Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Latvijas hokejisti Liberecā izcīna piekto vietu

Dainis Caune (žurnāls „Sports"), 18.02.2011. 09:13

Vakar, 17.februārī, Eiropas Jaunatnes ziemas olimpiādē savā pēdējā spēlē Latvijas izlase ar 4:3 (4:0, 0:2, 0:1) pārspēja Slovākijas vienaudžus un hokeja turnīrā izcīnīja piekto vietu.
Latvijas hokejisti Liberecā izcīna piekto vietu

Atšķirībā no iepriekšējām divām spēlēm šoreiz pirmais periods mums bija iepriecinošs, pretiniekiem graujošs. Emīls Potapovs, Ričards Kondrāds, Nikolajs Jeļisejevs un Rihards Bukarts no 4. līdz 19. minūtei ar precīziem metieniem gādāja, lai rezultāts būtu 4:0 Latvijas labā.

Otrajā periodā pār mūsējo galvām nogāzās pelnītu un nepelnītu noraidījumu lietus, kas pretiniekiem ļāva palaist cerību plostu - 4:2. Trešā perioda sākumā, kad laukumā atkal bija ļauts spēlēt tikai trim mūsējiem, slovāki panāca kutelīgo 4:3. Tomēr atlikušajās 19 minūtēs Latvijas puišiem pretinieku uzbrukumu viļņus izdevās apturēt un pirmo reizi Eiropas ziemas olimpiāžu vēsturē likt skanēt Latvijas himnai.

"Sākums padevās ideāls, bet visa spēle bija smaga," atzina izlases galvenais treneris Ēriks Miļuns. "Pēc pirmā perioda 4:0 puiši varbūt pat nobijās paši no sava rezultāta. Otrajā periodā pretinieki it kā lauza spēles gaitu, arī čehu tiesnešu darbībā bija jūtams, ka slovāki ir viņu tuvākie kaimiņi. Tomēr mums bija pietiekama motivācija, lai pierādītu, ka mēs neesam sestie no sešiem. No šī sastāva daudzi varēs pacīnīties par vietu U-18 izlasē dalībai Rīgas pasaules čempionātā."

Par šī mača labāko spēlētāju mūsu komandā tika atzīts jaunākais uzbrucējs Rihards Bukarts. Mūsu vārtus sekmīgi sargāja Elvis Merzļinskis. Tomēr vaicāts, kuri šajā turnīrā bija mūsu labākie spēlētāji, galvenais treneris atturējās nosaukt konkrētus uzvārdus: "Negribu nevienu izcelt, un kādu nopelt arī nav par ko. Mums galvenais bija komandas spēks. Mēs ieguvām pieredzi un pārliecību par savu spēku nākamajiem turnīriem."

Olimpiādes turnīrā piedalījās sešas valstsvienības. Piektdien finālspēlē tiksies Krievijas un Somijas hokejisti.

Mūsu distanču slēpotāju līderim madonietim Mārcim Jakovičam ceturtdien neizdevās pakāpties augstāk par savu iepriekš izcīnīto 36. vietu. 7,5 km distancē slidsolī viņš izcīnīja 40.vietu (+1:39,0 uzvarētājam Martinam Vaisheitam no Vācijas). Vienalga 94 dalībnieku konkurencē cienījams rezultāts, turklāt Mārcis aiz sevis atstāja visus igauņus, pusi čehu izlases un pat vienu somu. 65. Arnis Pētersons, 75. Rūdolfs Kļaviņš, 77. Viesturs Eglītis.

Viltīgajās Ještedas slaloma trasēs no 102 kalnu slēpotājiem līdz finišam nokļuva nepilna puse sacensību dalībnieku. Mūsu Tomam Čivčam un Ģirtam Zīlem neizdevās sasniegt finiša taisni. Katrā trasē ārpus vārtiem pabija arī Miks Zvejnieks, kurš tomēr savu vārdu rezultātu protokolā ierakstīja 40. ailē. Tāpat kā milzu slalomā uzvarēja norvēģis Henriks Kristofersens. Piektdien mūsējos gaida interesanta komandu cīņa paralēlajā milzu slalomā. Pirmajā kārtā Latvija tiekas ar Bosnijas un Hercegovinas kalnu slēpotājiem. Ja viņus uzvaram, cīnīsimies ar Itāliju.

Snovborda paralēlajā slalomā mūsējie kvalifikācijas sietam cauri netika. 39 meiteņu konkurencē 34. Linda Zvaigzne. No 44 puišiem 37. Kristaps Bielis, 42.vietā Artūrs Vasarājs.

Piektdien mūsējie startēs arī distanču slēpošanā un biatlonā, kur risināsies sacensības jauktajās stafetēs.

Sacensību oficiālā mājas lapa: http://www.eyowf2011.cz/

Eiropas Jaunatnes Olimpiāde vēsture

1987.gadā par godu Nīderlandes Olimpiskās komitejas 75.gadu jubilejai tika sarīkotas Starptautiskās jaunatnes Olimpiskās dienas, kurās piedalījās 800 jaunie sportisti (12 – 17 gadi) no sešām Eiropas valstīm. Jaunatnes pasākuma pamatmērķis un devīze bija „Godīga spēle". Savukārt sporta sacensību programma bija papildināta ar kultūras pasākumiem un Olimpisko spēļu tradīcijām.

Nīderlandiešu ierosme guva starptautisku olimpiskās kustības atzinību.

Sākot ar 1991.gadu katru otro gadu notiek Eiropas Jaunatnes olimpiāde vasaras sporta veidos, bet ar 1993.gadu notiek Eiropas jaunatnes olimpiāde ziemas sporta veidos. Gan sporta veidu klāsta, gan ceremoniju ziņā sacensības līdzinās Olimpiskajām spēlēm. Tajās piedalās 48 Eiropas valstu jaunie olimpieši.

Latvijas jaunatnes komanda Eiropas jaunatnes olimpiādē debitēja 1993.gadā.

Pagaidām Latvijas komanda Eiropas Jaunatnes ziemas olimpiādēs izcīnījusi vienu bronzas medaļu, to paveica Rinalds Kostjukovs (Polija, Šlask-Beskidi. 2009) distanču slēpošanas sprintā.

Foto: Latvijas izlase gūst punktu (foto autors Dainis Caune)

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV