Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Eiropas Jaunatnes ziemas olimpiādes otrās sacensību dienas rezumējums

Dainis Caune, 16.02.2011. 09:17

Otrdien, 15.februārī, dramatiskā cīņā ar Šveici Latvijas hokejisti no 1:3 spēles pirmajā trešdaļā galarezultātā panāca 3:4 un beidzot Eiropas Jaunatnes ziemas olimpiādē vienā periodā arī uzvarēja.

Pēc 0:2 devītajā minūtē galvenais treneris Ēriks Miļuns pieprasīja pusminūtes pārtraukumu, pēc kura tūlīt sekoja... 0:3 un mūsu vārtos Ivara Punnenova vietā stājās iepriekšējās spēles varonis Elvis Merzļikins.

"Tā gan nebija Ivara vaina, varbūt viņš kādu ripu arī izvilktu, tomēr pirmos trīs vārtus zaudēja visa komanda, slikti spēlējām aizsardzībā, visi bija otrie metieni," pēc spēles vērtēja Miļuns. "Pirmajā periodā metienu attiecība 5 pret 20, vakar pret Krieviju arī bija 1 pret 18. Skaidrs, ka trešajā spēlē pirmais periods jāsāk ar pavisam citu attieksmi. Otrajā periodā tāpat kā vakar 10 pret 10, trešajā jau 13 pret 12 mūsu labā un vinnējām arī periodu. Lai uzvarētu visā spēlē mazliet pietrūka veiksmes. Ceru, ka bez uzvaras mājās nebūs jābrauc."

Latvijas komandai 18. minūtē pirmos vārtus guva Valters Freijs (Teodors Bļugers). Otrajā periodā pie 2:4 palīdzēja tikt Deivids Sarkanis (Sandis Zolmanis). Trešajā vienīgos vārtus guva Valters Freijs (Nikolajs Jeļisejevs), kurš mūsu komandā tika atzīts par labāko spēlētāju.

"Šodien šādu godu bija pelnījuši vairāki, ieskaitot arī Elvi Merzļikinu," piebilda galvenais treneris.

Spēli noskatījās arī Latvijas vēstnieks Čehijā Kaspars Ozoliņš, kurš vakarā olimpiskajā ciematā tikās ar visu mūsu sportistu delegāciju.

Nākamā spēle Latvijas komandai trešdien par piekto vietu.

Nezināmais iepriecina

Lielākais nezināmais mūsu komandā bija snovbordkross. Neviens Latvijas sportists ārzemēs šajā disciplīnā vēl nebija startējis, turklāt trenera ampluā debitēja Toms Vasins. Tomēr kvalifikācijas barjeru pārvarēja visi mūsējie. Tiesa, tā nebija augsta. Puišiem "lieki" bija tikai desmit braucēji. Savukārt visām 29 meitenēm tika ļauts turpināt cīņu izslēgšanas mačos. Līdz ceturtdaļfinālam gan neviens neaizkļuva. Tomēr vietas cienījamas - 19. Linda Zvaigzne, 24. Artūrs Vasarājs, 31. Kristaps Bielis.

"Ļoti labi," tā sniegumu novērtēja Toms Vasins. "Attaisnojās tas, ka mājās cītīgi trenējām starta ņemšanu un ātruma palielināšanu "rolleros". Trases sākumā reizēm mūsējie pat bija vadībā. Pēc tam gāja grūtāk. Trase bija šaura ar desmit virāžām, kas bija asas un izvietotas cita citai tuvu."

"Pietrūka pieredzes braukt tik ātrās trasēs," piebilda treneris Gerds Sīmanis. "Pirmajos braucienos bija jūtama nedrošība, virāžās slidinājāmies, uztraucāmies, ka tik pirms lēciena ātrums nav par lielu. Beigās parādījās gan niknums, gan cīņas spars, gan prasme braukt uz kantēm."

Daudz, daudz vairāk...

Biatlona stadions Jabloņecā iekārtots ļoti kompakti un pat lielā šaurībā (tikai 26 mērķu iekārtas). No starta distancē jādodas pa ugunslīniju, pēc tam trase ar smagu kāpumu uzvijas augšup virs šautuves, tad metas pa otru pusi gar to lejā galvu reibinošā nobraucienā, lai atkal liktu sportistiem rāpties atpakaļ uz ugunslīniju, kur parasti saimnieko virpulīgas vēsmas. Izcilus rezultātus šaušanā mazpieredzējušām galvām tas neveicina.

12,5 km biatlonā (ar četrām šautuvēm) labākais rezultāts bija divas soda minūtes, turklāt tik precīzi no 87 biatlonistiem spēja būt tikai trīs.

Mūsējie šajā komponentē atbilda vidējam līmenim - sešas septiņas soda minūtes, un labākais bija ātrākais - pļaviņietis Aleksandrs Patrijuks - 39. vieta ar 7 liekām minūtēm (+8:39,3 uzvarētājam Matiasam Dorferam no Vācijas).

Pirmajā ugunslīnijā Aleksandrs bija precīzs, bet otrajā kļūdījās četras reizes. "Ar stāvus šaušanu man vēl neveicas," atzina Aleksandrs, kurš nopelnīja vēl trīs soda minūtes (1 + 2). "Vajadzēja labāk," viņš piebilda. "Tad jau būtu cilvēkos."

Par viena soda minūti mazāk nopelnīja un 45. vietu izcīnīja daugavpilietis Žans Andrejevs: "Smaga trase, arī nobraucienos atpūsties nav iespējams. Arī pats par daudz sanervozējos. Tāpēc pirmajā šautuvē divas minūtes, pēdējā arī norāvu šāvienus."

Talsinieks Nauris Birkentāls ar 7 soda minūtēm finišēja 50. vietā: "Pirmo apli nobraucu par ātru. Kājas aizgāja ciet, savilka muskuļus. Tas arī ietekmēja šaušanu."

No mūsu meitenēm 10 km trasē ātrākā bija jaunākā - Laura Kupča no Jaunkalsnavas, bet šaušanā precīzākā - cēsiniece Gunita Gaile, kura ar 6 soda minūtēm ieņēma 65. vietu (+15:03 uzvarētājai Laurai Dālmeierei no Vācijas).

"Šis starts olimpiādē man dod lielu motivāciju turpmāk trenēties daudz, daudz vairāk," pēc finiša Gunita pārsteidza ar oriģinālu atziņu. Laura, kura ar 14 neprecizitātēm ieņēma 71. vietu, klusējot viņai varēja tikai piekrist.

Cits aiz cita

Ještedā puišu milzu slaloma trases bija tik viltīgas (ar mazliet negatīvām nogāzēm), ka no simts dalībniekiem izmeta ārā vairāk par trešdaļu. Arī mūsu Miku Zvejnieku, kuram jau pirmajā braucienā ledainais sniegs atplēsa slēpei kanti. Līdera pozīciju ieņēma Ģirts Zīle, kurš izcīnīja 48. vietu (+13,8 uzvarētājam Henrikam Kristofersenam no Norvēģijas), 58. Toms Čivčs.

Distanču slēpošanas sprintā (1,15 km klasiskajā stilā), kurā iepriekšējā olimpiādē Rinalds Kostjukovs izcīnīja bronzas medaļu, šoreiz finālsacensībām nevienam kvalificēties neizdevās. 85 dalībnieku konkurencē puiši draudzīgi sarindojās viens aiz otra: 44. Mārcis Jakovičs, 45. Rūdolfs Kļaviņš, 46. Viesturs Eglītis.

Meitenēm (78 dalībnieces) - 51. Gerda Āboliņa, 55. Kristīne Liepiņa, 76. Zane Eglīte.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV