Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Latvijas Jaunatnes olimpiādē uzvar Madonas 1.vidusskola

Ilze Āķe – Vīksne, 06.02.2011. 13:28

Šīs nedēļas nogalē, 4. un 5.februārī, Ērgļos jau septiņpadsmito reizi notika lielākie skolēnu ziemas sporta svētki Latvijā – Jaunatnes ziemas olimpiāde, kuru organizēja Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) sadarbībā ar Ērgļu novada domi. Tajā piedalījās 1075 dalībnieki 117 skolu komandās no 43 pašvaldībām.
Latvijas Jaunatnes olimpiādē uzvar Madonas 1.vidusskola

Skolu komandu kopvērtējumā spēcīgākie izrādījās Madonas 1.vidusskolas skolēni, mājās aizvedot 7 zelta, 6 sudraba un 4 bronzas medaļas. Jāatzīmē, ka Madonas 1.vidusskola uzvarēja arī pagājušā gada Latvijas Jaunatnes ziemas olimpiādē.

Otrajās vietā ierindojās Rīgas Franču licejs ar 4 zelta un 1 sudraba medaļu, bet trešo vietu ieguva Siguldas valsts ģimnāzijas audzēkņi ar 3 zelta, 4 sudraba un 3 bronzas medaļām.

Vismaz pa vienai medaļai šajās sacensībās izcīnīja 53 skolu komandas no 22 pašvaldībām.

Savukārt pārsteiguma balvu – milzīgas svētku tortes formā, no Swedbank Jauniešu programma Open saņēma Rīgas Valsts vācu ģimnāzija, kas uz sacensībām ieradās ar viskuplāko komandu – 55 sacensību dalībniekiem.

Sacensības Ērgļos notika sešos sporta veidos – distanču slēpošanā, kalnu slēpošanā, biatlonā, hokejā, snovbordā un slidošanā, kur tika sadalīti 80 medaļu komplekti. Savukārt no 3. līdz 5.martam Siguldas kamaniņu un bobsleja trasē tiks sadalīti 4 medaļu komplekti kamaniņu sporta sacensībās. Šo sacensību rezultāti netiks iekļauti skolu kopvērtējumā.

Latvijas Jaunatnes ziemas oilmpiādes rezultātus var apskatīt http://latvijasolimpiade.lv/ergli/?page_id=19

Šogad lielu atsaucību izpelnījusies distanču slēpošana, kur uz starta līnijas izgāja līdz šim nepieredzēts skolēnu skaits - 337 dalībnieki. Jau tradicionāli liels dalībnieku skaits pieteicās startiem snovbordā (223 dalībnieki) un kalnu slēpošanā (207 dalībnieki). Palielinājusies arī skolēnu interese par biatlonu (113 dalībnieki). Hokeja turnīrā piedalījās 19 skolu komandas – vecākajā skolēnu grupā 17 komandas, jaunākajā grupā 2 komandas.

Hokeja turnīra vecākajā skolēnu grupā spēcīgākie izrādījās Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas hokejisti, 2.vietā ierindojās Jelgavas Valsts ģimnāzijas hokeja komanda, bet 3.vietu izcīnīja Rīgas Pļavnieku ģimnāzijas hokejisti.

Šā gada 4. martā, Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē notiks uzvarētāju apbalvošana - labākās skolas saņems kausu, diplomu un sertifikātu sporta inventāra iegādei.

Nākamā Latvijas Jaunatnes olimpiāde ziemas sporta veidos notiks 2012.gada 10.-11. februārī.

Jaunatnes olimpiādes laikā jauniešus atbalstīja un uz jauniem rekordiem iedvesmoja olimpiskos spēļu dalībnieki – kalnu slēpotājs Roberts Rode un biatlonists Jēkabs Nākums, kuri kalnu slēpošanas un distanču slēpošanas trasēs izgāja ar pirmo starta numuru un uzdeva toni jaunajiem un noteikti mazāk pieredzējušajiem sacensību dalībniekiem. Slidošanas sacensības tiesāja Turīnas Olimpisko spēļu dalībniece Evita Krievāne, bet līdzjutēju vidū bija LOK vadība – prezidents Aldons Vrubļevskis, ģenerālsekretārs Einars Fogelis.

Individuālie sacensību uzvarētāji katrā vecuma grupā saņēma olimpiādes medaļu un LOK diplomu. Katrs olimpiādes dalībnieks par piemiņu saņēma ģenerālsponsora O!Karte suvenīrus ar Latvijas Jaunatnes olimpiādes simboliku, kā arī vēroja O!Kartes speciāli sarūpētu kultūras programmu sacensību 1.dienas uzvarētāju apbalvošanas ceremonijā.
Par aizraujošu atpūtu pēc sacensībām parūpējās Swedbank Jauniešu programma Open, uzaicinot vienu no Latvijas labākajiem dīdžejiem Tomu Grēviņu.

Skolu komandām sacensību laikā palīdzēja Ērgļu jaunieši, kuri izgājuši brīvprātīgo palīgu apmācības kursu. Jaunieši skolu komandas iepazīstināja ar dzimto pilsētu, palīdzēja sacensību laikā un veica dažādus organizatoriskus darbus.
Izglītības iestādes olimpiādei varēja pieteikt dalībniekus vecumā no 7 līdz 18 gadiem.

Finansējumu sacensību norisei nodrošināja pasākuma ģenerālsponsors O!Karte, LOK ģenerālsponsors A/S Latvijas Valsts meži, LOK sponsori A/S Swedbank, A/S Latvijas Dzelzceļš un A/S Latvijas Gāze. Informatīvi atbalstīja Latvijas Televīzija, žurnāls „Sports", Radio101 un JCDecaux.

2010.gadā 37 pilsētas un novadi apvienoja 1073 Latvijas Jaunatnes ziemas olimpiādes dalībniekus no 110 skolām, kas startēja Ērgļos un Siguldā. Lielākais dalībnieku skaits bija slēpošanas distancēs, otrs populārākais sporta veids izrādījās snovbords, savukārt trešajā vietā pēc dalībnieku skaita bija kalnu slēpošana.
Skolu konkurencē pirmo vietu ieguva Madonas pilsētas 1.vidusskola aiz sevis atstājot Kusas pamatskolu un Cēsu otro pamatskolu.

Latvijas Jaunatnes Olimpiādes vēsture

1992.gadā Latvijā notika pirmās Latvijas jaunatnes olimpiskās dienas vasaras sporta veidos, bet pēc diviem gadiem – 1994.gadā, ziemas sporta veidos. Tās notika balstoties uz Olimpisko spēļu tradīcijām. Pirmo reizi skolas vecuma sportistiem bija nodrošināta līdzdalība sacensības ar atklāšanas un noslēguma ceremoniju, olimpiskās lāpas aizdegšanu un olimpiskā karoga pacelšanu.

2002.gadā Latvijas jaunatnes olimpiskās dienas pārauga par Latvijas jaunatnes olimpiādi ar vairāk nekā 5000 lielu dalībnieku skaitu no visas Latvijas.

Foto: Kristaps Brutāns

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV