klaužai (1:15:32), kas tikai par vienu sekundi apsteigusi spēcīgo Lietuvas sportisti Gabiju Razaityti, kura ierindojās ceturtajā vietā. Līdz ar to Laima Klauža ieguva Latvijas Ziemas čempionāta garās distances zelta medaļu. Sudraba medaļu saņēma Kristīne Veita (1:19:22), bet bronzu – Dina Zobena (1:25:56).

Kā atzīst sacensību organizators Vilnis Veļķeris, šīs sacensības rīkot ir bijusi liela uzdrīkstēšanās un milzīga savu spēku pārbaude – it īpaši tāpēc, ka ziemas orientēšanās mērogā šim mačam bijusi liela nozīme un to apmeklēja arī daudzi ārvalstu sportisti. „No saimnieciskās puses lūkojoties, jāteic, ka sacensību organizēšanā bija jāiegulda milzīgs darbs. Ļoti daudz laika pagāja Indulim Peilānam un Paulim Bričonokam no OK „Kāpa", lai saplānotu gan interesantas distances, gan arī izveidotu kvalitatīvu trašu tīklu. Taču es ļoti priecājos, ka sacensības izdevās lieliskas un sportistiem tās sniedza gandarījumu. Lielu paldies par ieguldīto darbu jāsaka ne tikai sacensību dalībniekiem un maniem kolēģiem no orientēšanās kluba Alūksne, bet arī atbalstītājiem no ''Est-O-Lat'' līgas, kā arī sporta klubam Kāpa. Paldies arī Latvijas Orientēšanās federācijai un Alūksnes novada pašvaldībai!"

Šis Latvijas Ziemas čempionāts bija arī 1. kārta jaunizveidotajā EST-LAT Orientēšanās līgā, kas tapusi projekta „"Est-O-Lat" līga" ietvaros ar mērķi atjaunot un nodrošināt ilgtspējīgu orientēšanās dzīvi Latvijas - Igaunijas pierobežā. Projektu 85 % apmērā līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Foto: Andris Kivlenieks, autore Dace Buža

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV